Na kaj je potrebno paziti pri izdelavi spletne strani?

Spodaj je objavljen zapis za vse, ki jih zanima izdelava spletne strani.

Dandanes ima pravzaprav že vsako podjetje svojo spletno stran, kljub temu, pa je opaziti, da se mnogo podjetnikov odloči, da svoje spletne strani ukine, saj jim ne prinašajo želenega učinka. In zato predstavljamo samo strošek in nobene, merljive dodane vrednosti njihovemu poslu.

V izogib temu in z namenom, da se tudi vaša spletna stran, ne znajde med tistimi, ki ne prinašajo nobene dodane vrednosti k vašemu poslu, so spodaj predstavljeni nekateri najpomembnejši elementi, ki jih je potrebno upoštevati pri vsaki izdelavi spletne strani.

Še pred tem pa napotek, da naj vam vašo spletno stran izdela nekdo, ki se s tem ukvarja že dlje časa, to pa zaradi tega, ker tak po vsej verjetnosti ima že nekaj izkušenj o tem kaj spletna stran sploh mora vsebovati, da je učinkovita in, da dosega svoj namen.

Izdelava spletne strani in obvezni elementi na internetni strani

Obvezni elementi prodajno usmerjene izdelane spletne strani, so:

  • obvezni kontaktni podatki, saj ti dodajo kredibilnost in verodostojnost strani. Kontaktni podatki lahko zajemajo tudi lokacijo poslovne enote (seveda v primeru, če želite, da stranke vašo fizično prodajno mesto, tudi obiščejo).
  • izdelava spletne strani naj ne zasleduje sporočanje več ciljev hkrati, ampak poskušajte spletno stran izdelati tako, da je čim bolj “čista” in jasna v svojem sporočilu. Kdor sporoča vse, ne sporoča nič.
  • spletna stran naj bo izdelana v barvah celotne grafične podobe (cgp), če jo podjetje seveda ima. Če cgp-ja ni, ni potrebno dodatnega stroška vlagati na začetku v njeno izdelavo, ampak izberite nekričeče in mirne barve, primerne vaši dejavnosti. Za resne dejavnosti in resna sporočila spletni publiki (zavarovalništvo, finance, storitve svetovanja podjetjem, računovodstvo,…) so primerne barve modre.

Primer takšne strani je spletna stran podjetja Steklarstvo BREG, podjetja, ki je (ob klasičnih steklarskih storitvah), specializirano še za kuhinjska stekla po meri in želji naročnika, steklene tuš kabine po meri, steklena drsna in klasična vrata, steklene ograje za stopnišča, balkone in steklene stopnice

Še en primer klasično in preprosto izdelane spletne strani pa je spletni portal Nadstreški.eu, katerega primarna dejavnost pa, kot pove že samo ime domene, kovinski in leseni nadstreški po meri.

izdelava spletne straniZa prehranska dopolnila so primerne eko barve zelene ali oranžne.

Rdeča spletna stran je agresivna, obenem pa je treba vedeti, da rdečo zelo radi uporabljamo tudi, ko sporočamo napake. Errorji so ponavadi označeni z rdečo. Zato z rdečo previdno.

Navigacija menijev po spletni strani naj bo hitra, logična, razumljiva in preprosta. Ne pravijo zastonj, da je dobro izdelana spletna stran tista, kjer spletni obiskovalec v manj kot sekundi ugotovi, kaj se na spletni strani ponuja in kako do želena pride (ali kako želeno na spletni strani najde).

Spletna stran bi tudi morala biti izdelana v skladu z nekaterimi zakonodajnimi pravili. Na njo je treba postaviti eu cookie, ki omogoča, da se spletni uporabniki sami odločijo, ali dovolijo uporabo cookijev za sledenje njihovim aktivnostim na vaši internetni strani ali ne.

Zraven tega je zakonsko obvezujoče, da objavite vse podatke vašega podjetja, hkrati pa, da na spletni strani objavljate in oglašujete samo storitve in produkte, ki jim imate registrirane kot svojo dejavnost.

Odvisno od vrste storitve in produktov, ki jih objavljate na spletnih straneh, bodite pozorni, da s spletnimi vsebinami zadostujete zakonskim določbam glede objave posameznih vsebin. Npr. če vaša spletna stran prodaja prehranska dopolnila, je obvezno, da so vaši teksti in besedila na spletni strani, usklajeni s predpisi, ki določajo kaj sme in kaj ne sme biti objavljeni v zvezi z njimi. Konkretno pri prehranskih dopolnill morate biti zelo previdni pri navajanju zdravstvenih učinkov.

Za svojo dejavnost pa le natančno preverite kaj sploh na izdelani speltni strani smete objavljati in kaj ne.

Izdelava spletne strani (trgovine) za hrvaški trg (primer trženja spletne trgovine TopIzbor.hr)

Ker se večina podjetij pri trženju preko spleta zanima tudi za nastop na tujih trgih (pri katerih posebej, zaradi bližine in jezika), izstopa hrvaški trg, povejmo, da je trženje na hrvaškem in ostalih trgih, preko spleta, priporočljivo šele takrat, ko imamo vzpostavljeno učinkovito spletno prodajo na domačem trgu. 

Izdelava same spletne strani ali trgovine za hrvaški trg naj upošteva temeljit in natančen prevod slovenske strani v hrvaški jezik, analizo ključnih besed, zanimivih za hrvaški tuji trg in na podlagi hrvaških ključnih besed, izbrano ter postavljeno strukturo spletne strani.

Tak, zelo učinkovit in delujoč pristop, je izbralo slovensko podjetje TopIzbira, ki s svojo spletno trgovino TopIzbor.hr (https://www.topizbor.hr/), na hrvaškem že vrsto let, več kot uspešno trži, hrvaške “maskice za mobitele i tablete” (po slovensko ovitke za telefon).

Tisti, ki si boste pogledali hrvaško spletno trgovino TopIzbor.hr boste videli, da ima stran hrvaško, hr končnico v domeni, kar prispeva k boljši uvrstitvi izdelane spletne strani na hrvaškem trgu, hkrati pa je struktura hrvaške strani TopIzbor.hr narejena tudi po analizi hrvaških ključnih besed.


Prispevek je povzet iz pogovora z ekipo, ki se ukvarja z izdelavo internetnih strani, spletnim marketingom in optimizacijo spletnih strani, pod vodstvom Matije Zajška. Njihove nasvete lahko najdete na povezavi.

Ključne besede za optimizacijo tega prispevka: izdelava spletne strani