Kaj je lead generation?

Vsem, ki se zanimate za to kaj je lead generation, spodaj, v zelo razumljivem načino, poskušamo pojasniti na primerih, tako, da boste tudi sami prepoznali dodano vrednost lead generationa za vaš posel. In znali lead generation tudi sami implementirati na svojih spletnih straneh – z namenom, da iz spletne strani pridobite več poslov.

Kaj je lead generation – preprosta razlaga

Lead generation je, prevedeno v slovenščino, generiranje sledi. 

Izraz Lead generation se uporablja za spletne strani iz katerih želimo pridobiti različne vrste sledi (npr. email naslovea li npr. povpraševanja iz spletne strani) od obiskovalcev in uporabnikov naše spletne strani.

Največkrat pa se za lead generation zanimajo spletne strani, ki imajo produkte in storitve z felskibilnimi, višjimi cenami, medtem, ko v spletnih trgovinah prvenstveno želimo imeti najprej več kupcev.

Odgovor na to kaj je lead generation in kakšna znanost se dejansko skriva za generiranjem vedno večjega števila sledi iz naše spletne strani, vam bodo najboljše znali, razkriti v digitalnih marketiških agencijah, kjer je lead generation ena izmed glavnih storitev, ki jo ponuja vsaka kakovostna digitalna marketinška agencija. Ena izmed bolj prepoznavnih slovenskih agencij, ki se ukvarja z lead generation, je agencija Novelus, ki se z generiranjem sledi iz spletnih strani, ukvarja že več kot desetletje.

Več sledi (leads) si iz svoje spletne strani želi imeti vsak, ki se loti resno svojega spletnega nastopa, pri čemer pa je pomembno, da so sledi obiskovalcev lahko med seboj različne:

  • obiskovalci lahko pustijo sledi na spletni strani v obliki elektronskega naslova (npr. ko si potegnejo v dolvleko naš katalog ali uporabne nasvete ali, ko se zanimajo za nagradno igro)
  • obiskovalci lahko pustijo sledi v obliki oddane telefonske številke ali telefonskega klica, ko se zanimajo za dodatne informacije ali, ko se že konkretno zanimajo za nakup
  • obiskovalci lahko pustijo sledi na spletni strani v obliki komentarjev na blogu in socialnih omrežjih ( v obliki lajkov in deljenj naših objav)
kaj je lead generation
Vse kar je potrebno vedeti o lead generationu, lahko streno v en stavek:” LEAD GENERATION so različne METODE za to, da pridobivamo čim več sledi (leads) iz naše spletne strani”. (preko teh “sledi” pa želimo s spletno stranjo povečati prodajo.

Kako pridemo do več sledi iz naše spletne strani?

Lead generation je posebej zanimiv tudi za tiste, ki se z digitalnim marketingom šele srečujejo, saj nam z nekaterimi metodami (predvsem s SEO), omogoča, da do učinkovitih leadov pridemo tudi brez, da za to plačujemo vedno dražje spletne kampanje. Tisti, ki vas zanima digitalni marketing za začetnike, boste več o tem našli v Vodnikih za digitalni marketing na spletni strani, na povezavi.

Da lahko rečemo, da je nek lead generation učinkovit, mora naša spletna stran, seveda generirati skozi čas vedno več sledi. Obenem pa si želimo, da so te sledi vedno bolj bližje našim ciljem zbiranja sledi.

Npr. 

  • če je naš cilj generiranje čimveč sledi v bazo prejemnikov naših e novic, bomo rekli, da je naš lead generation učinkovit, če naša spletna stran, iz meseca v mesec generira več naročenih na e novice
  • če je naš cilj generiranje več povpraševanj preko spletne strani, bomo za naš lead generation lahko rekli, da je učinkovit, če v nekem mesecu generira več povpraševanj, kot jih je pretekli mesec
  • če je naš cilj pridobiti več poslov iz spletne strani, bomo kot učinkovit lead generation smatrali tisti, ki v novem mesecu prieplje več “vročih interesentov in strank” za nakup naših produktov in storitev, kot v preteklem mesecu

Do več sledi iz naših spletnih strani, pridemo tako, da kontantno povečujemo obisk naše spletne strani. Slednje, po naravni in organski poti, dosegano z optimizacijo spletnih strani, da se te v iskalnikih uvrščajo vedno višje. Obenem pa lahko lead generation povečamo tudi preko plačljivih spletnih kampanj, kjer se je predvsem v zadnjem času, kot zelo dobra izkazala metoda, kjer naš najbolj učinkovit (bran, deljen,…) blog zapis na blogu, plačljivo promoviramo na facebook spletni strani ter pridobivamo leade čez plačljivo kampanjo na socialnem omrežju.

Zelo uporabne vsebine na temo tega kaj je lead generation, so še: