Kaj upoštevati pri pozicioniranju spletne trgovine (npr. z oblačili)?

Pri spletnih trgovinah, je največkrat glavna ovira za njeno uspešno in učinkovito “splavitev” ter razvoj, predvsem v tem, da le te, ne uspemo na spletni trg, pozicionirati dovolj drugačno, mikavno in hkrati privlačno, da bi le ta odstopala od sorodne ponudbe na spletu, kljub temu, da v osnovi ponuja podobne in sorodne produkte kot naša konkurenca na spletu.

Spodaj si lahko zato preberete nekaj najbolj praktičnih nasvetov, ki vam bodfo pomagali, da boste svojo spletno trgovino (v prikazanem primeru gre za spletno trgovino z oblačili) pozicionirali drugače  in lažje, obenem pa boste zaradi tega povečali vrednost svoje blagovne znamke.

Spletne trgovine z oblačili se na internetu največkrat ločijo ne toliko po ponudbi (saj navsezadnje vse ponujajo v svojih spletnih trgovinah, takšna ali drugačan oblačila), temveč bolj po dizajnu in izgledu spletne strani. In pa tudi po kakovosti ponudbe in cenah. 

Snovalci takšnih spletnih strani največkrat svojo konkurenčno prednost vidijo v lepše dizajnirani in izdelani spletni strani, v funkcionalnostih, ki pritičejo sodobnim spletnim trgovinam, integraciji spletne trgovine z najrazličnejšimi spletnimi orodji in kanali ter seveda v ceni svojih produktov.

A glavna in osnovna konkurenčna prednost, t.i. unikatna zgodba oz. unigue sellling proposal, pogosto na spletni strani, ostajata zapostavljeni, s čimer pa se vtis spletnih obiskovalcev, o drugačnosti posamezne spletne trgovine, od ostalih, popolnoma porazgubi.

btw: v Sloveniji za enega bolj učinovitih spletnih projektov, na področju prodaje oblačil preko spleta, velja spletna trgovina Bambini.si, ki svoj “usp” gradi s pomočjo konkretnih in izjemno uporabnih blog zapisov na temo nosečnosti, vzgoje in zdravja otrok in drugo. 

pozicioniranje spletne trgovine oblačila

Kaj je usp (unique selling proposal)?

Glede na to, da je ponudba konkurenčnih spletnih strani, laičnemu obiskovalcu pogosto zelo podobna, nekateri spletni konkurentje pa tudi namenoma svoje spletne trgovine, izdelajo podobno svojim konkurentom, je potrebno povedati, da je unikatna prodajna ponudba (usp) tisti individum, ki spletno trgovino loči od vseh ostalih. A ni USP nekaj kaj bi v spletni trgovini dozorelo čez noč.

USP – unikatno konkurenčno in edinstveno konkurenčno prednost pred konkurenti podjetje/spletna trgovina, gradi skozi čas svojega nastopa na spletu. 

Šele, ko podjetnik pozna konkurenco in, ko so mu poznani produkti na njegovem trgu, hkrati pa tudi dodobra razume specifične želje spletnih obiskovalcev na njegovem trgu, se lahko razvije unikatna prodajna ponudba, ki je nek spletni obiskovalec, ne more najti nikjer drugje, kot pri nas samih. Zato je pomembno, da se kot spletni trgovec zavedamo, da je iskanje in “piljenje” usp, dolgoročen proces, ki zahteva čas in, da ne gre za iskanje “svetega grala”, ki ga moramo nujno najti v nslednjih nekaj dneh.

Pri “piljenju” usp-ja, je ključno, da svojo spletno trgovino, optimiziramo tako, da ne bo samo posegala po najvišjih uvrstitvah v iskalniku (npr. Google) na najtežje in jabolj vtipkane ključne besede, ampak predvsem, da bo spletna trgovina uvrščena visoko v iskalniku Google na tiste ključne besede, ki izražajo sinonim poziciji/sporočilu naše spletne trgovine.

Če npr. govorimo o spletni trgovini z oblačili, imamo pa internetno trgovino, v kateri ne želimo prodajati poceni oblačil, je logično, da nas iz vidika SEO optimiziranja spletne trgovine, ne bo zanimalo, da se naša spletna trgovina, v Googlu, nahaja visoko na ključno besedno zvezo “npr. poceni oblačila”.

V zvezi s tem vas utegne še dodatno zanimati naš članek: Kako je uspeh spletne prodaje povezan z optimizacijo spletnih strani?

Na kaj biti še pozoren ob pozicioniranju naše spletne trgovine?

Ko “odkrijemo” svoj “usp”, je ključno, da komunikacijska sporočila čez vse spletne kanale trženja, podredimo sporočanju našega sporočila -v skladu s ciljno publiko, ki se na posameznem spletnem kanalu, tudi nahaja. Drugače bomo naš “usp” sporočali na družabnem omrežju, drugače preko bloga, drugače preko ponudbe in akcij v spletni trgovini, drugače pa tudi na poslovnem omrežju (linkedin), v kolikor imamo npr. namen z našo spletno trgovino, delovati tudi na poslovnem omrežju (za btb partnerje).

Vedeti kako delovati na trgu spletnega nastopa in predvsem kako se pozicionirati (kjer naj cena ne bo najpomembnejši faktor pozicioniranja naše spletne trgovine) je zato po svoje znanost, ki predhodno zahteva dobro narčtovanje in pripravo celovite marketinške spletne strategije. Podjetnik, ki želi s svojo spletno trgovini delovati na internetu celovito, bo v tem primeru, najbrž prej posegel po pripravi marketinške strategije s pomočjo digitalne marketinške agencije, v kolikor pa v okviru svojega kolektiva poseduje znanja za marketing na internetu, pa se bo le te, skozi čas, najbrž lotil samostojno.

Strategija prodaje v spletni trgovini

Tako kot v realnem življenju, potrebuje fizična trgovina, ki prodaja katerokoli blago ali storitve, prodajno strategijo, ki pomaga predvideti tako nevarnosti, priložnosti, izzive in konkurenčne prednosti trgovine, tako mora tudi spletna trgovina imeti izdelano strategijo svojega nastopa na intenetu.

Strategija spletne trgovine vključuje:

  • planski načrt aktivnosti, ki jih imamo namen izvajati na različnih spletnih kanalih
  • načrt in evidenco aktivnosti, da bomo s svojo spletno promocijo nagovarjali kupce spletne trgovine čimbolj natančno
  • odločitev in izbiro ustreznega spletnega trga in prodajnega internetnega kanala/ov na katerih nameravamo izvrševati promocijo in prodajo artiklov trgovine

Strategija izboljšanja prodaje v spletnih trgovinah upošteva, da je treba različne spletne uporabnike, različno nagovarjati v različnih spletnih kanalih, z namenom, da obiskovalce trgovine čim dlje časa zadržimo na svoji spletni strani, hkrati pa, da jih ciljano in usmerjeno peljemo proti nakupnim policam v trgovini.

Dodatno se dobra prodajna strategija dotika tudi follow up spletne prodaje (t.j spletna prodaja, ki se vršo po prvem nakupu kupcev, ponavadi v teh primerih ponudimo že odločenim in zanimiranim strankam in kupcem dodatne izdelke po znižanih cenah).

Kakovostna digitalna strategija spletnih trgovin vključuje tudi dolgoročno usmerjenost s tem, da na svojem blogu priteguje elektronske naslove obiskovalcev trgovine, ki se v danem momentu še niso odločili za nakup v naši trgovini, so pa vseeno obiskali našo spletno stran.

Sicer pa so primeri prodajnih strategij spletnih strani, objavljeni na povezavi. Ker so zeeelo dolgi, svetujemo, da si zanje vzamete več časa in jih v miru naštudirate.

Za lastnike spletnih trgovin, ki se na spletu zanimate za prodajo oblačil preko vaših trgovin, bodo verjetno prav prišli še naslednji viri:

How to make serious cash by selling your clothes – StudentLoanHero

How I’ve made 740k$ in six months just by selling my old clothes – Insider

5 ways to sell your clothes online – Huffington Post