5 koristi, ki jih podjetjem prinaša spletna agencija

Spletna agencija lahko podjetjem prinaša najrazličnejše koristi. Po eni izmed marketinških raziskav (3) so najbolj iskana znanja podjetnikov, ki najemajo spletne agencije, naslednja:

Podjetja, ki želite nastopati na internetu (bodisi s svojo spletno trgovino ali spletno stranjo), imate načeloma 2 možnosti. Ali na internetu nastopate sami ali pa za svoj nastop izberete spletno agencijo. Spodaj je predstavljenih 5 koristi, ki jih podjetjem prinaša zunanja spletna agencija pri vzpostavljanju internetnega prodajnega kanala.

Prispevek v nadaljevanju, Koristi, ki jih podjetjem prinaša spletna agencija, je pripravila digitalna agencija vKoraku.si.

Hitrejša vzpostavitev prodajnega kanala

Z zunanjo pomočjo v svetu digitala, dobijo z najemom spletne agencije, podjetja, praviloma hitrejšo pot do internetne prodaje, saj ima spletna agencija (ki je prodajno pot na posameznem spletnem kanalu “prehodila že z drugimi naročniki), praviloma več izkušenj in znanj kaj na posameznem spletnem kanalu deluje in kaj ne.

Pogoj je seveda, da se izbere spletna agencija, ki dejansko obvlada prodajni spletni kanal na katerem želi podjetje prodajati, sicer pa je pravzaprav ponavadi naloga agencij, da pomagajo podjetjem predstaviti slabosti in prednosti ter značilnosti različnih digitalnih kanalov.

Ker ni vsak digitalni kanal primeren za prav vsak produkt, ponavadi podjetja, ki so ob vstopanju na splet, sama še “začetniki”, precej časa in denarja izgubijo s tem, da sploh ugotovijo kateri spletni prodajni kanal je zanje najbolj primeren in tudi kako delovati ustrezno na posameznih kanalih, da bo spletna prodaja zanje, na njih, učinkovita.

Primer kako spletna agencija pomaga internetno stran pozicionirati med vrhunske ponudnike poročnih storitev [in dobre poznavalce poročnih lokacij]

V panogi/niši porok, bodisi, da gre za organizacijo porok ali cvetlično dekoracijo poroke, nedvomno eno od najpomembnejših vlog igra izbor ustrezne poročne lokacije. Podjetja in spletne strani, ki delujejo v panogi porok se tega še kako dobro zavedajo, zato se, vsaj tista najuspešnejša, pošteno trudijo pridobiti tudi odlične pozicije in renome na področju poznavanja najrazličnejših poročnih lokacij.

Zato je kljub temu, da podjetja v poročni branži, direktno ne nujno tržijo samih poročnih lokacij, zanje zelo pomembno, da so na področju priporočanja najbolj sutreznih poročnih lokacij, pozicionirana na vrhu ponudnikov (npr. na Googlu).

V ta namen podjetja, ki delujejo v panogi porok najemajo storitve spletnih agencij, ki jim jih pomagajo pozicionirati na področje predstaviteljev poročnih lokacij, ena izmed bolj uspešno dodelanih predstavitev atraktinvih in najboljših poročnih lokacij v Sloveniji, pa je predstavitev Poročne lokacije v Sloveniji, spletne strani Sanjski-Sopek.si, ki so izbrane na podlagi kar čez 500 organiziranih porok na različnih lokacijah.

poročne lokacije

Dodatno: Kako zastaviti spletni nastop za podjetje

Možnost vzpostavitve t.i. integriranega spletnega trženja po različnih spletnih kanalih

Čeprav imajo posamezni spletni prodajni kanali svoje prednosti in pomankljivosti ter se med seboj razlikujejo, je iz vidika spletnega trženja, vseeno dolgoročno priporočljivo, da podjetje nastopa s svojim prodajnim programom oz. spletno komunikacijo, na čim več različnih prodajnih kanalih.

Na ta način se razprši tveganje in odvisnost od posameznega trženjskega spletnega kanala, hkrati pa “ulovi” tudi tisti bazen potencialnih kupcev, ki sicer ne obiskujejo vseh mogočih kanalov, temveč zgolj posamezne.

A ambicija po obvladovanju trženja in promocije podjetja na vseh kanalih hkrati, mora biti zasnovana strateško in premišljeno, saj se nemalokrat zgodi, da podjetje nastopa na vseh spletnih kanalih hkrati. Kar pa dostikrat pomeni tudi, da pravzaprav podjetje učinkovito ne nastopa nikjer.

Integrirani spletni marketinški nastop pomeni, da podjetje cilja na izvajanje trženjskih aktivnosti na več marketinških digitalnih kanalih, spletna agencija, ki pa že več let uspešno deluje na najrazličnejših kanalih, pa utegne podjetjem hitreje integrirati marketinške aktivnosti na različne spletne kanale.

V osnovi bi spletna agencija morala povezati najmanj kanale organskega spletnega nastopa, Google Ads oglaševanje, udeležbo na izbranih družabnih omrežjih ter email marketing.

Korist in prednost t.i. integriranega, digitalnega trženja za podjetje se kaže predvsem v zmanjšanih stroških dela, usklajeni komunikaciji in sporočanju po različnih kanalih ter lažje in hitrejše prilagajanje trženjskih aktivnosti tistim kanalom, ki prinašajo najboljše rezultate.

Primer vzpostavitve integriranega marketinga na spletu [v finančni panogi za podjetja]

Podjetja, ki delujete v finančni panogi, ste med vsemi podjetji, najbrž ena izmed najbolj zainteresiranih, da svojo dejavnost, produkte in storitve, prikazujete na najrazličnejših spletnih marketinških kanalih.

Spletna agencija pogosto pri tem pomaga tako, da ustrezen ton komunikacije in sporočanja strateško načrtuje za najrazličnejše kanale, še posebej pa pri podjetjih v finančni branži izstopa spletni nastop na družabnem omrežju LinkedIn.

V Sloveniji to še posebej uspešno in učinkovito uspeva podjetju Prva bonitetna agencija d.o.o., ki na LinkedIN-u in drugih speltnih kanalih, predstavlja svoj produkt ebonitete.si preko katerega se preverja bonitetna ocena podjetij s katerimi imajo posamezna podjetja takšne ali drugačne poslovne naveze.

Preberite še: Kako z marketingom do novih kupcev?

Vse digitalne storitve na enem mestu

Glede na količino trženjskih in marketinških digitalnih kanalov, je tudi storitev in aktivnosti, ki jih zahteva udeležba na posameznem spletnem kanalu, ogromno.

Za nekatere spletne kanale je najbolj priporočljiva slikovna spletna vsebina, za druge (YouTube) je najbolj ustrezna video spletna vsebina, na tretjem kanalu (SEO) je zelo priporoččjiva t.i. tekstovna spletna vsebina (kot je npr. bloganje).

Kakovostna spletna agencija lahko podjetjem ponudi vse storitve spletnega marketinga na enem mestu. Sem sodi tako grafična priprava vsebin, branding, imidž podjetja in celostna grafična podoba, izdelava spletnih strani in online trgovin, priprava tekstopisja (copywriting), SEO pisanje in SEO optimizacija, vodenje družabnih računov in skupnosti na družabnih omrežjih, priprava plačljivih oglaševalskih kampanj, vodenje in priprava email marketing kampanj, idr…

Namig: Najbolj pogoste digitalne storitve speltnih agencij boste našli na povezavi oglaševanje podjetja vKoraku.si.

V primeru najemanja različnih strokovnjakov za posamezne spletno marketinške aktivnosti, se lahko pokaže slabost, ki zahteva nenehno usklajevanje različnih razumevanj med izvajalci posameznih trženjskih aktivnosti.

Kako spletna agencija prinaša koristi pohištveni panogi

Lep primer učinka spletnih agencij lahko pozorni spremljevalci digitalnega marketinga in trženja na spletu, vidite v pohištveni panogi, kjer spletne agencije, pomagajo pohištvenim trgovinam tržiti najrazličnejše produkte na Googlu, družabnih omrežjih, s pomočjo email marketinga, itd..

Na tak način, s pomočjo spletne agencije, pridobivajo nove kupce tudi številne vrhunske prodajalne pohištva, npr. Pohistvo123.si

Merjenje rezultatov

Dobra, izkušena in kakovostna spletna agencija bo svoje delo zagotovo vezala na rezultate. Saj so ravno v svetu digitalnega marketinga, rezultati prodaje na spletu, najbolj merljivi.

T.i. KPI (key performance indicators) oz. ključni indikatorji učinkovitosti so na različnih digitalnih kanalih, seveda različni, a vseeno mora biti izvajanje trženjskih aktivnosti na vsakem izmed njih, podkrepljeno z zasledovanjem določenih prodajnih posrednih ali neposrednih rezultatov.

Na družabnem omrežju LinkedIn (ki je priporočljivo predvsem za BTB podjetja in podjetja, ki želite svojo prodajo razširiti v tujino) med najpogostejše KPI indikatorje sodijo merjenje dosega sporočil in spremljanje angažiranosti sledilcev (všečanje, rast sledilcev, komentiranje, ipd…).

Na primeru razvoja in rasti spletne strani na organskem področju se spremlja rast naravnega obiska spletne strani ter posledično, izboljševanje konverzije povečanega števila obiskovalcev spletne strani v različne možnosti (nakupe, število dolvlek, število oddanih zanimanj, itd…).

V email marketingu sodijo med glavne KPI metrike t.i. open rate in click rate poslanih e sporočil, hkrati pa tudi rast prejemnikov e novic.

Na YouTube kanalu sodi h glavnim metrikam spremljanje naročenih in sledilcev na posamezne kanale, spremljanje števila ogledov in tudi ranking (uvrščenost) video vsebin na YouTubu.

Med plačljivimi oglasnimi kampanjami podjetja seveda v prvi vrsti “štejejo in spremljajo” učinkovitost svojih prodajnih kampanj.

Primer kako spletna agencija meri rezultate online trgovin (primer online trgovina Bambini)

Spletna agencija mora rezultate spletnih strani in trgovin meriti za vsak spletni kanal, kjer njihovi naročniki nastopajo.

Na spodnji sliki je prikazan pritok prometa v spletno trgovino Bambini, za katero spletna agencija izvaja digitalni marketing tako v slovenski kot tudi hrvaški online trgovini Bambini:

pridobivanje spletnega prometa Bambini

Na sliki je prikazano merjenje rezultatov pridobivanja spletnih obiskovalcev preko različnih spletnih kanalov.

Razvoj novih aplikacij in funkcionalnosti, ki so posledica spletne rasti

Med zadnje, a ne najmanj pomembne koristi in prednosti, ki jih spletna agencija, prinaša podjetjem sodi hitra sposobnost implementacije novih funkcionalnosti in morebitnih programskih zahtev, ki jih prinaša spletna rast.

Ni ga podjetja, ki bi svojo (spletno) in kakršnokoli drugo rast lahko v prihodnosti “vzdrževalo” z istimi orodji in istimi pristopi kot takrat, ko podjetje še ni bilo v stopnji rasti.

Vsaka rast, za seboj, če ne drugo, prinaša razmisleke o optimizaciji posameznih procesov, o avtomatizaciji nekaterih aktivnosti in nalog ter predvsem temeljite premisleke o večji organiziranosti in učinkovitosti.

Naravna posledica tega je razvoj novih funkcionalnosti in aplikacij, ki uspejo zadovoljiti potrebe po stopnji rasti podjetij.

Spletna agencija, ki je na poti rasti podjetja sodelovala na začetku, lažje razume vzvode, ki so podjetje pripeljala do rasti in s tem lažje predlagajo in razvijejo potrebne in zahtevane funkcionalnosti, ki jih rast podjetja, zahteva.

Viri in dodatne informacije

1 – odličen primer spletnega trženja lahko vidite tudi na primeru zelo znane slovenske spletne trgovine Pikapolonica.si, ki prvenstveno trži produkte za otroke (sedeži za kolo, skiroji, rolerji, previjalne komode, otroške postelje). Bodite pozorni kako vrhunsko Pikapolonica.si izvaja marketing na različnih spletnih kanalih.

2 – The Benefits of Working with a Web Design Company

3 – Digital Marketing by the Numbers: Stats, Demographics & Fun Facts