Kako z marketingom do novih kupcev?

Tukaj je opisano kako nam marketing pomaga do novih kupcev. Iz izkušenj.

Objava je povzeta po izkušnjah spletnega marketingaša Matije Zajška, ki je v svojih začetkih v spletnem nastopu, precej pisal o svojih izkušnjah iz prodaje in marketinga, na eni izmed spletnih strani, ki je danes več ni. Danes Matija Zajšek upravlja z lastnim, osebnim blogom, kjer deli izkušnje in nasvete iz področja marketinga, prodaje in predvsem spletnega nastopa podjetij.

Njegov blog si lahko ogledate na: http://www.matijazajšek.com/

Marketing in pritegovanje kupcev

V prodajni literaturi je pritegovanje kupcev označeno kot Personal Value. Z lastno ceno lahko izračunate povprečno vrednost nakupa vaših strank. Če boste omahovali, nastopili plašno, nesigurno in obotevajoče, bo temu primeren odziv vaših strank. Hkrati boste s takšnim pristopom v svoj krog potencialnih kupcev pritegnili prav podobne sebi: neodločne, prestrašene, ne vedo, če bi…, pa vprašati še morajo 72 članov svoje “žlahte” in podobne.

marketing pritegovanje kupcevNavsezadnje, podobne ljudi pritegujemo v svoje življenje ves čas. Kako že pravijo: “povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si”. Drži in za to ni potrebno nobene znanosti. Kot svojega življenjskega sopotnika najbrž ne izberemo nekoga, ki nam ni pisan na kožo, niti on nas najbrž ne, če smo pravi pain in the ass.

Zakaj bi naj v poslu, še posebej v poslu kot je prodaja, kjer imamo s strankami opravka vsak dan, bilo kaj drugače?

Ni razloga in zato ni:).

Bolj kot bomo nastopili samozavestno, odločno, z jasnim ciljem in iskreno željo, da stranki ponudimo rešitev njenega problema, višja bo kupna moč naših strank. Mnogi to vedo. Mnogi tega ne opazijo in ne zaznajo. So pa tudi takšni, ki to in podobne razlage razumejo kot absolutni desant na stranke in verzijo pristopa: “zmlej ga, pa naj stane, kar hoče. Jaz imam prav.”

Tole je sicer čisto mimo sporočila, ki ga tu dajem, a, da ne boste mislili, da je zapisano redek pojav. Po nešteto seminarjih, ki sem jih na temo prodaje imel v preteklosti, vam potrdim, da se skoraj na vsak ducat slušateljev najde eden (prej trije kot eden:)), ki štartajo kot tigri na svoje stranke. Imajo najbolj prav, vse obvladajo, so neverjetni govorci, mimika ubijalska,……prodajo pa ne:).

Why and what makes a difference?

Prijatelj, svoj čas mentor in sodelavec Jeff Keller, avtor Knjige Attitude is everything, onkraj luže, ravno z naslovom te knjige pove odgovor:

Marketing pomeni gradnjo odnosa

Osebna izkušnja avtorja: Tisoč dvesto dvainšestdeset let nazaj, ko sem bil še mlad (mlajši, da ne bo pomote) in kot vsak osmi najstnik, ljubitelj in navdušenec nad vsem kar se tiče zvoka in ojačevalcev, mikserjev in vse, samo, da je glasno, sem bil naročen tudi na najrazličnejše žnj izvode avdio revij. Internet je pač takrat bil nekje v povojih. In, spomnim se, da sem vsako revijo, ko je prispela v naš poštni predal, najprej svoj čas gledal, opazoval, pred odprtjem tudi dobesedno “povohal”, ker mi je bil tako všeč vonj po novem. Dobesedno spomnim se vonja avdio revij. To je zame odnos do nečesa kar imaš rad. Avdio je še danes v mojem srcu, na drugih volume levelih seveda:). A vseeno ga imam rad in se teme o njem lotim s spoštovanjem, nikakor pa ne mimogrede in z levo roko. Če se slučajno zaplete debata v tiste klasične (kdo ima večjega, boljšega, kaj je bolje in kaj ne), me ne zanima……grem vstran.

In z delom prodaje ni prav nič drugače. Kdor jo ima rad, bo do nje ravnal spoštljivo. Ne samo do kupcev in strank, čeprav so logično, le ti del uspešne prodaje, ampak do vsega povezanega s prodajo. Osebno me zelo veseli, navdušuje in bogati iskanje novih strank ter izgradnja prodajnih sistemov. Moja knjižnica literature na tablici je polna knjig, pdf datotek, shem, diplomskih in ne vem česa vsega še, o prodaji. Pa, če je v hrvaščini, slovenščini, angleščini. Berem jih trinajst naenkrat (upam, da ste se navadili na moje pretiravanje:)). Katera me pač v danem momentu veseli in za katero sumim, da zna vsebovati informacije, ki jih iščem. V zvezi s prodajo seveda.

Celo mislim, da je tako: “Pokažite mi svojo knjižno polico in po vsebinah slednje, se da oceniti kaj vas veseli”. In predvsem naslednje: če živite to kar vas veseli. Kar je pa, če dobro pomislimo, tisto kar šteje.

Tudi, ko z “dnevnimi rutinami” prodaje zaključim, se moj dan prodaje enostavno ne konča. To ni moja služba. Prodaja je moje življenje.

 Oznake besedila: marketing pritegovanje kupcev