Kako sta povezana imidž in celostna grafična podoba?

Kako sta povezana imidž in celostna grafična podoba  je vprašanje s katerim se ukvarjajo teoretiki – komunikologi, oblikovalci in še kak strokovnjak drugih humanističnih strok se najde med njimi.

Kako sta povezana imidž in celostna grafična podoba

Posel pa je konkretna stvar – poslovneži so bolj konkretni. Zanimajo jih številke in konkretni rezultati.

Povezanost celostne grafične podobe in imidža vidijo v kvartalnih izkazih uspeha in v povečanju  – ali pa v zmanjšanju  – prometa oziroma prodaje.

Konkretni primeri kako sta povezana imidž in celostna grafična podoba sledijo spodaj v enostavni formuli:

 • lepa embalaža = dober imidž = višja percepcijska vrednost izdelka = večji RVC = večji dobiček
 • neprivlačna embalaža = neopazni ste = imidž je slab ali pa gani = pecepcijska vrednost izdelka je nizka >> kupec se sprašuje »Da bi za to plačal xx€?! Kaj se jim meša?! Za tak »pofl« pač ne dam xx €!« = prodaja je manjša

Celostna grafična podoba je orodje prodaje in je orodje za izgradnjo imidža. Zakaj, si preberite tukaj:

Ko se boste  –  ali pa ste se že  – odločili INVESTIRATI v oblikovanje celostne grafične podobe je dobro, da poznate razliko med

 • CGP-jem (celostno grafično podobo),
 • identiteto blagovne znamke in
 • imidžem blagovne znamke.

..in razumeli boste kako sta povezana imidž in celostna grafična podoba. O tem si lahko več preberete tudi tukaj.

CGP se ukvarja z vizualnim >> z vsem tistim kar trg, kupec, potencialni kupec, konkurenca (!!) vidi.

Ko se podjetja lotijo prenove celostne grafične podobe, takrat osvežijo ali pa popolnoma spremenijo vse:

 • svoj  logotip,
 • vse tiskovine,
 • embalažo,
 • spletne strani,
 • in še kaj …

Take spremembe NE vključujejo (po navadi) spremembo vrednost in filozofije blagovne znamke. Srce in duša blagovne znamke ostaneta enaki, nespremenjeni.

Vrednosti, filozofija in identiteta – »sveto trojstvo«.  Vsaka od teh treh to je zelo močna, strašna pomembna in popolnoma neotipljiva zadeva. Lahko jih sicer zapišemo, da pa imajo resnično neko vrednost, jih mora podjetje – vsak delček podjetja, vsak zaposleni – poznati, razumeti, čutiti in živeti.

Žal se  mnoga podjetja tega ne zavedajo.

Verjamejo agencijam – katerih naloga je prodati čim več, da se njihovo togo in veliko agencijsko kolesje še naprej obrača!!

Na tem mestu vam podarjam zastonj nasvet >> najemajte manjše agencije, ki imajo dobre reference in dober portfolio >> cenejši so in hitrejši in bolj osebno se vam posvetijo. Torej… verjamejo agencijam, ki jim »strokovno« svetujejo »popolno prenovo in facelift« in vem kaj še vse.

Ob tem, da jim »pošminkajo« logotip jim spremenijo še slogan in snežena kepa sprememb se začne neustavljivo kotaliti. Lahko da se bo vse srečno končalo, lahko pa … No ja. Lahko se zgodi tudi bankrot in zaprtje podjetja ali v najboljšem primeru – velika, nepotrebna izguba.

Kako se lahko izognete spremembam na področju celostne grafične podobe, ki vas bodo drago stale in vam ne bojo prinesle dobička vam razložim takoj tukaj:

Če se spomnimo svojega odraščanja – kdaj smo se najbolj spreminjali? Ko smo v svojih 35 +? 40+? NE.

Takrat vemo kdo smo, zakaj smo in kaj nismo. Spremembe so drobne in bolj intimne – dogajajo se v nas.

Najbolj se spreminjamo v obdobju, ko ne vemo prav dobro kdo smo in ko se v svoji koži ne počutimo prav dobro –  ko se borimo za svoj prostor pod soncem. Da, uganili ste –  najbolj se spreminjamo v puberteti.

Enako je tudi z blagovnimi znamkami  in s podjetji.

Podjetja z močno identiteto, ki točno vedo zakaj so tukaj in kdo so – se jasno zavedajo svojega poslanstva. Takšna podjetja »preživijo« tudi prenovo celostne grafične podobe in si s prenovo izboljšajo svoj imidž.

Zakaj?

 • Ker vedo kdo so.
 • Vedo kdo je njihova konkurenca in se je ne bojijo.
 • Vedo po čem se od konkurence razlikujejo in  iz te svoje drugačnosti črpajo moč in navdih.

Podjetja v Sloveniji se tega po navadi zavedajo samo intuitivno –  ne znajo (ali pa si še ne upajo) o tem pogovarjati znotraj razširjene vodstvene, prodajne, proizvodne ekipe,  tega zapisati in postati na to ponosna.

Dobra agencija pomaga podjetju, da se opolnomoči, da se zave svoje identitete in začne iz nje črpati moč za napredovanje!

Dober imidž ne pride od dobre »obleke in nakita« –  ne pride od novega logotipa in dobre embalaže. Dober imidž sloni na samozavesti, ko se podjetje zaveda svojega poslanstva in svoje identitete.

Ko se tako podjetje odloči za prenovo CGP-ja ali pa ga sploh prvič naroči, bo ves ta dober dizajn samo nadgradil in dal piko na »i« in zaokrožil njihov imidž.

Uspeh ne bo izostal. Verjemite!

Za konec pa si lahko pogledate še filmček, ki govori o celostni grafični podobi, identiteti, viziji …

Oznaka besedila: Kako sta povezana imidž in celostna grafična podoba