SEO analiza

Spodaj je podrobneje predstavljeno in s primeri opisano kaj vse lahko odkrije SEO analiza iz vidika rezerv pri optimizaciji spletnih strani. Primeri prikazujejo kaj lahko odkrije t.i. onsite SEO analiza spletnih strani – to je katere so tiste rezerve, ki jih lahko iz vidika spletne optimizacije naredimo TAKOJ, na naših spletnih straneh. Kakor tudi kaj predstavlja offsite SEO analiza – to je katere so tiste rezerve na internetnih straneh, ki jih lahko implementiramo iz vidika offsite SEO optimizacije.

Prikaze primerov pisanja SEO člankov, smo objavili na povezavi, sicer pa za vse tiste, ki potrebujete temeljito razlago o tem kaj je SEO optimizacija, priporočamo zapis na drugi povezavi.

Onsite SEO analiza spletnih strani

Onsite SEO analiza spletnih strani pokaže kakšne so rezerve na internetnih straneh, na SAMI spletni strani. Največkrat pa se pri onsite SEO pregledu spletne strani, analizira:

  • ali so ustrezno optimizirani SEO naslovi na speltni strani
  • ali je ustrezno spisan meta opis na strani
  • ali so ustrezno uporabljene H oznake (H1 in druge)
  • ali je ustrezno optimiziran url naslov strani
  • ali je ključna beseda, za katero je optimizirana vsebina, uporabljena dovolj razprešno in dovolj pogosto krat

Kako na hitro analizirati onsite SEO rezerve

SEO analiza seo naslova in meta opisa

Z pripomočkom detailed seo extention (vir 1) lahko hitro analizirate ustreznost SEO naslova in meta opisa na spletni strani:

Na sliki spletne trgovine Pohištvo123.si, v kategoriji kjer se ponujajo pisalne mize, je naslov (SEO Title) spisan ustrezno za ključno besedo “pisalne mize”. Prav tako je sutrezno spisan tudi meta opis, ki pa bi lahko iz vidika dolžine meta opisa, bil tudi nekoliko krajši.

NAMIG: Ko SEO analizirate ustreznost naslovov, imejte v mislih, da ni isto url naslov, seo naslov in H1 naslov spletne vsebine. Ustrezna SEO analiza pregleda vsak naslov iz vidika SEO optimizacije, posebej.

Seo analiza optimizacije kategorije v spletni trgovini

Na spodnji sliki je prikazana SEO analiza za ustreznost SEO optimizacije kategorije cvetja v spletni trgovini Sanjski-Šopek.si:

seo analiza optimizacija kategorije
SEO ustrezno optimizirana kategorija v spletni trgovini mora imeti cca. 150 do 250 znakov (opis kategorije), vključevati ključno besedo v naslovu (v tem primeru “cvetje“) ter nekaj krat ponovljeno ključno besedo v samem opisu kategorije. Tudi url naslov kategorije mora vključevati ključno besedo “cvetje”. Ključne besede, za katere optimizirate posamezne spletne vsebine (kategorije v trgovinah, blog zapise, vstopno stran, pristajalno stran, izbirajte na podlagi analize ključnih besed.

Onsite SEO analiza vsebine

seo analiza vsebine
Iz vidika SEO ustreznosti vsebine, se pri vsebini analizira ali je exact (natančna ponovitev) ključne besede uporabljena v prvem stavku, prvem odstavku in v 1 do 3% celotne spletne vsebine. Na strani TakoLepo.si, kjer so prikazana glicerinska mila, vidite, da obstoji kar nekaj t.i. onsite SEO rezerv, saj “glicerinska mila” niso uporabljena natančno, ampak v obliki sklanjatve (splošno o glicerinskih milih).

Onsite SEO analiza vstopne strani

SEO analiza vstopne strani se izvede ne samo s pogledom na ustreznost vsebine na vstopni strani, ampak tudi iz vidika ustreznih povezav na notranje strani iz vstopne (na ostale serp cilje):

seo analiza vstopna stran
Na vstopni strani Kreal.si, kjer je prikazana urbana oprema, kot so parkovne klopi, pametne klopci, luči za parke, koši za smeti, itd… se nahajajo notranje povezave, na ostale spletne podstrani: trgovina, storitve, kategorije v trgovini, itd…

Offsite SEO analiza spletnih strani

Offsite SEO analiza spletne strani prikazuje sliko zgrajenih povratnih povezav in omenjanj spletne strani na DRUGIH spletnih straneh. Več kot je povezav in bolj kot so te povezave relevantne in smiselne, večja bo uvrščenost spletne strani v iskalniku Google.

Kakovostna offsite SEO analiza upošteva količno zgrajenih povratnih povezav, kakovost povratnih povezav, svežino povezav, naravnost in razpršenost povezav in indeksabilnost vsake posamezne povezave.

Pregled povratnih povezav

Povratne povezave prikaže analiza spletnih strani z različnimi orodji. Npr. BackLinkShitter (vir 2)

V različna orodja prilepite url naslov spletne vsebine, za katero želite analizirati zgrajene povratne povezave in ta orodja vam izpišejo sezname spletnih strani kje so zgrajene povezave nazaj na dotični, analiziran url naslov.

V spodnjem primeru si lahko pogledate npr. analizo backlinkov za url = https://www.varcevanje-energije.si/fotovoltaicne-elektrarne/soncna-elektrarna-izracun-donosnosti.html

offsite seo analiza

Tehnična SEO analiza spletnih strani

Tehnična SEO analiza pokaže kako hitro se internetna stran nalaga na splet, ali je primerna za prikaze na mobilnih napravah, ali je spletna stran varna, ipd…. Tehnični elementi spletnih strani so manjši faktor pri razvrščanju spletnih strani v iskalniku Google.

Hitrost nalaganja spletne strani lahko zmerite s programom Google Page speed insights (vir 3).

Analiziran url naslov prilepite v okence za izračun hitrosti nalaganja spletne strani:

Na spodnji sliki lahko pogledate SEO rezerve, ki jih ima npr. analiziran url naslov: http://etc-adriatic.si/2017/02/12/team-building-za-podjetja/

seo analiza hitrost spletne strani

BONUS: SEO analiza slik

Slikovno iskanje, t.i. Google image search zavzema cca. 23% vsega iskanja na Googlu, kar pomeni, da je slikovna optimizacija zelo pomembna pri celotni optimizaciji spletnih strani. V tem pogledu SEO analiza slik preveri ali so slike ustrezno poimenovane s ključnimi besedami, ali vsebujejo ustrezne alt tag oznake in ali so ustrezno velike /majhne za hitro nalaganje spletne strani (pod 100kB). Lep primer ustrezne optimizacije slik si poglejte na spletni strani Uhani Zlatarna Celje.

Zaključek

SEO analiza je postopek, ki bi jo vsaka internetna stran, morala izvesti najmanj enkrat na leto. Ker je internet okolje, ki se nenehno razvija, dopolnjuje in spreminja, vsako letna SEO analiza pokaže nove rezerve, ki lahko prispevajo k izboljšanju uvrščenosti/mest/pozicij spletnih strani na Googlu.

NAMIG: Seo analiza ima glavni namen, da pokaže na aktualno SEO stranje spletne strani z namenom, da hitro odkrijemo rezerve in možnosti za izboljšavo spletne strani. Priporočljivo je, da analiza optimizacije spletne strani vključuje tudi analizo t.i. konverzijskih rezerv, saj nemalokrat implementacija seo rezerv, ki jih pokaže analiza, ne prispeva k izboljšanju prodaje preko speltnih trgovin in strani.

Dobra SEO analiza lahko pomembno vpliva na izboljšanje uvrščenosti spletnih strani na Google, a, če je opravljena še hkrati analiza konverzijskih rezerv, slednje prispeva k temu, da se preko internetnih strani, posledično izboljša tudi prodaja. Priporočamo: Prodajni lijak [kaj je, kako deluje in kako ga načrtovati]

Kako se izvede osnovna SEO analiza prikazuje tudi video:

Viri in dodatne informacije:

(1) – Detailed seo extention
2 – BackLinkShitter
3 – Page Speed Insights Google

Povezave:
SEO analiza
Kaj je lead generation
Popolni vodnik za SEO optimizacijo
Zakaj se odločiti za digitalni marketing
Kako pisati SEO članke