Freelancerstvo in spletni marketing

Čeprav se s spletnim marketingom pravzaprav ukvarja na nek način vsako podjetje, ki si da izdelati svojo spletno stran, je treba vedeti, da je poti do uspeha s spletnim marketingom več in, stroka v spletnem marketingu opozarja, da ni nujno, da se dobra spletna praksa iz ene internetne strani, lahko zlahka prenese kar na nek drugi spletni model in spletno stran.

Spletni marketing in nastop na spletu zapopadejo različne skupine deležnikov, ki želi nastopati v svojimi produkti in storitvami tudi na internetu, od društev, pravnih subjektov, majhnih in velikih podjetij, pa vse do freelancerjev in študentov, ki s svojim spletnim nastopom šele začenjajo.

Glede na to, da internet povezuje deležnike na spletu, ne glede na to od kod ti prihajajo je zato nedvomno pričakovati, da se bo v prihodnosti pohoda na spletno sceno udeleževalo še več ljudi in še več pravnih subjektov.

Najbolj značilna poza in drža za nastop na spletu je sicer naročilo zunanjih storitev, kot so storitve izdelave spletne strani oz. izdelave spletnih trgovin, naročilo optimizacije spletnih strani za višjo vidnost v iskalnikih ter naročilo storitev vodenja in upravljanja plačljivih oglaševalskih, spletnih kampanj.

Med njimi sta v zadnjih letih v ospredju predvsem dve: adwords iz strani Googla in Fb iz strani Facebooka. Obe podjetji bijeta tudi strašen boj na področju prevlade obvladovanja posameznih segmentov internetnega trga, in medtem, ko je Fb v tem trenutku močnejši na socialnem omrežju in v sotritvah povezanih z mobilnim dostopom do spleta, Google še vedno obvladuje trg iskanja čez najrazličnejše možnosti (iskanje po besedah, iskanje po slikah, iskanje po video vsebinah, iskanje po zemljevidih, lokalno iskanje, itd…)

Pri vsem tem moramo vedeti, da se na splet vsako leto znova podaja tudi zelo veliko število freelancerjev, ki svoj posel želijo voditi od doma in preko interneta. Če ima namreč freelancer znanje za aktivno udejstvovanje na spletu v angleškem jeziku, pa je z internetom pot do globalnega in mednarodnega trga, odprta praktično na stežaj.

Freelancerji se praviloma na internetu zaradi pomanjkanja financ najprej odločijo, za organsko raziskovanje zakonitosti delovanja interneta in trženja preko interneta, pri čemer pa moramo tudi jasno povedati, da jih mnogo, zaradi počasnih rezultatov, tudi predčasno zapusti igro. Še preden se prvi rezultati prav sploh pokažejo.

Adwords kampanje in pa fb oglaševanje pa sta bolj namenjena ustvarjanju podjetnikov, ki svojo spletno podobo že imajo zgrajeno, a si želijo povečati dotok baze prejemnikov npr. njihovih novic, povečati že obstoječo prodajo ali povečati prepoznavnost svoje blagovne znamke.