Kako poteka SEO pisanje [prikaz primerov iz prakse]

Spodaj je preko različnih primerov prikazano in obrazloženo kako poteka SEO pisanje za različne spletne strani. Na dnu prispevka pa boste našli še BONUS: kratke, a zelo uporabne in predvsem učinkovite taktike, ki bodo vaše SEO pisanje, naredile še prodajno učinkovito.

SEO pisanje za spletno trgovino Pohištvo123.si

Spletna trgovina Pohištvo123.si, je kupcem pohištva verjetno že zelo dobro znana, saj se je zadnja leta zelo uspešno pozicionirala kot pohištvena spletna trgovina, kjer je mogoče posamezne kose pohištva dobiti tudi do 50% ceneje, kot drugod.

Slovenski kupci poznajo Pohištvo123.si predvsem kot trgovino, kjer je mogoče ceneje dobiti vzmetnice, počivalnike, pisarniške stole, jedilne mize, klubske mizice in podobno.

Z ogledom spletne trgovine, boste opazili, da se pisanje za SEO, v njihovi trgovini osredotoča predvsem na onsite SEO pripravo besedil, saj tako njihovi produkti v trgovini, kot tudi opisi kategorij, kot tudi blog zapisi, vsi upoštevajo t.i. SEO pravila in smernice.

Dodatno, lahklo iz vhodne spletne strani, vidite, da je SEO pisanje upoštevano tudi na vstopni strani trgovine.

Če podrobno pogledate npr. en url naslov v spletni trgovini (npr. ponudba počivalnikov), boste videli, da je SEO pisanje, upoštevano:

  • pri rabi SEO naslova
  • pri pisanju meta opisa
  • pri napisanem opisu kategorije počivalnikov ter
  • pri opisu vsakega počivalnika posebej

SEO pisanje za panogo team building

Panoga team building-a je za SEO pisanje zanimiva zato, ker je zanjo na Googlu, ogromno zanimanja, ne glede na sezono. Za team building programe se podjetja zanimajo tako poleti, kot pozimi, zato SEO pisanje, kjer sveža vsebina (t.i. freshness of the content) igra tudi pomembno vlogo pri uvrščanju spletne strani na prvo stran Googla, lahko izvajamo praktično celo leto.

Tak način SEO pisanja je izbrala team building agencija ETC Adriatic, iz njihovega napisanega SEO članka, team building za podjetja, pa lahko vidite, da so tudi v tem prispevku upoštevana vsa SEO pravila, obenem pa je v članku, tudi velik poudarek na uporabno vrednost vsebine.

V SEO članku, na povezavi, je lepo razloženo in opisano kaj sploh je team building za podjetja, zakaj si team building programi zaslužijo pozornost podjetij ter posebej so poudarjene tudi koristi za firme, ki izvajajo za svoje zaposlene team building-e.

Na zelo slikovit način boste našli v članku tudi koristi team buildingov, glede na posamezen team building program.

Kako so spisana SEO besedila za panogo team buildinga, si lahko ogledate tudi, če zapis, na zgornji povezavi, primerjate, z SEO opisanimi team building programi spletne strani Trnulja, kjer je, med vsemi programi, moč opaziti tudi namenski, motivacijski program in izobraževanje za spletni marketing (kjer se pravilno SEO pisanje obrazloži v celoti).

HINT: K razumevanju tega kaj vse naj upošteva SEO pisanje, priporočamo ogled prispevka Kako postati boljši SEO pisec?

SEO pisanje uporabljajo tudi velike blagovne znamke [npr. Abanka]

Tudi velike in priznane ter že uveljavljene blagovne znamke, ki jih poznamo iz tv reklam in drugih oglasov, si seveda na Googlu želijo svoj kos pogače in četudi jih vsi poznamo, obstaja na Googlu cela gora ključnih besed, na katere se tudi velike blagovne znamke, še ne uvrščajo na prvi strani Googla.

Med tistimi velikimi znamkami in znanimi imeni, ki očitno odlično obvladajo SEO pisanje, je spletna stran Abanka.si.

Če pogledate njihov url naslov, za informativni izračun kredita za gotovinsko posojilo, boste videli ne samo kako so upoštevana SEO pravila, ampak tudi kako je odlično na ciljanem url naslovu, na vrhu prikazana aplikacija, ki takoj povabi obiskovalce strani, da si izračunajo kredit in obroke za svoje posojilo.

Seo pisanje je, za razliko, od speltnih vsebin, ki ne upoštevajo SEO optimizacije, osredotočeno predvsem na ključne besede in optimizacijo besedil za posamezne besede. Ključne besede so namreč tiste, ki jih uporabniki Googla, vtipkajo v Google, po drugi strani pa tudi besede, na podlagi katerih Google, razume vsebino in tematiko spletnih strani.

Oglejte si še: Kako pisati SEO članke v 2019

SEO pisanje za optimizacije spletne trgovine

Spletne trgovine, katerih uspeh je odvisen od trženja preko interneta (tudi preko Googla), so verjetno najbolj zainteresirane, da je njihovo SEO pisanje, čimboljše.

Biti na prvi strani Googla, med organskimi prikazi, pomeni za spletno trgovino, da lahko denar, ki ga sicer namenja za zakup posameznih ključnih besed, namenja v druge besede, s katerimi spletna trgovina še ni na prvi strani Googla.

Zraven tega pa iamjo organski prikazi bistveno višji CTR (clikc through rate) kot plačljivi oglasi, zato je SEO optimizacija, na dolgi rok, za spletne trgovine, skoraj nuja.

Primer izjemno učinkovite in uspešne spletne trgovine, ki odlično vnovčuje SEO pisanje tako na področju opisov produktov kot tudi SEO pisanje bloga, je spletna trgovina Topizbira.si kjer boste opazili, da spletna trgovina med organskimi zadetki, na prvi strani Googla, rangira praktično na vse najpomembnejše besede v njihovi panogi (ovitki za telefone, ovitiki za telefon, etui za mobi, itd…).

Eden izmed zadnjih segmentov, kateremu pospešeno Topizbira.si dodaja seo opisane produkte in uporablja tudi SEO pisanje za produkte in njihov blog, je segment pametne ure in zapestnice. Saj gre pri pametnih urah in zapestnicah za segment, ki se komplementarno zelo lepo dopolnjuje z obstoječo ponudbo ovitkov za telefone spletne trgovine Topizbira.si.

HINT: 5, zelo enostavnih in hitrih rezerv za optimizacijo spletne trgovine

Zaključek – Zakaj je SEO pisanje ključno za učinkovit spletni marketing?

Spletni marketing na Googlu je, po svoje, zelo zahtevna panoga, saj ne gre samo zato, da pripeljemo obisk v naše spletne trgovine in na spletne strani, temveč je še večji izziv, da ta obisk, pretvorimo v dejanske nakupe in realizirano prodajo. In zato je SEO pisanje samo del celotne zgodbe na Googlu.

Vendar pa…

ker Google vedno bolj zaostruje SEO pravila, po katerih se kakovostno SEO pisanje, “rodi” zgolj s treningom (in upoštevanjem SEO novosti), priporočamo, da za kakovostna SEO besedila, sledice vsem aktualnim SEO smernicam.

Najbolj sveže napotke za kakovostno SEO pisanje, boste našli v Vodniku kako optimizirati spletno stran.