Kaj je Paintball?

Paintball je še vedno daleč od priljubljenosti starejših športov, kot sta košarka ali nogomet, vendar se vedno znova pojavljajo nova paintball igrišča in organizacije. Zabavna in adrenalinska igra katere se ne sme zamuditi.

 

Predstavitev kaj je paintball: na sliki sta vidni dve osebi na poligonu, obe sta v kamuflažni obleki in imata na obrazu zaščitno masko ter v rokah imata pištolo za paintball

 

 

Kaj je Paintball?

 

Od svoje uvedbe v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je paintball postal svetovni fenomen. Navdušenci so oblikovali ekipe, ustanovili lige in organizirali turnirje. 

 

Glavna stvar, ki paintball razlikuje od drugih športov, je oprema: V številnih tradicionalnih športih ne boste našli pištol in barvnih izstrelkov. V tem članku si bomo ogledali to opremo in ugotovili, kaj je vključeno v paintball napad. Spoznali bomo tudi osnovno igro in nekatere druge načine uporabe opreme za igranje paintballa.

 

Paintball je igra, ki je nastala v Ameriki v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja in vključuje ekipe ali posamezne igralce, ki tekmujejo med seboj, da bi izločili druge igralce, tako da jih zadenejo s kroglicami, napolnjenimi z barvo, izstreljenimi iz pištole na stisnjen plin, znane kot marker, in izpolnijo cilje igre.

 

Igre paintball se igrajo na notranjih ali zunanjih igriščih različnih velikosti. Na paintballskih igriščih ali igralnih območjih so naravni tereni (kot so drevesa, jarki in hribi) in umetne ovire (kot so leseni bunkerji, barikade in trdnjave). Med priljubljenimi cilji igre so med drugim ujemi zastavo, napadi in obramba, popolno uničenje in zaščita predsednika. Igre paintballa običajno trajajo po deset minut, vendar lahko trajajo več ur ali celo dni, odvisno od izvajalca paintballa.

 

Kako se igra Paintball?

Igralca sta “izločena” iz igre, ko ju zadene paintball in sodnik razglasi, da sta padla. Sodniki skrbijo tudi za to, da nihče ne pride v fizični stik z drugim igralcem: To je eno najpomembnejših pravil. Igra paintballa običajno traja od 15 do 40 minut, vendar lahko igralci igrajo tudi po šest ur ali več. Igro paintballa lahko organizirate z le nekaj ljudmi v vsaki ekipi ali z več sto ljudmi v vsaki ekipi..

 

Prvotnih 12 navdušencev nad paintballom je imelo veliko zaslug za uvedbo tega športa. Kmalu po svoji prvi igri so od proizvajalca  odkupili na stotine pištol za označevanje dreves in jih začeli prodajati širši javnosti. Ideja se je hitro prijela in leta 1982 so v Rochestru v New Yorku odprli prvo igrišče za paintball. Zdaj so po vsem svetu na voljo igrišča za paintball in pokrite arene za paintball.

 

Oprema za Paintball

 

Najosnovnejši del opreme za paintball je paintball metek. Tako kot pri tenisu ali nogometu je žogica osrednji element igre paintball. Toda za razliko od teh iger je pri paintballu naenkrat v več deset, pogosto celo več sto žogic oziroma metkov. Kot pove že ime, so te žogice pravzaprav majhne posode z barvo.

 

Kroglice za paintball so neverjetno enostavne. Pravzaprav so zelo podobne tabletam z gelom ali kroglicam za kopanje. 

 

Sestavljene so iz kroglice barvne tekočine, ki je zaprta v želatinasti kapsuli. Barva, ki je na voljo v številnih barvah, ni strupena, je biološko razgradljiva in topna v vodi – zato se lahko opere s kože in oblačil.

 

V bistvu je paintball kot majhen vodni balon, ki tehta le nekaj gramov in ima premer le 1,7 cm (0,68 palca). Kapsula se obdrži, če z njo ravnamo ali jo spustimo s kratke razdalje. Če pa paintball izstreliš iz pištole, ob udarcu poči in pusti 6-palčni (13-centimetrski) brizg barve.

 

Pištole za Paintball

 

Naloga pištole za paintball, ki se včasih imenuje marker, je, da se paintball žogica premika z veliko hitrostjo. V osnovni pištoli je pogonski sistem stisnjen plin. Ta plin, ki je lahko stisnjen ogljikov dioksid (CO2), dušik (N2) ali navaden zrak, je shranjen v majhnih kartušah ali večjih rezervoarjih, ki jih je mogoče pritrditi na pištolo. Na pištolo je pritrjen tudi rezervoar, v katerem so shranjene kroglice za barvanje.

 

Različne pištole imajo različne sisteme streljanja, vendar je osnovna ideja pri vseh enaka. Pištola je na nek način zagnana, tako da lahko paintball pade iz lijaka in vstopi v cev pištole. Nato se v cev, tik za paintballom, sprosti majhen odmerek stisnjenega plina. Stisnjen plin potiska paintball od zadaj z veliko večjo silo kot zrak na drugi strani paintballa, zato paintball poganja naprej.

 

Da bi bila igra varna, je moč pištol za paintball strogo regulirana. Paintball, ki se giblje s to hitrostjo, verjetno ne bo povzročil resnih poškodb, če bo zadel kožo, čeprav bo zbadal in lahko pustil modrice. Ker se zaradi upora vetra paintball upočasni, ko zapusti pištolo, ima manjši učinek, če je izstreljen z večje razdalje. Hitre paintball žogice lahko povzročijo resne poškodbe oči ali ušes, zato igralci paintballa vedno nosijo zaščito glave.

 

Prvotno pištole za paintball niso bile namenjene športu. Prve pištole so bile razvite v 70. letih prejšnjega stoletja za uporabo v gozdarstvu in kmetijstvu. Gozdarji so jih uporabljali za označevanje določenih dreves (za raziskave, načrtovanje poti). Pištole so uporabljali tudi kmetje za označevanje živine.

 

Varnostna oprema pri Paintballu

 

Eden najpomembnejših dosežkov v zgodovini paintballa je bila varnostna oprema. Ko vas paintball zadane v telo, začutite kratek žegen. Vendar vam lahko krogla paintballa v oko dejansko iztakne oko. 

 

Čisto na začetku mnogi igralci sploh niso nosili zaščite za oči, drugi pa so nosili le osnovna zaščitna očala. Danes igralci paintballa običajno nosijo maske in čelade. Tako so zaščiteni pred poškodbami oči, ušes, nosu in ust. Tako kot pri nogometu in hokeju je tudi pri paintballu varnostna oprema nujno potrebna.

 

Zanimivost:

Poleg rekreativne uporabe je paintball postal tudi del vojaškega in policijskega usposabljanja. Glede občutka in rokovanja ima paintball pištola malo skupnega s pravim strelnim orožjem, vendar je paintball še vedno dober trening za bojne situacije. Z njim vojaki in policisti predvsem vadijo strategijo, kamuflažo in fino umetnost, kako se ne pustiti ustreči.

 

Vrste Paintball igre

Raznolikost ponudbe vrst Paintball iger in poligonov je lahko zelo veliko. Eni izmed glavnih vrst so: 

 • Prirejanje rojstnodnevnih zabav za vse starosti
 • Organizacija Team building druženj (za zbližanje med ekipo sodelavcev in da kakršna koli napetost sprosti na dober in zdrav način)
 • Organiziranje fantovščin in dekliščin 
 • Klasični poligon za igranje paintballa
 • Otroški paintball 
 • Nočni paintball (za malo bolj drzne)

 

Že kakor je iz zgornjih alinej razvidno je vrst paintball iger veliko in lahko se jih udeleži veliko število ljudi iz različnih generacij, da se skupaj zbližajo. 

 

Ponuja vrsto adrenalinskih druženj, kot še nikoli prej. Tako, da če ste ljubitelji takih dogodivščin je potem Paintball prava izbira za vas!

 

Kje pa lahko grem na Paintball?

Točno tako vprašanje se lahko hitro pojavi. V Sloveniji se pojavlja vedno več takšnih poligonov za paintball. Vendar je trenutno eden izmed njih, ki nudi zunanjo izkušnjo z adrenalinskimi dogajanji eno samo. In to je Paintball Park Spyder. So ponudnik različnih storitev, med njimi najdete tudi ponudbo otroškega paintballa, katerega se lahko udeležijo otroci od 6. leta naprej.

 

Njihove cene so zmerne in ugodne glede na naši trg. V vednost si preverite njihov cenik in se prepričajte o cenah tudi sami. 

Ponudba Paintball Park Spyder vključuje organiziranje: 

 • dekliščin in fantovščin
 • otroškega paintballa
 • paintballa kot samega 
 • team building paintballa 
 • rojstnodnevnih zabav
 • nočni paintballa

 

Ne samo, da organizirajo različne vrste poligonov za igro paintballa, ampak tudi poskrbijo za neizmerno dobro izkušnjo v parku ter za zadovoljstvo svojih strank. 

 

Prizadevajo si za izumljanje novih in inovativnih idej za poligone paintballa ter vedno so v koraku z novo tehnologijo za paintball pištole. Njihova vizija je pripeljati paintball v širši svet in ljudem omogočiti nore adrenalinske dogodivščine, ki jim vedno ostanejo v spominu. 

 

V kolikor vas zanima si poglejte njihovo spletno stran, kjer imajo še več podatkov o ponudbi in o njihovih poligonih. 

Če pa imate kakšna vprašanja jih pa kar kontaktirajte preko email naslova: info@spyder.si; jih pokličite na telefonsko številko: 051 668 559 (kjer so na voljo od ponedeljka in do sobote med 08:00 – 20:00); ali pa jih kontaktirajte preko kontaktnega obrazca. Odgovorili vam bodo na vsa vprašanja in vam bodo z veseljem pomagali.