Grafično oblikovanje in imidž – dva prsta ene roke

Grafično oblikovanje in imidž ter kako sta povezana, če sta… o tem se piše. In piše. In piše …

In  upam, da tudi bere. Ker njuna povezanost JE MOČNA.

grafično oblikovanje in imidžDizajn izdelkov, kako so oblikovani, kako je oblikovana embalaža izdelkov in kako jih dojema trg sta zelo povezana. Kako izdelke sprejme kupec – torej trg – je zelo odvisno od imidža, ki ga ta izdelek ima v očeh kupca. Odvisno je od imidža, ki ga ima celotna blagovna znamka.

 

Povezanost grafičnega oblikovanja in imidža je velika, čeprav se še vedno najdejo podjetniki, ki se jim zdi investicija v grafično oblikovanje odveč. Škoda.

 

V nadaljevanju boste našli par konkretnih dejstev zakaj sta grafično oblikovanje in imidž povezana skoraj kot prsta ene roke

Kaj vam bolj pritegne pozornost:

  1. bela škatla na polici ali
  2. lično oblikovana embalaža

 

Kaj na vas pusti boljši vtis, ko pridete na sestanek v podjetje XX d.o.o.:

  1. tabla s črnim napisom v Ariel pisavi, ki jo komaj najdete na pročelju poslovne stavbe in sogovornik s karo blokcem XY firme in s pmečkano vizitko ali
  2. ponosno označena poslovna stavba s tablo na kateri je LOGOTIP, ki odraža dušo in vizijo podjetja kamor ste se prišli pogovarjati, vaš sogovornik vam preda vizitko na 300 g art papirju na kateri se blešči logo podjetja in ko sedeta k sestanku, si v usnje vezan rokovnik, potiskan v barvah podjetja zapisuje podrobnosti vajinega sestanka

Vem, da slutite kam vas peljem s temi vprašanji.

Naravnost k ugotovitvi, da sta imidž in grafično oblikovanje tesno povezana.

Z grafičnim oblikovanjem imidž gradite, ga vzdržujete, lahko pa ga tudi uničite

Žal je tako, da lahko vse skupaj izpade katastrofalno. Lahko izpade da je denar, ki ste ga namenili za grafično oblikovanje vaše celostne podobe (CGP) ali pa tudi samo logotipa, zapravljen in izgubljen.

Kdaj se to zgodi?

Kdaj se zgodi, da je grafično oblikovanje stroške in da sploh nič dobrega ne naredi za imidž?

Če najamete oblikovalca, ki mu manjka izkušenj (ali pa takega, ki ne ve kaj dela).

Se sprašujete kako se to lahko zgodi? Zelo hitro in prevečkrat.

Živimo v času, ko je vse zelo dostopno. Zelo dostopna so tudi orodja za grafično oblikovanje. Posledica tega je, da je mnogo, mnogo, mnogo ljudi, ki radi rišejo in se naučijo uporabljati programe za oblikovanje misli, da je to dovolj. Da so že samo zaradi tega grafični oblikovalci. NAPAKA!

Verjemite mi! Po več kot 20. letih v poslu vem, da je pametno porabiti nekaj 1.000 € za grafično oblikovanje in narediti zgodbo od začetka tako kot je prav. Se obrestuje.

V tem filmčku si poglejte kako to zgleda:

Oznaka besedila: Grafično oblikovanje in imidž