Kako je uspeh spletne prodaje povezan z optimizacijo spletne strani?

V tem besedilu so “pod eno streho” povezani naslednji pojmi “spletna prodaja optimizacija internetnih strani”.

Vsi, ki vsaj nekaj časa že nastopajo na spletu, so najbrž že prišli do ugotovitve, da za uspeh v spletni prodaji že zdavnaj ne zadošča to, da imamo zgolj postavljeno spletno stran, ampak, da je uspeh spletne prodaje odvisen tudi od marsikaterega drugega dejavnika (pri čemer pa jih različna spletna stroka, različno uvršča od pomembnega do manj pomembnega).

Nedvomno pa ste opazili, da se v povezavi s spletnim uspehom in maksimalno učinkovitim spletnim nastopom, na različnih mestih, v praktično vseh nasvetih o spletni prodaji, nahaja tudi izraz SEO.

SEO je v bistvu izraz za search engine optimization (optimizacija internetnih strani), ki pa v bistvu zajema metode in tehnike s katerimi izboljšujemo vidnost svoje internetne strani, konverzijo na spletni strani in posledično spletno prodajo.

Spletna prodaja in spletna optimizacija

Za učinkovito optimizacijo internetne strani je najprej treba vedeti, da:

  • optimizacija spletne strani zahteva akcije in aktivnosti na spletni strani (in izven nje) na konstantni bazi.

Spletno igrišče ni trg za katerega večina podjetnikov napačno misli, da zadošča, da izvedejo nekaj pravilnih nastavitev, opišejo nekaj produktov in povabijo k nakupu in bo prodaja tekla, ampak je igrišče, ki je, tako kot v realnem življenju, vedno živo.

Živahnost spletnega trga se kaže:

  • v boju za višje pozicije v spletnih iskalnikih,
  • v boju za pritegovanje vedno večjega prometa na našo spletno stran ter
  • v izboljševanju spletne strani , da iz obstoječega prometa uspe v dejanske kupce spremeniti vedno večji delež spletnih obiskovalcev naše internetne strani.

spletna prodaja optimizacija internetnih straniČe sami s svojo internetno stranjo odnehamo z bojem (npr. ker smo neke cilje dosegli ali, ker smo obupali,…) to ne pomeni, da se bo enako zgodilo z našo konkurenco. V primeru našega odstopa od boja na spletnem trgu, to samo pomeni, da bo v očeh spletnih iskalnikov, naša internetna stran počasi “potonila” v globine interneta (kjer ne bo vidna več nikomur razen tistim, ki zanjo vedo (mi, naši znanci,…), konkurenca pa bo še naprej gradila svoj internetni posel.

Zato je ključno, da učinkovit spletni nastop in še posebej, spletno prodajo dojamemo kot “večen boj” na zgornjih področjih (boljših pozicijah, večjem obisku, boljši konverziji).

Spletna prodaja optimizacija internetnih strani

Optimiziranje spletne strani nam pomaga:

  • da naša spletna stran na vedno več ključnih besed rangira vedno višje v Googlu. Logika je preprosta: če smo z našo spletno strano z eno besedo na prvi strani Googla, prav gotovo v zvezi z našimi produkti in storitvami, obstaja še več ključnih besed, s katerimi se splača biti na prvi strani Googla.

Del spletne optimizacije (predvsem čez Google) v zadnjem času zahteva tudi (močno) upoštevanje pozicij prikaza naše spletne strani čez mobilne naprave in pa tudi zasedanje dobrih pozicij čez Youtube video kanal.

Hkrati pa, SEO zahteva tudi udejstvovanje na socialnih omrežjih (iz oči Googlu prijaznega SEO, še posebej udejstvovanje na Google + družabnem omrežju).

Spletna prodaja preko naše internetne strani bo bolj učinkovita, bolj kot bomo:

višje uvrščeni v Googlu (na vedno več ključnih besed)
pisali vsebine, ki bodo ljudem uporabne, enostavne in razumljive
skrbeli za to, da se naša stran kljub dodajanju vedno več vsebine, hitro nalaga
skrbeli za to, da je naša spletna stran pripravljena na mobilne naprave (mobile ready)

In pa tudi:

  • ko bodo naši produkti predstavljeni na atraktiven, drugačen in pritegujoč način
  • ko bomo znali na svoji spletni strani izpostaviti našo unikatno dodano vrednost
  • ko bomo znali na nevsiljiv način povezati serviranje naših vsebin preko različnih spletnih platform in omrežij, v pravi čas, pravi ciljni publiki

Za učinkovito spletno prodajo s pomočjo kakovostne optimizacije spletne strani, priporočamo, da si ogledate tudi spodnji video:

How to drive traffic to your online store

Ključne oznake: spletna prodaja optimizacija internetnih strani