TV system načrtuje posodobiti tudi Apple, investicijo pa bi naj bila milijarda dolarjev

Apple načrtuje investicijo v znesku milijarde dolarjev v TV system

Da bi konkurirali Netflixu in Amazonu in nadgradil svoj TV system, Apple v naslednjem letu načrtuje porabiti milijardo dolarjev. Velika stvar. S svojimi ogromnimi denarnimi rezervami bi Apple lahko naredil veliko korak, tudi če bi strategijo usmeril samo v video produkcijo.

Apple je najel producente družbe Sony Television in jim za naslednje finančno obdobje dodelil milijardo dolarjev. Razumljivo, saj nameravajo izdati približno deset novih ali prenoviti nekaj obstoječih oddaj. Glavnina prizadevanj pri izvirni produkciji vključuje resničnostne oddaje Carpool Karaoke in Planet of the Apps.

Izvršni direktor Apple-a se ne zdi kot nekdo, ki bi šel v tveganje pri ustvarjalni programski produkciji.

tv system
Če izberemo dober TV system, je zabava in dobro počutje zagotovljeno.
Svoj TV system nameravajo posodobiti nekateri Apple-ovi glavni konkurenti

Medtem, ko je 1 milijarda dolarjev precejšen proračun, je daleč od proračuna, ki ga za posodobitev programske sheme nameravata investirati Netflix in Amazon.

Netflix namerava porabiti 7 milijard dolarjev letno, ta znesek pa vključuje tako aktualno produkcijo, kakor tudi sredstva za posodobitev programske sheme. Ocenjuje se, da bo Amazon za približno enake posege porabil okoli 4,5 milijarde dolarjev.

Za primerjavo, HBO letno porabi približno 2 milijardi dolarjev, v znesku pa je vključno tudi 10 milijonov dolarjev, ki so namenjeni za produkcijo novih epizod serije Game of Thrones. Letni proračun televizijskega kanala BBC One znaša približno 1,4 milijarde dolarjev.

Apple je poročal četrtletne zaslužke v višini 45,4 milijarde dolarjev in je medtem investitorjem že vrnil 11,7 milijarde dolarjev (1). Prejel je tudi 24,8 milijarde dolarjev od prodaje 41 milijonov mobilnih aparatov iPhone. Prihodki storitev, ki vključujejo digitalne vsebine in druge storitve, so znašali 7,2 milijarde ameriških dolarjev, Apple pa upa in verjame, da se bodo prihodki iz tega naslova do leta 2020 podvojili. Družba se mora soočati tudi s kritikami in preiskovanjem njihove zapletene operativne strukture, ki mu je omogočila, da je zavaroval milijarde dolarjev prihodka (2).

Apple je Netflixu in v manjši meri tudi Amazonu prepustil, da prevzamejo vodilno pozicijo na trgu, ki bi ga tudi lahko imel v lasti, pri naročniških video storitvah.

Je pa lahko njegova strategija razvoja ekosistema okoli naprav Apple TV veliko bolj donosna. Apple potrebuje samo nekaj izjemnih oddaj, ki so namenjene izključno njihovim strankam. Ni nujno, da nadzorujete svet video zabave, ki ga doslej še ni uspel doseči s proizvodi, kot je Apple TV.