Kako zastaviti spletni nastop za podjetje?

Ker smo že v članku na povezavi, govorili o spoznavanju različnih prodajnih tehnik na eni izmed team building delavnic, si poglejmo v tem članku še, v okviru iste delavnice, kako zastaviti spletni nastop za podjetje.

Kako zastaviti spletni nastop za podjetje

V treh alinejah predstavljamo naše izkušnje pri postavljanju spletne zgodbe

Glejte še: Zakaj si team building za podjetja zasluži vašo pozornost?

1. Vaša spletna stran ne bo nikoli napredovala, če na napredku ne boste delali.

Tako logično in razumljivo po svoje, a večina podjetnikov, ki se lotimo spletnega nastopa, imamo na začetku od spletne strani čisto drugačna pričakovanja.

Kako zastaviti spletni nastop za podjetjeRačunamo, da, če jo bomo postavili, da bo to že zadoščalo za porast prodaje. Da smo zmagali že s tem, če smo jo pokazali svetu in, da smo z njeno postavitvijo zadeli alfo in omego spletnega uspeha.

Vemo da se ponavljamo kot jara kača pri tem, a verjemite nam, imamo vseeno na dnevnem jedilniku vprašanja podjetnikov, ki sprašujejo kaj naj spremenijo, da bo njihova spletna prodaja (ali obisk ali karkoli pač želijo s spletno stranjo doseči) večji.

Manj, bistveno manj je teh, ki sprašujejo katere aktivnosti in predvsem kako naj izvajajo aktivnosti (se pravi neka dela konstantno in z mislijo k razvoju).

Ja, saj je mogoče, da bo sprememba barve call to action gumba iz rdeče v zeleno rezultirala v več prijavah na emailing… a vseeno. Če smo to ugotovili (izmerili) – ali to pomeni, da bo našega razmišljanja kaj še naj izboljšamo zdaj že konec?

Zakaj se nam zdi ta točka najpomembnejša…

Preprosto zato, ker tako težko svetujemo podjetnikom pri izboljšanju spletnega nastopa, kjer “začutimo”, da bolj sprašujejo zato kaj naj naredijo, da bo čimprej delovalo in jim več ne bo treba o tem razmišljati, namesto, da bi spraševali kaj naj delajo in v katero smer naj gredo, da si bodo lahko postavljali že nova vprašanja.

Razumete razliko?

2. Za rezultate kateregakoli spletnega kanala, ki ga boste promovirali, si boste lahko čestitali samo, če boste imeli pred kampanjo znan cilj kaj z njo sploh želite doseči

Recimo, da se lotite Adwords oglaševanja. Trdimo, da jih je precej podjetnikov, ki se tega orodja poslužuje po načelu “poskusimo in vidimo”. Trdimo, da večina.

In, če jih po kampanji vprašate ali so z njo zadovoljni, dobite mlačen in nejasen odgovor.

Zakaj?

Če ni cilja za kaj bi se sploh lotili kampanje, ne vemo kako lahko za kampanjo določimo budžet, še manj pa, da iz nje izoblikujemo neka pričakovanja.

Spletno oglaševanje je res super.

Ker ni nobene potrebe po tem, da bi se ga lotili z milijonskimi zneski.

Večina orodij spletnega oglaševanja omogoča, da začnemo z drobižem. A ni to super? Ker se dejansko preko tega drobiža lahko tudi učimo.

Brez velikega rizika in tveganja, da bomo morali prodati hišo, če nam ne uspe. S 5€ (ali 15€) imamo možnost vklopiti kampanjo in dnevno (celo pogosteje) gledati kako ta prispeva k doseganju naših ciljev.

Če ne gre, jo vsako sekundo lahko damo na pavzo ali popolnoma izklopimo.

Kakšen je to sploh riziko?

Recimo v primerjavi s primerom, kjer dobrih 7000€ vržemo za pano na avtobusu, ki se vozi po centru Ljubljane gor in dol in kjer lahko samo upamo, da kaj iz te reklame bo.

Spletno (plačljivo) oglaševanje ima izjemno možnost kontrole, prilagajanja in popravljanja.

A, hec, večina podjetij, za to ali nima resursov znotraj hiše ali pa ne ambicij, da bi se z optimizacijo spletnega oglaševanja ukvarjali sami (pri čemer SEO in content marketing prav tako ni nič drugega kot optimizacija spletnega oglaševanja).

A vendar, SEA in content marketinga se v podjetjih sami praviloma ne gredo (izvzete IT hiše).

A ni to zanimivo?

3. Večino podjetnikov zanima rezultat in ne kako do njega priti

Bodite pozorni na to kar smo napisali. In razmislite ali ste tudi sami takšni.

Podjetniki odprejo vrata aktivnostim, še kako jih zanima rezultat – a kot po tekočem traku boste opazili, da jih ne zanima kako bo IT hiša do rezultata prišla.

In potem težave.

Če ne prej, takrat, ko rezultatov ne bodo razumeli ali, ko rezultatov po njihovo ne bo ali pa se bodo (sami) dokopali do izkušnje, da nek kanal ne deluje.

Ironično, ni daleč nazaj, ko smo na telefonu imeli sogovornika, pri katerem so Adwords oglaševanje naročili v zadnjih letih že pri treh različnih hišah.

Ko jih vprašamo, ali bi ne bilo morebiti bolje, če se jih naučijo sami, pa je odgovor ne – nimajo resursov, časa, znanja, energije….

In, da jih tako ali tako zanima rezultat.

Da pojasnimo.

Tudi mi delujemo na spletnem trgu.

A, tisto kar lahko skoraj 100% zanesljivo povemo vnaprej, je, da, če stranka ni pripravljena kateregakoli kanala (SEO, Adwords, FB, content,..) razumeti vsaj v osnovi, bo ob koncu kampanje imela ali “čuden občutek”, ali izkušnjo, da ne deluje, ali pa, da je splet več ali manj metanje denarja skozi okno.

In potem se IT hiše moramo ubadati s tem, da pojasnjujemo (totalno neprepričanemu), da je v bistvu naredil premik.

A, da bo še potreben čas za razvoj kanala naprej.

Hecno, po drugi strani, nekatera podjetja od posameznih spletnih kanalov živijo.

Razlika med enimi in drugimi je v tem:

Eni jih razumejo (ali jih želijo razumeti) in vedo, da jih bo treba “piliti” vedno znova, drugi s posameznimi kanali samo poskušajo.

Oznake besedila: Kako zastaviti spletni nastop za podjetje