Sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala je, ko je srednji živec stisnjen, ko prehaja skozi karpalni kanal. Karpalni kanal je odprtina v zapestju, ki jo tvorijo zapestne kosti na dnu zapestja in prečni karpalni ligament na vrhu zapestja. Srednji živec zagotavlja senzorične in motorične funkcije palca in 3 srednjih prstov. Če se stisne ali razdraži, imate morda simptome.

Kaj povzroča sindrom karpalnega kanala?

Večina primerov sindroma karpalnega kanala nima posebnega vzroka, čeprav je lahko eden ali vse od naslednjih dejavnikov:

 • Pogosti, ponavljajoči se, majhni gibi z rokami (na primer pri tipkanju ali uporabi tipkovnice)
 • Pogosti, ponavljajoči se, prijemalni gibi z rokami (na primer pri športu (teniški komolec je podobna bolečina) in določene druge telesne dejavnosti.. )
 • Bolezni sklepov ali kosti (na primer artritis, osteoartritis ali revmatoidni artritis)
 • Hormonske ali presnovne spremembe (na primer menopavza, nosečnost ali neravnovesje ščitnice)
 • Spremembe ravni sladkorja v krvi (lahko jih opazimo pri sladkorni bolezni tipa 2)
 • Druga stanja ali poškodbe zapestja (na primer nateg, zvin, izpah, zlom ali otekanje in vnetje)
 • Družinska anamneza sindroma karpalnega kanala

Kakšni so simptomi sindroma karpalnega kanala?

To so najpogostejši simptomi: 

 • Slabost pri prijemu predmetov z eno ali obema rokama
 • Bolečina ali odrevenelost v eni ali obeh rokah
 • Občutek “iglic” v prstih
 • Občutek otekline v prstih
 • Pekoč občutek ali mravljinčenje v prstih, zlasti palec ter kazalec in srednji prst
 • Bolečina ali otrplost, ki se ponoči poslabša, prekinja spanec ( primer je lahko bolečina v kolenu, ki je tudi ponoči zelo neprijetna)

Simptomi sindroma karpalnega kanala so lahko podobni drugim zdravstvenim stanjem ali težavam. Vedno obiščite svojega zdravstvenega delavca za diagnozo.

Kako se diagnosticira sindrom karpalnega kanala?

Vaš ponudnik bo preveril vašo zdravstveno anamnezo in vam opravil fizični pregled. Morda vam bo priporočil elektrodiagnostične preiskave živcev. Ti testi so najboljši način za diagnosticiranje sindroma karpalnega kanala. Elektrodiagnostični testi stimulirajo mišice in živce v vaši roki, da vidite, kako dobro delujejo.

Zdravljenje sindroma karpalnega kanala

Vaš zdravstveni delavec bo izbral najboljše zdravljenje za vas na podlagi:

 • vaše starosti,
 • vaše splošno zdravstveno stanje in anamneza,
 • kako slabo je vaše zapestje trenutno,
 • kako dobro prenašate določena zdravila, postopke ali terapije,
 • kako hudo naj bi postala bolezen,
 • vaše mnenje ali želja.

Zdravljenje lahko vključuje:

Fiksacija roke.  To pomaga preprečiti premikanje zapestja. Prav tako olajša stiskanje živcev v tunelu.

Protivnetno zdravilo.  Lahko so peroralni ali injicirani v prostor karpalnega kanala. Ti zmanjšajo oteklino.

Operacija.  To olajša stiskanje živcev v karpalnem kanalu.

Spremembe delovnega mesta. Spreminjanje položaja računalniške tipkovnice ali druge ergonomske spremembe lahko pomagajo ublažiti simptome.

Vaja. Vaje za raztezanje in krepitev so lahko koristne pri ljudeh, katerih simptomi so se izboljšali. Te vaje lahko nadzoruje fizioterapevt ali delovni terapevt.

Operacija sindroma karpalnega kanala

Operacija sindroma karpalnega kanala se običajno izvaja ambulantno. Izvajamo dve vrsti kirurgije karpalnega kanala: odprto operacijo in endoskopsko kirurgijo. Za katero koli operacijo imate lahko lokalno ali splošno anestezijo ali oboje.

Med odprto operacijo vam kirurg razreže zapestje. Tkivo, ki pritiska na živce, se razreže. To razbremeni pritisk na živec.

Med endoskopsko operacijo kirurg vstavi dolgo, tanko palico skozi majhen rez na zapestju. Palica ali daljnogled vsebuje kamero in luč. Obseg omogoča kirurgu, da vidi notranjost vašega zapestja. On ali ona reže tkivo z majhnimi kirurškimi orodji. Po operaciji vam roko in zapestje ovijemo in damo v opornico. To vam bo pomagalo preprečiti premikanje zapestja med okrevanjem. Opornico boste morali nositi teden ali dva. Po operaciji boste verjetno imeli nekaj bolečin. Običajno se nadzoruje z zdravili proti bolečinam, ki jih jemljemo peroralno. Morda vam bodo tudi rekli, da spite z dvignjeno roko, da olajšate otekanje.

Okrevanje po operaciji karpalnega kanala je pri vsaki osebi drugačno. Če je bil vaš živec dolgo časa stisnjen, lahko okrevanje traja dlje. Nekaj ​​dni po operaciji vas bomo spodbujali, da premaknete prste in zapestje, da preprečite togost. Med okrevanjem boste morda morali prilagoditi svoje službene ali domače dejavnosti. Pogovorite se s svojim zdravstvenim delavcem o tem, kaj morate spremeniti.

Nekaj nasvetov kako si lahko pomagate sami pri sindromu krpalnega kanala

1. Poskusite z mehkejšim dotikom

Pogosto se v vsakodnevnih rutinah tako navadimo delati stvari na določen način, da o tem niti ne razmišljamo. Velikokrat boste morda uporabili več sile, kot jo potrebujete, da opravite delo. Na primer, morda boste preveč trdno prijeli orodje, ko je dovolj trdnega oprijema. Lahko pa udarite po tipkovnici računalnika, ko bodo nežni pritiski tipk dovolj.

Skozi dan, bodite pozorni na to, kako napete so vaše roke in koliko pritiskate nanje. Če se lahko vsaj malo umaknete, vam bodo roke in zapestja hvaležni.

2. Določite si nekaj odmora

Odmaknite se od svojega dela in upognite ali iztegnite roke. Idealen je 10- do 15-minutni odmor vsako uro. To je še posebej pomembno, če uporabljate orodja, ki vibrirajo ali povzročajo veliko silo.

3. Pogosto se raztegnite

Ko si vzamete te odmore (ali kadar koli čez dan), poskusite s tem preprostim raztegom:

1.)

 • Stisnite pest
 • Povlecite prste navzgor, dokler ne kažejo naravnost ven
 • Ponovite 5-10 krat

2.)

 • Stisnite pest
 • Sprostite prste in jih razpršite. Raztegnite jih, kolikor lahko.
 • Ponovite 5-10 krat

4. Ostanite umirjeni pri delu

Če lahko, se izogibajte upogibanju zapestja do konca navzgor ali navzdol. Ko držite zapestje v ravnem, nevtralnem položaju, zmanjša pritisk na srednji živec. Pri tem vam lahko pomaga, če med spanjem nosite opornico za zapestje . Morda bo pomagalo tudi, če ga nosite med aktivnostmi, ki sprožijo vaše simptome.

5. Uporabljajte tudi drugo roko

Poskusite se izogniti ponavljanju istih gibov roke in zapestja. Na primer, če imate nalogo, ki jo vedno opravljate z desno roko, jo raje naredite z levo. Ali pa čim bolj zmešaj svoje naloge, da se mišice sprostijo.

6. Pazite na svojo držo

Čeprav je naravno, da se osredotočite na zapestje in roke, lahko vpliva tudi na to, kako držite preostanek telesa. Zaradi slabe drže lahko ramena zasukate naprej in kasneje je lahko to povod k skoliozi. To sproži verižno reakcijo, ki skrajša vaše vratne in ramenske mišice, stisne živce v vratu in poslabša težave z zapestju.

7. Ostanite na toplem

Sliši se preprosto, vendar je razlika. Ko ste prehlajeni, se bolečina in togost poslabšata. Tudi rokavice brez prstov so lahko koristne, saj ohranjajo vaše roke in zapestja tople in ohlapne.

8. Pogovorite se s svojim nadrejenim, kako dalje z delom

Če vaše delo sproži vaše simptome, prosite svojega vodjo, da spremeni vaš delovni prostor. Morda boste lahko spremenili kar koli, od nastavitve delovne postaje do ročajev orodij do tega, kako se opravila izvajajo, da vidite, ali to pomaga vašim simptomom. Morda boste lahko tudi zamenjali s sodelavci, da se boste lahko vedno znova izognili isti nalogi.

Če delate za računalnikom, poskusite te stvari:

 • Prilagodite položaj tipkovnice, da vam med tipkanjem ni treba upogibati zapestja.
 • Med tipkanjem imejte komolce blizu boka.

9. Obiščite delovnega terapevta ali fizioterapevta

Fizioterapevt vam bo pokazal kako lahko izboljšate stanje:

 • Pokazal vam bo vaje za raztezanje in krepitev mišic rok in zapestja
 • Pokazal vam bo tudi, kako spremenite svoje rutinske gibe na način, ki olajša stres na rokah in zapestjih.