5 najpomembnejših točk za uspešno prodajo preko spleta

Tukaj je opisanih 5 najpomembnejših točk za uspešno prodajo preko spleta

5 najpomembnejših točk za uspešno prodajo preko spleta

Statična spletna stran ali trgovina ni dovolj

Žal ogromno podjetnikov meni, da je za uspeh v prodajo potrebno imeti najlepšo in najmogočnejšo spletno stran s spletno trgovino, a slednje ne drži v vseh primerih.

5 najpomembnejših točk za uspešno prodajo preko spleta
5 najpomembnejših točk za uspešno prodajo preko spleta

Bolj od samega izgleda spletne trgovine je za uspeh spletne prodaje, pomembno, da ima vaša trgovina vsebino. Predstavljeno na tak način, da drugim na enostaven in hiter ter razumljiv način pojasni, kaj določen produkt prinaša in kako pomaga pri odpravljanju težav, ki jih ima potenciani kupec.

Zavedati se je treba, da nobenega produkta na svetu, ne prodajamo samo mi. Da pa se kupec odloči za nas, pa moramo biti izvirni, drugačni, pogumni in tudi prepričljivi.

V primeru, da preko spleta prodajamo storitve, lahko le tem ceno dvigujemo takrat, ko s spletnimi vsebinami dokazujemo, da smo na nekem področju  strokovnjak.

Naše priporočilo: Kako prodajati preko spleta

Pred izbiro ustreznega marketinškega kanala, pomislite na maržo

Večina majhnih in srednjih podjetnikov se k spletni prodaji poda tako, da preveri iskalne volumne za svoje produkte in v kolikor so le ti, zadovoljivi, se podajo na trg spletne prodaje.

Žal pa za uspešnost prodaje ne zadošča, da vemo koliko ljudi se dejansko zanima za nek produkt, recimo na Facebooku ali recimo na Googlu. Kakor ni za pozitivne rezultate v prodaji ključno samo to, da prodamo, temveč, da prodamo s plusom.

Zato pri tehtanju o tem s katerimi produkti se podati na področje internetne prodaje, dobro ocenimo koliko sploh imamo marže za svoje produkte.

Strošek v plačljivi spletni nastop, za določene produkte, namreč sploh ni majhen.

Četudi vam nekdo ponuja seo nastop (ki bi naj bil brezplačna pot do kupcev preko Googla), boste hitro ugotovili, da ta seo tudi stane – če ne drugega pa časa in volje, da se ga sploh priučimo (v kolikor ga želimo izvajati sami).

Uspeh v spletni prodaji je (žal) odvisen tudi od konkurence

Čeprav načeloma velja, da se najbolje odrežejo v prodaji tiste spletne strani, ki se osredotočijo na prodajo svojih produktov in ne razmišljajo o konkurenci, je potrebno vedeti, da ima tako konkurenca kot vi, podobne apetite na spletu. Pri čemer pa je recimo na Googlu, na voljo samo 10 mest na prvi strani Googla. Kjer pa prvo mesto odnese cca. 30% vseh klikov.

Biti prvi na prvi strani Googla, pa pomeni, da je konkurenco potrebno premagati.

Pravi pristop boste pri tem izbrali tisti, ki:

se boste zavezali, da želite znanja za spremljanje in prehitevanje konkurence, pospraviti v svojo hišo
se zavedate, da dokončne zmage nikoli ni. Če tudi boste dosegli prvo pozicijo skozi leta boja, to ne pomeni, da se bo konkurenca vdala. Morda se bo vdal vaš najmočnejđi nasprotnik (kar je malo verjetno), zagotovo pa bodo ves čas v ozadju prežali novi in nadobudni konkurentje, ki si bodo tudi želeli vaše pozicije.

Zato je treba vedeti, da na spletnem trgu, nič ni večno.
Edini recept proti temu je, da borbo (in stroške in energijo zanjo) vkomponirate v svoj konstanten spletni nastop in prodajo.

Posnemajte tiste, ki vam sorodne produkte, že prodajajo uspešno

Seveda večina podjetnikov pred prodajo pogleda proti konkurenci, da vidi kakšno taktiko za nastop in prodajo preko interneta, je uporabila konkurenca.
Če tudi sami spadate med te, je to odlično, a bodite pozorni, da res opazujete tiste konkurente, ki jim spletna prodaja teče ali celo narašča.

Ni vse na spletu suho zlato. Mnogo spletnih strani in spletnih trgovin je samotnih duš, ki prodajo tu in tam nekaj, v veliko primerov pa celo popolnoma nič.

Pazite, da metod prodaje ne kopirate od teh. Ker je rezultat slednjega kar samoumeven, se vam ne zdi?

Ne obupajte

Tako kot iz lokalne trafike, ne boste v realnem življenju, zgradili mega nakupovalnega centra, v enem letu ali dveh, tako tudi v večini primerov vaša spletna trgovina ne bo žela kar takoj na polno.

Pri marsikom so potrebna leta, da sploh pride do prve prodaje. Pri marsikom spletna prodaja obstane na nekaj evrih na mesec, le redke spletne strani pa konstantno vzdržijo razvoj svoje prodaje in rast. Eden izmed glavnih vzrokov za to pa je, da preprosto prehitro obupajo.

V prvih dveh letih spletne prodaje obupa 90% vseh začetnikov pri internetni prodaji. Nad 3 leta se obdrži le še 2% prodajalcev.

Kakšna je verjetnost kje boste sami, si iz tega znamo izračunati, kje pa boste dejansko, pa veste vi.

Video: kako prodajati preko spleta

 

Oznake: 5 najpomembnejših točk za uspešno prodajo preko spleta