Kako pisati SEO članke v 2019 [4 primeri]

Spodaj so napisana pravila, ki se jih splača upoštevati, če želite pisati članke za SEO v letu 2019.

Pravila za pisanje SEO člankov v letu 2019 so prikazana na podlagi 4 primerov iz prakse.

Ker se SEO pravila za pisanje SEO člankov, z vsakim Googlovim algoritmom “zaostrujejo”, je ključno, da upoštevate čimbolj aktualna pravila za pisanje člankov (in, da imate hkrati v mislih, da četudi dobro pišete SEO članke v letu 2019, da bo prihodnja leta potrebno upoštevati še več SEO pravil). Zato ostanite s SEO pravili za pisanje člankov, vedno na tekočem.

Spodnja navodila za pisanje SEO člankov v 2019 je pripravil: Seo-Praktik.si

Primer pisanja SEO članka v pohištveni branži, za ključno besedo “regali”

Če hočete npr. napisati SEO članek za podjetje v pohištveni branži, npr. za ključno besedo regali, upoštevajte, da ključno besedo “regali” uporabite v SEO naslovu članka, v meta opisu članka, v glavnem naslovu članka, v prvem odstavku članka, nekajkrat v sami vsebini članka, v zadnjem odstavku članka in v najmanj enem naslovu poglavja o regalih.

Članek o regalih bi lahko nosil npr. naslov “Kateri regali so najbolj primerni za dnevno sobo”, v članku pa bi za vsebino preprosto uporabili predstavitev nekaj regalov, primernih za dnevne sobe (vključno s slikami in kratkimi opisi). Vsak opis regala bi lahko imel naziv, npr “moderni regal za dnevno sobo”, “klasični regal za dnevno sobo”, itd….

Pozor: če želite napisati dober SEO članek za npr. regale za dnevne sobe, ne pozabite tudi na ustrezno vrsto vsebine članka s katerim “podpirate” ciljan url pohištvenega podjetja, za katerega pišete članek o regalih.

Poglejte primer:

Za primer vzamimo spletno trgovino z regali Pohištvo123.si, ki na ciljanem url naslovu, predstavlja ponudbo različnih regalov (poglejte na povezavi).

Najbolj primeren SEO članek za “podporo” tej vrsti vsebine, bo SEO članek, ki govori o ponudbi regalov, predstavlja regale, ipd…. Ne pa članek, ki npr. govori o tem kako regal montiramo v dnevno sobo (čeprav je tematika obeh člankov enaka, ker govori o regalih).

seo članek za regale

Primer pisanja SEO članka v storitveni branži, npr. pisanje članka, povezanega s tematiko porok

Dejavnost organizacije porok sodi pretežno v storitveno dejavnost, čeprav danes organizatorji porok, hkrati postavljajo tudi fizične in spletne trgovine, kjer se ponujajo poročni izdelki (naprsni šopki, dekor, nakit, pribor za poroko, poročne obleke,…).

Če bi želeli napisati SEO članek npr. za storitve (v tem primeru poročno dejavnost), morate spet najprej pomisliti na to, kakšno vrsto vsebine podpirate s SEO člankom.

Poglejte primer:

če želimo s SEO člankom podpirati npr. storitev cvetličnega dekoriranja porok, potem mora SEO članek tudi govoriti o storitveni dejavnosti. Na tak način zajamemo tako tematsko sorodnost SEO članka, kot tudi sorodnost članka s ciljanim url naslovom, za katerega je članek pisan.

Storitvena dejavnost porok je lahko predstavljena v obliki pristajalnih strani, lahko pa kar na vhodni strani organizatorja porok.

Poglejte primer:

Vhodna stran, slovenskega večjega organizatorja porok, Sanjski-Šopek.si, na vhodni strani predstavlja svoje poslanstvo in storitve, ki jih nudi v okviru svoje spletne strani, za mladoporočence.

Dober pisec SEO besedila, ki piše članek, ki podpira tovrstno vsebino, bi “navdih” za ključne besede, ki jih naj uporabi v SEO članku, našel na sami vhodni strani Sanjskega šopka.

Poglejte najprej vhodno stran Sanjski-Šopek.si, potem pa vam bo hitro jasno, zakaj bi SEO članek za to stran, lahko vključeval naslednje besedilo:

Sanjski Šopek.si je vrhunska spletna stran, ki se osredotoča predvsem na to, da bo poročni šopek ženina in neveste preprosto nepozaben in navdihujoč. Bodisi, da iščete primerno cvetje za poroko ali se zanimate za najem opreme za poroko, če boste obiskali Sanjski Šopek, boste zagotovo prispeli na pravi naslov.

Poročna dekoracija naj ne bo prepuščena naključju. Osmislite jo skupaj s strokovnjaki, katerih strast je ustvarjanje unikatnih šopkov in poročnega cvetja, ki preprosto očara.

Če boste pozorni, boste opazili, da se ključne besede, ki so poudarjene, nahajajo na ciljni, vhodni strani Sanjskega Šopka !!!!

sanjski sopek
sanjski sopek

Primer pisanja SEO članka za spletno trgovino (primer: spletna trgovina z ovitki za telefon)

Nasveti za pisanje SEO člankov za spletne trgovine, so prikazani na primeru ene največjih slovenskih spletnih trgovin, na področju prodaje ovitkov za telefone (TopIzbira.si)

Ko pišete SEO članek za spletno trgovino, je dostikrat navodilo, da napišete članek, ki podpira spletno trgovino oz. vhodno, home page spletne trgovine.

Ključne besede, ki jih uporabite v SEO članku, najdite na ciljani, vhodni strani, pri tem pa ne pozabite (za razliko od zgornjega primera), v besedilo članka dodati še ključne besede, povezane z blagovno znamko. Zato, ker je vhodna stran, največkrat v očeh Googla, prepoznana po blagovni znamki spletne trgovine.

Primer besedila SEO članka za spletno trgovino TopIzbira.si (navdih za ključne besede, uporabljene v besedilu, so tudi brand name ključne besede).

TopIzbira.si je ena izmed vodilnih spletnih trgovin, ki prodaja ovitke za telefon, ne samo na domačem, slovenskem trgu, temveč tudi na trgih Hrvaške, Češke, Madžarske in drugod. Topizbira se je med slovenskimi kupci za telefone močno zasidrala kot ponudnik etuijev za mobije, pri katerem ovitek za telefon prejmete v enem dnevu od oddanega naročila.

Slogan trgovine TopIzbira je “danes naroči, jutri dobiš”.

Pozorni boste opazili, da besedilo vključuje ime blagovne znamke, v najrazličnejših variantah (obenem pa tudi ključne besede, povezane z ovitki za telefone).

članek za topizbira

Primer pisanja SEO članka, ki podpira blog zapis (primer za blog o team buildingu)

V nekaterih primerih si spletne strani želijo, da se med dobro uvrščenimi prikazi v Googlu, prikazuje blog zapis (še posebej to velja za informativne ključne besede).

V teh primerih je potrebno SEO članek napisati tako, da “podpira” vsebino, prav tako z informativno vsebino.

Poglejte primer za blog zapis o team building-u spletne strani ETC Adriatic:

Če na ciljanem url naslovu opazite, da blog zapis govori o tem zakaj si team building za podjetja zasluži pozornost bodočih podjetij, ki želijo za svoje ekipe organizirati team building, bi lahko SEO članek, med ostalim, vseboval tudi, naslednje besedilo:

Za vse, ki se sprašujete kaj sploh je team building in kako lahko team building prispeva k izboljšanju doseganja poslovnih ciljev podjetja, priporočamo, da si podrobno preberete zapis, kjer so pojasnene koristi team building-a za firme.

V zapisu boste spoznali prednosti, ki jih team building prinaša iz vidika večje produktivnosti, boljše motivacije zaposlenih, izboljšanja komunikacije med kadri, gradnje zaupanja med zaposlenimi, reševanje konfliktov in drugo.

Pozorni boste opazili, da so v besedilu poudarjene ključne besede, ki jih najdemo tudi na ciljnem url-ju, ki bi ga napisan članek, s takšnim SEO besedilom, tudi podpiral.

team building besedilo
Povezave:
SEO analiza
Kaj je lead generation
Popolni vodnik za SEO optimizacijo
Zakaj se odločiti za digitalni marketing
Kako pisati SEO članke