Zakaj se odločiti za digitalni marketing

Spodaj so za tiste podjetnike in freelancerje, ki se zanimate za digitalni marketing, podrobneje razloženi glavni razlogi zakaj se odločiti za digitalni marketing.

Ena od nedavnih raziskav digitalnega marketinga (vir 1 – 58 Mind-Blowing Digital Marketing Stats You Need to Know) je pokazala, da je internet v letu 2019 uporabljajo že čez 57% vse svetovne populacije:

digitalni marketing zakaj

Dodatno:

  • 42% vse svetovne populacije uporablja družabna omrežja
  • aktivnih uporabnikov družabnih omrežjih je 45%
  • preko svojih mobilnih naprav (telefoni, tablice,…) do interneta dostopa 67% vseh uporabnikov spleta

V nadaljevanju tega zapisa so podrobneje razloženi argumenti zakaj se podjetjem splača “resno” razvijati svoj digitalno marketinški nastop.

NAMIG: V kolikor potrebujete svetovanje na področju digitalnega marketinga, so nekatere, specifične oblike marketinškega svetovanja (sestava digitalnih strategij, svetovanje za vsebinski marketing, svetovanje za optimizacijo speltnihstrani, itd…), opisane na povezavi Marketing svetovanje pri prodaji preko interneta

Z razvojem digitalnega prodajnega kanala se gradi neodvisnost od klasičnih prodajnih kanalov

Korona kriza, ki je marsikaterega lastnika podjetja prisilila, da ostane doma, bodisi zaradi karantene, zakonskih omejitev, zdravja, itd… je najmočnejši argument zakaj so podjetja o digitalnem marketingu začela razmišljati (zelo) drugače.

Če so se (nekatera) podjetja v preteklosti “oklepala” standardnih in delujočih praks prodaje, nastopa in trženja npr. preko sejmov, svoje fizične trgovine, ena na ena prodaje na terenu, prodaje preko zastopnikov, itd… je situacija s korono ogromno podjetij prisilila, da začnejo o digitalnem marketingu, razmišljati ne samo kot o “nekem poskusu, v smislu poskusimo in bomo videli”, ampak strateško in sistematsko.

V eni od raziskav se je zanimanje podjetij za digitalne storitve pri digitalnih agencijah, v času korone, povečalo po spodnji sliki (vir – Data Hub: Coronavirus and Marketing [Updated]

digitalni marketing zanimanja korona

NAMIG: V kolikor se vaš odgovor na vprašanje Zakaj digitalni marketing, skriva v tem, da tudi sami želite vzpostaviti neodvisni, od drugih prodajnih kanalov, učinkovit digitalni marketinški kanal, so na internetu števila izobraževanja in tečaji za digitalni marketing, celo za specifična področja (npr. tečaji za samostojno SEO optimizacijo, izobraževanja za Amazon prodajo, WordPress tečaji,…)

Med vsemi digitalnimi kanali, se v marketing stroki, kot najbolj neodvisen (od plačljivih spletnih kampanj), pojavlja SEO optimizacija, podrobno pa je o SEO in SEO analizi spletnih strani, pojasnjeno na povezavi.

Kako je digitalni marketing “rešil” sezono prodaje šopkov rož v spletni trgovini Sanjski-Sopek

Spletna trgovina (in spletna stran) Sanjski-Sopek.si, katere primarna dejavnost je pred časom korone bila cvetlična dekoracija porok, podobno kot ogromno ostalih internetnih strani, doživela velik upad dela zaradi zakonskih omejitev v času korone. Ki so prepovedovale tudi izvedbo porok.

V tem času so se v Sanjskem Šopku odločili za prodajo šopkov rož preko svoje spletne trgovine. In za materinski dan v celoti izpraznili zalogo svojih šopkov rož.

Ta primer je (iz prakse potrjen) primer koristi, ki jih prinaša digitalni marketing iz naslova neodvisnosti od fizične prodaje oz. izvedbe fizičnih storitev.

Interesent, ki je v trgovini Sanjski-Sopek.si, želel kupiti šopek rož, je imel težave z nakupom le tega, tao v obdobju materinskega dne, 8. marca, za Valentinovo in podobno. Zakaj je šopek rož iz Sanjskega šopka postal tako uspešno prodajano “blago”, poglejte na povezavi.

(Učinkovit) digitalni marketing krepi prodajne rezultate (ne samo branding)

Čeprav podjetja že v večji meri prepoznavajo pozitivno plat nastopa v digitalnem svetu, jih vedno več spoznava tudi direktne prodajne učinke digitalnega nastopa. In ne samo učinke izboljševanja brandinga.

Za razliko od vseh drugih trženjkih kanalov (televizija, plakati, tisk,..), omogoča digitalno trženje bistveno bolj natančno spremljanje učinkov, ki jih prinaša nastop na posameznem digitalnem kanalu.

Spodnja raziskava prikazuje učinke različnih digitalnih kanalov (vir 3 – Digital Marketing Effectiveness):

digitalni marketing učinkovitost

NAMIG: Učinkovitost spletnih strani (iz prodajnega vidika), je povezana s t.i. konverzijo spletnih strani. Konverzija je izraz v digitalnem marketingu, s katerim označujemo npr. koliko obiskovalcev spletne trgovine je opravilo nakup. Ali npr. koliko obiskovalcev spletne strani je oddalo zanimanje. Zelo uporabne nasvete o konverziji internetnih strani, najdete na povezavi Konverzija za izboljševanje učinkovitosti spletnih strani.

Utegnilo bi vas še zanimati: 5 koristi, ki jih podjetjem prinaša spletna agencija

Kako je spletna stran ebonitete.si svoj preoznaven branding vnovčila za povečanje prodaje

Za ebonitete se vsak mesec, v slovenskem Googlu, zanima cca. 2900 spletnih uporabnikov Googla, ki želijo na tak ali drugačen način pridobiti informacije o bonitetah podjetij s katerimi sodelujejo ali bodo sodelovali.

Ta, izjemno močan branding, spletna stran ebonitete.si vnovčuje tako, da kar na prvi strani (kamor prispejo uporabniki Googla, ki jih zanimajo bonitete podjetij), obiskovalcem omogoča prijavo v sistem ebonitete, kjer lahko podjetja brezplačno preverijo delovanje sistema ebonitete.si.

Če boste kliknili na povezavo (bonitete prijava), boste kar na vstopni strani opazili kako je pravzaprav zasnovana enostavna pot do prijave v sistem ebnonitete.si, s to enostavnostjo rešitve za podjetja, pa je Prva bonitetna agencija, močno izboljšala svoje prodajne rezultate čez digitalni marketing.

Meja pri digitalnem trženju je samo nebo

Za razliko od omejitev, ki jih prinašajo klasične oblike trženja (fizične trgovine, kulturne in jezikovne bariere, kader,…) so omejitve pri digitalnem marketingu, v tem pogledu, minornega značaja.

Zastopnika za prodajo v tujini, s pomočjo digitalnega marketinga, najdete bistveno hitreje, kot zastopnika čez pošto, obiskovanje sejmov in telefonijado.

Prodor na tuji trg s svojimi produkti in storitvami je bistveno lažji čez splet, kot s fizično trgovino. Saj tujo spletno trgovino lahko postavljate od doma.

Pretok potrebnih informacij, npr. v btb okolju ali internem okolju zaposlenih, poteka preko interneta, pravzaprav promptno (takoj), vse ostale oblike komunikacij potrebujejo bistveno več časa.

Posledično je širjenje posla s pomočjo digitalnega marketinga, hitrejše in učinkovitejše.

Primer širjenja posla slovenske trgovine Bambini na Hrvaško

Slovenska spletna trgovina Bambini je s pomočjo digitalnega marketinga na Googlu, natančneje s SEO optimizacijo spletnih strani, svojo trgovino pripeljala pred oči nosečnic in mladih mamic z dojenčki, na slovenskem Googlu, v dobrem letu dni.

To isto pot zdaj ubira za svojo hrvaško trgovino Odječa za bebe Bambini na hrvaškem trgu.

Z razvijanjem digitalnih (več) kanalov se razvija neodvisnost od posameznega spletnega kanala

Ker se na spletu vsi borijo za svoj kos pogače, je logično, da podjetja svoj digitalni marketing, razvijajo na kanlih, kjer se nahaja največ uporabnikov.

A udeležba na najbolj uporabljanih spletnih platformah, vsako leto stane več. Zato se podjetja, ki razmišljajo o digitalu strateško, odločajo, da bodo razvijala svoj nastop na več spletnih kanalih, saj bi se v nasprotnem, v prihodnosti lahklo zgodilo, da bi bila finančno preveč odvisna od prisotnosti na enem samem kanalu.

Primer odličnega digitalnega nastopa na različnih kanalih [Počivalniki Pohistvo123.si]

Počivalniki Pohistvo123.si so krasen primer slovenske spletne trgovine, ki v digitalnem marketingu, vrhunsko vnovčuje različne kanale (SEO, Facebook, Google Ads, Instagram,…). Če pri kom, potem je sigurno pri počivalnikih Pohištva123.si, pametno preveriti kako in zakaj izvajajo posamezne digitalne aktivnosti na različnih kanalih pri ponudbi svojih počivalnikov.

Vrhunski, celovit digitalni nastop imajo tudi npr. Triglav Skladi

Dodatne informacije:

O učinkovitosti digitalnega marketinga v povezavi s stroški napram klasičnim oblikam marketinga, govori tudi spodnja slika:

digitalni marketing zakaj

Viri:

1 – 58 Mind-Blowing Digital Marketing Stats You Need to Know
2 – Data Hub: Coronavirus and Marketing [Updated]
3 – Digital Marketing Effectiveness