Dopolnitev okolice hiše z nadstreškom

Glede na to, da pravzaprav vse, ki se zanimajo za ureditev okolice, zanima zraven lepega in estetskega videza njihove hiše in okolice, tudi funkcionalnost prostora okrog hiše, smo v tem prispevku objavili nekaj nasvetov za vse, ki v spletne iskalnike vtipkajo izraz “okolica hiše nadstrešek”.

Glavne prednosti umestitve nadstreškov v okolico hiše

Okolica hiše je največkrat funkcionalno urejeno z lepo obdelanim cvetličnim in zelenjavnim vrtom, z lepo obdelanim sadovnjakom ali, odvisno od lege hiše, vinogradom, teraso in parkirnim prostorom. Seveda je zato logično, da se v kontekstu funkcionalno urejene okolice zato pojavijo ideje o tem, da bi na parkirišče ali terasi postavili še nadstrešek.

Ponudba nadstreškov (predvsem za avtomobile), je danes izjemno široka in bogata (od lesenih nadstreškov, pa do aluminijastih, kovinskih, steklenih, tudi plastičnih in iz umetnih mas, itd…).

Da se nadstrešek lepo dopolni z našo okolico hiše pa svetujemo, da ob njegovi izbiri in postavljanju nadstreška razmislite o naslednjih točkah:

  • nadstrešek, pa naj si bo lesen ali iz kateregakoli drugega materiala, pomeni velik poseg v preobrazbo zunanjega prostora. Po eni strani z nadstreškom poskrbimo za spojitev hiše (če se nadstrešek navezuje na bivalno stanovanjsko enoto) z hišo, po drugi strani pa predstavlja nadstrešek del okolice naše hiše (še posebej, če se bomo zanj odločili v drugačnem stilu in za izdelavo iz drugačnih materialov, kot je izdelana sama hiša).okolica hiše nadstrešek
  • h klasičnim in tradicionalnim vrstam hiš, nedvomno najbolj sodi izbira lesenega nadstreška. Prednosti lesene izvedbe nadstreška pa v prvi vrsti izhajajo iz trpežnosti materiali (lepljenci celo ne pokajo in se ne zvijajo), po drugi strani pa ima večina slovenskih hiš tako ali tako, okna in vrata izdelana iz lesa. Zato bo lesen nadstrešek čudovito sodil v celovit izgled hiše in njene okolice. Lesen nadstrešek lahko dodatno lepo okrasimo s cvetličnimi koriti in obešankami in s tem dodatno poskrbimo za primerno ureditev okolice hiše.
  • urejanje okolice ni ločeno vprašanje pri katerem uredimo okolico in njene enote (npr. nadstrešek v okolici hiše) kot ločen bivalni objekt od naše hiše. Nadstrešek sodi k okolici tako, da se povezuje z objektom (tudi kapnico strehe izberemo takšno, da ta sovpada s streho bivalne, stanovanjske enote).
  • nadstrešek lahko predstavlja čudovito senco, v kolikor bomo urejanje okolicenpr. lep, lesen nadstrešek umestili nad teraso. Ta terasa pa lahko postane osnovni prostor za druženje, igro in zabavo, obenem pa lahko uredimo okolico svoje hiše tudi s tem, da namesto nadstreška postavimo zunanja otroška igrala, uredimo vrtni prostor, uredimo športno igrišče, postavimo koristen vrt za zelenjavo in zelišča,…
  • Enako, kot je pomembna izbran izvedba samega nadstreška, je pomembna tudi kritina, ki jo izberemo za svoj novi nadstrešek. Praviloma se pri samostojnih nadstreških uporabi pločevinasta kritina, pri nadstreških, ki pa se “držijo primarnega objekta, pa se lahko uporabi enaka kritina, kot na samem objektu. Nadstrešek, pri katerem želimo več svetlobe, se lahko v celoti ali pa samo delno pokrije s prosojno kritino. Tukaj imamo na voljo več možnosti, je pa steklena strešna kritina najboljša in najbolj trajna rešitev med vsemi. V kolikor želite o stekleni strehi izvedeti več informacije, se lahko obrnite na katerega izmed strokovnjakov na tem področju. Eden teh je zagotovo podjetje Steklarstvo BREG, kjer si lahko ob cenovno ugodni in zanesljivi strešni kritini, zagotovite tudi ostale rešitve za svoj dom (kuhinjsko steklo, stekleno kabino za prhanje po meri, steklena vrata, stopnice in ograje iz stekla…).   
  • urejena okolica okrog hiše je v vsakem primeru, če je načrtovana skrbno, dodaten vir energije, saj nam služi za zabavo in počitek ter sprostitev.

Oznake besedila: okolica hiše nadstrešek