Nasveti o zdravi prehrani – Prehrana včasih in danes

Spodaj smo pripravili zapis za vse, ki jih zanimajo nasveti o zdravi prehrani.

Nekaj besed o antičnih olimpijskih igrah

nasveti o zdravi prehraniV antičnih časih so v stari Grčiji potekale olimpijske igre. Zapisi o njih so se ohranili na številnih zgodovinskih spomenikih. To niso bile olimpijske igre moderne dobe, kot jih poznamo danes. Včasih so tekmovalci tekmovali goli. Tekmovali so v različnih disciplinah: tek na en stadij, met diska, met kopja, rokoborba, skok v daljino… Zmagovalce so častili, jim postavili spomenik ali jih opevali v pesmih. Zanimivo je tudi, da so pred igrami potekali seminarji, kjer so šolali sodnike. Poznali so tudi programe treningov za različne discipline. Imeli pa so celo strokovnjake, ki so se ukvarjali s prehrano.
Kakšno teorijo so imeli strokovnjaki za prehrano?

Ti »nutricisti« so imeli naslednjo teorijo – kdor teče na en stadij (to je bil šprinterski tek), mora jesti meso antilope. Tekmovalec, ki skače v daljino naj je meso gazele ali zajca. Tisti, ki pa se bori v rokoborbi pa mora jesti meso bika.

Nasveti o zdravi prehrani

Danes se nam zdi ta filozofija neznansko smešna in celo otroško naivna. Vendar, če pogledamo katero izmed današnjih revij, opazimo marsikatero popularno dieto ali pa prehrambeni napotek, ki se ne razlikuje veliko od antičnega načina prehranjevanja športnikov. Takšne diete se navadno oklepajo neke čarobne substance, ki bo maščobo pretopila v mišice, seveda brez truda. Mar so bralci res tako naivni? Ponavadi lahko veliko preberemo o nekakšni zdravi ‘lahki’ hrani. Iz takšnih literatur se namreč naučimo, da poleg slednje obstajata tudi ‘težka’ in pa ‘močna’ hrana. Ali je določena hrana res lahko močna ali pa hitra (lahka)?
Kje pa je ta hitrost?

Resnica o prehrani je dejansko preprostejša. Hrana je sestavljena iz beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in vode. Te vrednosti so navadno napisane na razpredelnici na embalaži. V hrani so lahko tudi vitamini in minerali, obstaja pa še veliko vrst in pojavnih oblik beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.

O prehrani je pomembno vedeti, kaj je naš cilj in pa kdaj, koliko in katero hrano naj uživamo. Potrudili se bomo, da se boste to naučili s prebiranjem naših člankov.

Ključne oznake besedila: nasveti o zdravi prehrani, zdravo življenje recepti, zdravo življenje zdrava prehrana, zdravo prehranjevanje jedilnik

Vir: www.omega3.si