Prednosti team buildinga za podjetja

Ste v pisarni opazili nekaj povešenih ramen? Zdi se, da je čas za načrtovanje team buildinga. Prednosti teambuildinga so lahko za podjetje astronomske, saj spodbujajo boljše odnose med zaposlenimi in večje zadovoljstvo na delu.

 

 

 

Kaj je team building?

Za besedo team building nas je že kar večina slišala. Ampak ali sploh vemo kakšen je njen pomen? Danes se bomo posvetili pomeni team buildinga, kaj so njene prednosti in kakšne vrste so dobre za nas. 

 

V tem poglavju bomo obdelali definicijo team buildinga. Torej definicija je:

Team building je tehnika vodenja, ki se uporablja za izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti delovnih skupin z različnimi dejavnostmi. Vključuje veliko spretnosti, analiz in opazovanj za oblikovanje močne in sposobne ekipe. Pri tem je edini motiv doseganje vizije in ciljev organizacije.

 

 Team building lahko vključuje vsakodnevno interakcijo med zaposlenimi, ki sodelujejo pri opravljanju svojih delovnih nalog. Ta oblika team buildinga je naravna sama po sebi in jo je tudi možno pospešiti, če si skupina vzame čas za oblikovanje skupinskih norm. 

 

Te skupinske norme pomagajo članom skupine, da vedo, kako ustrezno sodelovati v skupini in s preostalimi člani podjetja oziroma organizacije. 

 

Team building lahko vključuje tudi strukturirane dejavnosti in vaje, ki jih vodijo člani skupine. Z ustreznim proračunom in cilji pa lahko vodje sklenejo pogodbo za vodenje z zunanjim izvajalcem. Zunanja pomoč, ki jo nudi izkušena oseba, lahko okrepi vašo timsko gradnjo.

 

Kako delujejo Team buildingi? 

Vodja skupine ali vodja pogosto omogoči vrsto sestankov, na katerih se zaposleni med seboj spoznajo in razvijejo skladne delovne odnose.

 

V večjih organizacijah lahko sestanke za oblikovanje timov vodi osebje za razvoj organizacije. Tudi številni kadrovski strokovnjaki lahko vodijo seje za oblikovanje timov. Z nekaj vaje pa lahko ekipe uporabijo drugega zaposlenega, da olajša sejo njihove skupine.

 

Vendar pa za gradnjo ekipe ni vedno nujno, da je srečanje moderirano, da bi dosegli cilj povezanega tima. Svoje ekipe lahko gradite tako, da strukturirate dejavnosti in zabavne dogodke, ki jih lahko člani ekipe izvajajo skupaj.

 

Prednosti team buildinga

Ena od najboljših prednosti dejavnosti team buildinga je, da se bo vaša ekipa – če je dobro zasnovana – začela krepiti, ne da bi se tega sploh zavedala. 

 

Prednosti team buildinga so boljše sposobnosti reševanja problemov, večja inovativnost, večje zadovoljstvo pri delu, večje sodelovanje in druženje v timu. Obstajajo še številne druge prednosti team buildinga, ki jih bomo podrobneje predstavi spodaj.

 

Spretnosti reševanja problemov

Če se ekipa zbere v okolju team buildinga, lahko vsi v okolju z majhnimi tveganji drug drugemu posredujejo svoje zamisli. Ker se težave, ki jih rešujejo, ne nanašajo neposredno na delo, bodo lažje izrazili svoje mnenje, postavljali vprašanja in ponujali ustvarjalne rešitve!

 

Morala zaposlenih

Ekipe, ki se dobro počutijo, ko se usedejo za delo s svojo ekipo, so verjetno bolj ustvarjalne, zavzete in produktivne. Organizacije lahko svoje zaposlene navdušijo nad delom tako, da se navdušijo nad svojimi zaposlenimi! Ko so delodajalci navdušeni nad uspehom in zadovoljstvom svojih ekip, je bolj verjetno, da bodo enako ravnali tudi zaposleni.

 

Komunikacija z zaposlenimi

Učinkovita komunikacija je bistvena v vseh vrstah odnosov, tako osebnih kot poklicnih.

Podjetja, ki vlagajo v boljšo komunikacijo, bodo imele zaposlene, ki zaupajo drug drugemu, se po potrebi oglasijo ter se ne bojijo dajati in sprejemati povratnih informacij. Na splošno boljša komunikacija vodi k večji zavzetosti zaposlenih

 

Ekipno druženje

Ustvarjanje prijateljstva je lahko težavno, vendar je nujno za uspešno ekipo. Ekipe, v katerih vlada tovarištvo, so med seboj osebno (a še vedno profesionalno) povezane. Med seboj si zaupajo, dobro komunicirajo, se družijo med kosilom ali odmorom in se med seboj šalijo. Vaje za krepitev ekip dajejo vsem priložnost, da pustijo delo na mizi, obujejo udobne čevlje, morda spijejo skodelico kave in skupaj ustvarijo trajne spomine.

 

Aktivnost za Teambuilding: Paintball

Za Team building se lahko izvaja veliko različnih aktivnosti. Aktivnosti so lahko: 

 • Reševanje ugank
 • Preizkusite krog pohval
 • Pokaži in povej dogodek
 • Paintball
 • Soba pobega
 • Kosilo in kakšno zanimivo predavanje
 • Igranje ekipnih in družabnih iger
 • Udeležitev tečaja za improviziranje 
 • in še mnogo več

 

Kakor je razvidno iz alinej je možnosti za team building aktivnosti nešteto. Danes pa se bomo mi malo bolje osredotočili na paintball. V spodnjem poglavju si bomo pogledali prednosti izbire paintballa za Team building in kje ga lahko rezervirate. 

 

Paintball razvija številne spretnosti, ki so bistvene na delovnem mestu, izboljšuje odnose med ekipami ter ohranja visoko moralo in produktivnost.

 

Če na ulici povprašate nekoga, da vam opiše paintball, boste verjetno dobili enega od dveh odzivov. Bodisi se bodo široko nasmehnili in rekli, da je zabavno, bodisi bodo rekli, da je to bojna dejavnost samo za vojaške navdušence. Vendar je ta šport dejansko več kot le ena od teh idej.

 

Čeprav se je pred več kot 30 leti rodil kot vojaška igra in vsekakor zagotavlja zabavo milijonom ljudi, ki ga igrajo po vsem svetu, je tudi ena najučinkovitejših oblik dejavnosti za team building v podjetjih. Zakaj? Ker je tako zelo odvisna od timskega dela, da lahko skupinam samo koristi.

 

Prednosti Team building paintballa

Obstaja veliko razlogov, zakaj je paintball fantastičen za team building.:

 • Izboljšuje vodenje
 • Zmanjšuje stres ter povečuje moralo in produktivnost
 • Razvija spretnosti reševanja problemov
 • povečuje komunikacijo in timsko delo ter spodbuja pozitivne odnose
 • Kulturo podjetja in zadržanje osebja. 

 

Ko boste naslednjič načrtovali vadbo za krepitev ekipe v podjetju, preizkusite paintball in gradite izjemne ekipe, pri tem pa se zabavajte.

 

Spodaj si bomo še malo bolj podrobno pogledali prednosti izbire paintballa za team building.

 

Vodenje

Paintball lahko pomaga razviti močne vodstvene sposobnosti. Nekateri bodo vodili svojo ekipo, drugi jim bodo sledili. Dobri vodje poslušajo svojo ekipo in so poslušani, motivirajo in navdihujejo svojo ekipo, razumejo prednosti svoje ekipe in to, kam jih bo najbolje prenesti, so proaktivni in najdejo najboljši način, da ekipa doseže svoj cilj. Te spretnosti so prenosljive in bodo pomagale voditeljem, da se izoblikujejo na paintball igrišču in v pisarni.

 

Razbremenitev stresa

Stres je izjemno negativna sila na delovnem mestu. Vsi smo pod stresom zaradi prevelikih pritiskov in zahtev, ob tolikšni količini dela, ki ga je treba opraviti, pa je težko najti čas za počitek. Paintball blaži stres, saj je zabavna in fizična dejavnost, pri kateri se sproščajo endorfini, ki zmanjšujejo stres. Paintball je priložnost, da zapustite pisarno in se zabavate ter pozabite na večni seznam opravil. 

 

Reševanje problemov

Paintball je igra strategije in taktike. Imeti morate jasno strategijo in vedno misliti dve potezi pred nasprotnikom, da določite najboljšo stvar, ki jo lahko vaša ekipa naredi za zmago. To bo izboljšalo sposobnosti reševanja problemov v pisarni, saj morate nenehno reševati težave, razmišljati zunaj okvirov, da premagate ovire, in določiti najboljši način za dosego cilja z zanesljivo strategijo.

 

Komunikacija

Komunikacija je ena glavnih veščin, ki so potrebne pri delu in za uspeh v paintballu. Paintball spodbuja komunikacijo med soigralci, da bi zmagali v igri. Jasno komunicirajte in pozorno poslušajte soigralce, da bi pripravili načrt. Med igro delite svoje znanje in ideje tako, da soigralcem poveste naslednje poteze, ki jih izvajate, ali potrebujete kritje in koga ste zadeli. 

 

Ekipno delo

Ekipno delo je ključnega pomena pri paintballu in ključno za uspeh v poslu. Paintball spodbuja zaveznike, da sodelujejo, da bi zmagali v igri. Zmaga tista ekipa, ki za dosego svojih ciljev najbolje izkoristi timsko delo. Tako kot na delovnem mestu se mora vsak potruditi po svojih močeh in stopiti skupaj, saj bo bolje deloval kot celotna ekipa, ne pa samostojno.

 

Izboljšanje odnosov

Paintball bo pomagal zgraditi boljše odnose in dvigniti ekipni duh. To je priložnost za zabavo, medsebojno spoznavanje in izboljšanje odnosov. Izboljšani odnosi ohranjajo visoko moralo, izboljšujejo kulturo podjetja in povečujejo zadržanje osebja.

Kje rezervirati Team building?

V Sloveniji se pojavlja vedno več Team building aktivnosti. Tako se tudi pojavlja veliko paintball poligonov. Ampak eden izmed njih, ki združuje team building in paintball, je Paintball Park Spyder v Ljubljani.

 

V svojem parku ponujajo noro in adrenalinsko paintball izkušnjo za vse. Z ekipo se lahko odpravite k njim po ceni, ki je za trg zelo ugodna. 

 

V spoji ponudbi paintballa nimajo samo teambuildinga, ampak ponujajo tudi:

 

V kolikor vas zanima organizacija team building dogodka, ali pa rezervacija katere koli paintball aktivnosti, stopite z njimi v kontakt in vam tudi odgovorijo na vsa vprašanja glede rezervacije ali splošnih vprašanj, ki jih mogoče imate.