Prednosti Ashwagandhe – Učinki niacina

Prednosti Ashwagandhe

Če želite telesu dati energijo, izgledati mlajši ali premagati kakšno bolezen, je Ashwagandha pravi oreh za razbijanje. Seznam, na katerem so naštete vse prednosti Ashwagandhe, je zelo dolg.

Ašvaganda (Withania heady) (Withania somnifera) je adaptogeno zelišče, priljubljeno v ajurvedski medicini, ki je pokazalo neverjetne rezultate pri zniževanju ravni kortizola in uravnavanju ščitničnih hormonov.

V Indiji je ašvaganda znana kot “moč žrebca”, saj se v tradicionalni medicini uporablja za krepitev imunskega sistema po bolezni.
Ašvagando imenujejo tudi indijski ginseng, saj je sposobna povečati vzdržljivost in izredno učinkovita pri odpravljanju stresa.
Prednosti Ashwagandhe so preučevali v več kot 200 kliničnih študijah.

Prednosti Ashwagandhe:

Izboljšanje delovanja ščitnice
Zdravljenje izčrpanosti nadledvične žleze
Zmanjševanje tesnobe in depresije
Bojni stres
Izboljšanje zmogljivosti in vzdržljivosti
Preprečevanje in zdravljenje raka
Zmanjšanje degeneracije možganskih celic
Stabilizacija ravni sladkorja v krvi
Znižanje holesterola
Izboljšanje imunosti

V tem članku bomo razpravljali o koristih ašvagande pri zdravljenju ščitnice, nadledvičnih žlez in spodbujanju zdravja možganov.

Prednosti Ashwagandhe za okrevanje nadledvične žleze

Ashwagandha je dokazano učinkovita tudi pri podpori delovanja nadledvične žleze in tako pomaga premagati izčrpanost nadledvične žleze in kronični stres.

Nadledvični žlezi sta endokrini žlezi, ki sta odgovorni za sproščanje hormonov (kortizola in adrenalina) kot odziv na stres v telesu.

Kadar so nadledvične žleze preobremenjene zaradi prevelikih količin čustvenega, fizičnega in duševnega stresa, lahko pride do stanja, imenovanega adrenalna utrujenost. Če so nadledvične žleze izčrpane, lahko motijo tudi proizvodnjo drugih hormonov, vključno s progesteronom, kar lahko povzroči neplodnost, in zmanjšajo raven DHEA, kar lahko povzroči hitrejše staranje.

Medicinske študije so pokazale, da ašvaganda izboljšuje raven kortizola, izboljšuje občutljivost na inzulin in naravno uravnava hormone. V študiji primera je bil predstavljen primer 57-letne ženske z redko hiperplazijo nadledvične žleze. Šest mesecev se je zdravila z ašvagando, po tem pa so se ji izboljšali štirje adrenalni markerji, vključno s kortikosteroidom in 11-deoksikortikosteronom, ki sta se zmanjšala za 69 oziroma 55 odstotkov, kar je bistveno izboljšanje!

Prednosti Ashwagandhe za zdrave možgane

Čustveni, fizični in kemični stres lahko škodljivo vpliva na možgane in živčni sistem. Nedavne raziskave so pokazale, da je ašvaganda več kot le sredstvo proti stresu, temveč tudi ščiti možgane pred degeneracijo ter izboljšuje simptome Alzheimerjeve bolezni, depresije in tesnobe.

Eden od glavnih razlogov, zakaj je ašvaganda tako učinkovita pri zdravljenju možganov, je njen močan antioksidativni učinek, ki uničuje proste radikale, ki povzročajo staranje. Študija, objavljena v reviji Phytotherapy Research, te koristi pojasnjuje takole: “Več študij je pokazalo, da lahko naravni antioksidanti, kot so vitamin E, vitamin C in betakaroten, pomagajo pri odstranjevanju prostih radikalov, ki nastajajo med začetkom in napredovanjem Alzheimerjeve bolezni. Vendar smo ugotovili, da ašvaganda zaviralno deluje na lipidno peroksidacijo, ki je učinkovitejša od zgoraj omenjenih komercialnih antioksidantov.”
Raziskovalci Nacionalnega centra za raziskave možganov so ugotovili, da miši z Alzheimerjevo boleznijo niso mogle ohraniti naučenega, vendar se je po 20 dneh jemanja ašvagande to občutno izboljšalo. Rezultati študije so pokazali zmanjšanje amiloidnih plakov (ti povzročajo propadanje možganov).
Verjamemo, da smo vam zadostno pojasnili prednosti ašvagande.

V zdravem telesu in zdravem umu? Prava izbira – Nature’s World in njegovi kakovostni izdelki. Svet narave je poln naravnih zdravilnih prehranskih dodatkov za vaše zdravje.

 

Učinki niacina

Vitamin B3 – niacin vpliva na duševno ravnovesje, duševno in živčno ravnovesje, pomaga nam obvladovati nihanja razpoloženja in podpira živčni sistem sodeluje tudi pri ravnanju z vodo v telesu in tako ugodno vpliva na kožo zmanjšuje “slab holesterol” v krvi in raven sladkorja v krvi.

Prispeva k proizvodnji energije v celicah, podpira normalno delovanje živčnega sistema in možganov. Pomaga ohranjati dobro stanje sluznic prebavnega sistema, reproduktivnega sistema, urinarnega sistema in tudi dihal. Na koži boste opazili tudi podporo niacina, ki prispeva k ohranjanju njenega zdravega videza. Poleg vseh teh funkcij pomaga tudi pri zmanjševanju izčrpanosti in utrujenosti.

Niacin je naravna rešitev, ki se po učinkovitosti lahko kosa z zdravili za zniževanje holesterola. Ne povzroča neprijetnega vročega srbečega “izpiranja niacina”. Ljudje, ki imajo težave s holesterolom, lahko uživajo bistvene koristi niacina v tej “brezbarvni” obliki.