Pametni zvočniki prevzemajo vlogo klasičnih in dopolnjujejo TV system v našem domu

Pametni zvočniki dopolnjujejo naš TV system

Medtem, ko je bila interakcija s televizijskim sprejemnikom nekoč vizija digitalnega doma, je postalo možno, da se ljudje pogosto glasovno upravljajo tudi z zvočniki, pa tudi s svojimi telefoni in tabličnimi računalniki. Na razstavnem prostoru IFA v Berlinu, kjer razstavljavci predstavljajo potrošniško tehnologijo, je bilo na ogled kar precej novih pametnih zvočnikov, s katerimi lahko nadgradimo naš TV system

Google Asistent, ki je bil prej na voljo le v pametnem zvočniku Google Home, bo vgrajen tudi v izdelke nekaterih drugih velikih proizvajalcev tovrstnih naprav. Sony, Panasonic, JBL in nekateri drugi. To pomeni, da se bodo zvočniki odzivali na glasovne ukaze »OK Google« in delovali kot osebni pomočnik in pametni domači upravljalniki. Uporabniki bodo prav lahko tudi pošiljali glasbo in videoposnetke v druge naprave, ki uporabljajo Google Chromecast.

Pametni zvočniki z Google Assistant-om

Google je, da bi se lahko potegoval za Amazon Alexo,  v navezi s Sony-jem v maju predstavil svojega “Google pomočnika” v priljubljeni in relativno poceni napravi Echo Dot.

tv system
Pametni zvočnik Panasonic GA10 s storitvijo Google Assistant lepo dopolni naš tv system 1

Microsoft, da bi izdelal pametnega zvočnika, imenovanega Invoke, sodeluje s strokovnjaki in razvijalci podjetja Harmanom Kardonom. Skupaj razvijajo in poskušajo uporabiti alternativo Alexi in Siri-ju, imenovano Cortana.

TV system
Harman Kardon Invoke pametni zvočnik z Microsoft Cortana 2

Apple pričakuje, da bo enkrat v letošnjem letu predstavil svoj lastni pametni zvočnik HomePod s Siri

TV system
Pametni zvočnik Apple HomePod z Siri 3

Samsung načrtuje, da bo sodeloval z Bixby, ki bo svojega virtualnega pomočnika predstavil s svojimi najnovejšimi mobilnimi telefoni in tabličnimi računalniki Galaxy.

Kot je videti, vsa vodilna podjetja tekmujejo, da bi v prihodnosti postala glavna na področju glasovnih operacijskih sistemov za dom. Brez dvoma pa se borijo tudi na področju opreme avtomobilov.

Zvočniki so na splošno zasnovani tako, da zagotavljajo zvok v vseh smereh in proizvajajo zvok, ki je veliko boljši, kot je na telefonih ali tabličnih računalnik.

Takšni zvočniki ne zavzemajo veliko prostora in se lahko postavijo ob posteljo, na mizo ali v kuhinjo. Ne dominirajo pa niti v prostoru z velikim TV zaslonom.

Kakšna je prihodnost na področju pametnih zvočnikov

Vsi obljubljajo, da nas približujejo znanstvenemu fantastičnemu svetu inteligentnega doma. Umetna inteligenca postaja vse pametnejša in bolj “pogovorna” in odzivna.

Amazon je na tem področju že zgodaj prišel v rahlo prednost, vendar ga Google že dohiteva in prehiteva. Google izkorišča svojo prevlado na tržišču telefonov in tabličnih računalnikov prek operacijskega sistema Android. Google ima status vodilnega tudi na področju spletnih iskalnikov.