Organizacija dela v sladoledarni

Dobra organizacija dela lahko vsak posel spremeni v čudovito delavno izkušnjo – tudi sladoledni.

S spodaj prikazanimi primeri vam bomo poskušali prikazati, kako lahko dobra organizacija dela pripomore k dobremu poslovnemu uspehu. Spodaj prikazani primeri veljajo za točen sladoled, saj ta velja za trenutno najbolj popularnega.

Organizacija dela v sladoledarni zahteva grobo načrtovanje že med samo arhitekturno zasnovo proizvodnega prostora in prodajalne sladoleda. Ampak tu še ni konec! Zadeva postane mnogo bolj kompleksna, če upoštevamo še nabavo, človeške vire ipd.

Tip sladoleda vpliva na organizacijo dela

Tip sladoleda, katerega nameravamo prodajati, je odločilen za organizacijo dela v sladoledarni. Če npr. želimo prodajati točen sladoled, nam bo sama priprava vzela veliko manj časa kot npr. če želimo prodajati sladoled na kepice. Prav tako se lahko prodajo soft sladoleda “avtomatizira” v določeni meri, če se ponudi “soft self service”, kar pomeni, da si stranka sama natoči, dekorira in plača sladoled.

Self service olajša organizacijo dela - a ima svoje pomanjkljivosti.
Self service olajša organizacijo dela – a ima svoje pomanjkljivosti.

Oglejmo si torej kako na organizacijo dela v sladoledarni vpliva tip točenega sladoleda in če je ta res lažja kot pri obrtnem sladoledu.

Zanimivost: 6 bistvenih stvari na katere je dobro biti pozoren pri pripravi sladoleda

Zastonj self service točen sladoled – najem sladolednega stroja v podjetju

Najbolj enostavno je, če poskusite organizirati self service pult s točenim sladoledom. Self service točen sladoled se odlično obnese v npr. igralnicah na srečo, večjih pisarnah podjetij, v glavnem, povsod tam, kjer se NE vrši prodaja! Tam je soft sladoled postavljen kot “nekaj več”, nekaj, kar lahko gostje dobijo z vstopom v ta prostor. Kdor ponuja takšno “prodajo” sladoleda lahko zaračuna neke vrste pavšal, opcija pa je tudi, da npr. podjetje najame stroj za sladoled pri kakšnemu podjetju.

Organizacija dela v takšni “prodajalni zastonj sladoleda” bi torej izgledala približno tako. Oseba, ki je zadolžena za “soft sladoled service” redno čisti aparat, preverja, če ima stroj za sladoled dovolj mase za sladoled, skrbi za urejenost in čistočo okolice stroja. Hkrati lahko tudi preverja, če so prelivi za sladoled opremljeni s čistim priborom ipd. Polni zalogo kornetov in naroča posamezne sladoledne okuse.

Manjši aparati za soft sladoled.
Manjši aparati za soft sladoled.

Čeravno se zdi, da lahko takšen self service pult “skrbi sam zase”, je resnica daleč od tega. Če bi to lahko pričakovali v primeru, da si sladoled točijo samo zaposleni iz enega podjetja, bi bilo to skoraj nemogoče pričakovati v npr. igralnici na srečo, kjer se bo točenega sladoleda poslužilo veliko več ljudi.

Prodaja točenega sladoleda po modelu POPOLN self service

Prodaja točenega sladoleda je še malenkost bolj zapletena. Za prodajo točenega sladoleda je potrebno imeti prostor, kjer je nameščen aparat za točen sladoled, po možnosti z vodo v bližini. Odličen pripomoček za takšno prodajo je aparat za sladoled, ki omogoča nakup sladoleda z žetonom ali kovancem. Takšen aparat za sladoled je veliko bolj avtonomen, saj zmore sam računati in dozirati pravo (lahko tudi večjo ali manjšo) porcijo sladoleda.

Za ogled videa, kliknite na povezavo: https://www.facebook.com/watch/?v=1188356457996602

Takšen sladoled pa je brez dekoracij. Navadno je doziran v sladoledni lonček, postrežen pa je brez kakršnegakoli sadnega preliva, dekoracije ali korneta. Takšen način prodaje tudi ni za vse tiste, ki želijo izbirati določene sladoledne okuse ali se s prodajalcem še pogovarjati.

Vsekakor pa tudi takšen način potrebuje vsaj eno osebo, ki večkrat na dan preveri stanje v rezervoarju, pobere zaslužek ali naroči potrebne surovine.

Preberite še: Kako zmanjšati stroške pri prodaji sladoleda

Prodaja točenega sladoleda po modelu HIBRIDEN self service

Tak tip točenega sladoleda ponuja Grefino bar v Ljubljani. Tu si lahko sami dozirate soft sladoled – izberete si velikost porcije, okus sladoleda in dekoracijo. Za takšen tip prodaje sladoleda pa je organizacija dela malenkost bolj zahtevna in pri njejmora sodelovati že več oseb.

Ena oseba stranki zaračuna, druga pa mora poskrbeti, da je prodajalna sladoleda čista. Ker pa v omenjeni prodajalni točenega sladoleda ne ponujajo samo tega izdelka ampak se sezonsko in trendovsko prilagajajo ponudbi je organizacija dela bolj pestra, razgibana in prodajno usmerjena. Ponudba je na takšen način veliko bolj pestra, hkrati pa zaobjame širši krog morebitnih kupcev.

Sladoledni bar Grefino.
Sladoledni bar Grefino.

V sklopu svojega sladolednega bara lahko ponujate več različnih hladnih desertov, v zimski sezoni pa tudi tople napitke…

Takšen zalogaj je za eno osebo preveč. Organizacija dela bi bila v tem primeru razdeljena na nabavo, ki skrbi za pregled nad delovanjem strojev, nabavo surovin in embalaže ter na prodajo, ki izdelke prodaja, zaračunava in ima stik z gostom. Obe entiteti med seboj sodelujeta in si s pomočjo informacij pomagata k višjemu cilju – zadovoljnemu potrošniku in večjemu obsegu prodaje.

Organizacija dela v “backstage-u”

Organizacija dela posamezne sladoledarne zajema tudi načrtovanje urnikov za zaposlene in študente, načrtovanje zalog, skrb za vzdrževanje sladolednih strojev ipd.

Načrtovanje zalog

Načrtovanje zalog je eno izmed najtežjih opravil. Zajema pregled nad surovinami in potrebščinami, ki so potrebne za nemoteno delo vsake sladoledarne. Poskrbeti morate, da vam ne zmanjka sladolednih praškov oziroma baze, če jo pripravljate sami. Tu so zelo pomembni sadni prelivi, topingi in ostale sladoledne dekoracije. Prav tako morate predvideti število kornetov, lončkov ali servetkov.

Orgaizacija dela v sladoledarni zajema tudi pregled nad zalogo.
Orgaizacija dela v sladoledarni zajema tudi pregled nad zalogo.

Obnovo zaloge vam priporočamo na približno en teden. To je dovolj dolgo obdobje, da boste vedno dobili surovine sveže, hkrati pa dovolj kratko, da boste zalogo preden vam zmanjka obnovili. Načeloma tudi vsei dobavitelji za gostince, slaščičarne in sladoledarne organizirajo dostave na tedenski ravni.

Vzdrževanje opreme za sladoled

Pod vzdrževanje opreme za sladoled štejemo vse – rezervne dele za stroje, tesnila na hladilnikih ali zamrzovalnikih, kot tudi posodice za dekoracije. Vsa ta oprema je pomembna za vašo nemoteno opravljanje storitve.

Podobno kot pri nabavljanju surovin vam tudi tu svetujemo, da opremo redno tedensko pregledate in morebitne pomanjkljivosti sporočite dobavitelju opreme. Na ta način boste najhitreje prišli do rezervnega dela, zamenjave ali razmislili o nakupu novega izdelka.

Zaposleni v sladoledarni

Zaposlene v sladoledarni morate imeti, saj boste sami težko zmogli vse. Težko je točno predpostaviti koliko zaposlenih potrebuje vaša organizacija, vsekakor pa sledite načelom iz dobrih poslovnih praks:

  • kdor izdeluje sladoled, naj ga hkrati ne prodaja,
  • kdor streže sladoled, naj se ne dotika gotovine,
  • skrb za higieno je ključna – bolj kot organizacija dela!
Organizacija dela in zaposleni v sladoledarni.
Organizacija dela in zaposleni v sladoledarni.

Zgornje tri trditve naj bodo odločilne pri vaši odločitvi kako naj organizacija dela poteka. Rešitve so veliko bolj enostavne, kot se zdijo na prvi pogled:

  • proizvodnja sladoleda naj časovno poteka pred odprtjem sladoledarne,
  • organizirajte prodajo sladoleda tako, da stranka plača kepico ali porcijo sladoleda, druga oseba pa kepico/porcijo postreže,
  • upoštevajte HACCP smernice za skladiščenje surovin in shranjevanje izdelanega sladoleda,
  • število zaposlenih lahko optimizirate z dodatno strojno opremo (npr. večja zamrzovalna omara, šok komora, pasterizator za pripravo lastne sladoledne mase)

Vsekakor je potrebno da zaposlene razporedite po nekem sistemu, da imajo vsi približno enako število ur – tako popoldanskih kot jutranjih. Seveda imajo zaposleni tudi svoje želje za dopuste in proste dneve, ampak prava organizacija dela lahko tudi to učinkovito odpravi.

Je organizacija dela v lastni sladoledarni ali franšizi kaj lažja?

Organizacija dela je potrebna za vsako posamezno proizvodnjo ali prodajalno sladoleda. Cilj vsakega lastnika svoje sladoledarne ali franšizde je, kako organizirati zadevo, da bo izdelava in prodaja potekala nemoteno.

Franšiza, ki prodaja frozen jogurt v Sloveniji je npr. španski llaollao. Lastnik franšize si prizadeva, da bo tistemu, ki se bo v Sloveniji odločil za prodajo tega tipa deserta, omogočil enako dobro izkušnjo prodaje sladoleda. Kupec sladoleda pa pričakuje to izkušnjo vsakič, ko naroči ta tip sladoleda.

Svoj posel ali franšiza? Kje je organizacija dela lažja?
Svoj posel ali franšiza? Kje je organizacija dela lažja?

Lahko torej rečemo, da je franšiza do neke mere lažja za organizacijo dela, saj odpade iskanje in primerjanje cen med različnimi dobavitelji surovin za sladoled. Hkrati pa prav zaradi tega svojega asortimana izdelkov ne morete dopolniti po svoje ampak v skladu z dogovorom, ki ste jo sklenili.

V lastni sladoledarni imate vso svobodo – sami lahko izberete popolnoma vse, pa naj gre za stroj za sladoled, surovine za sladoled, kornete, dekoracije in vse ostalo. Hkrati pa boste morali pregledati veliko število cenikov, primerjati ponudbe ipd. Na koncu pa boste morali organizirati nabavo tako, da bodo stroji čimveč časa delovali, surovine pa naj ne bi zmanjkale.

Bo v prihodnosti mogoča popolnoma avtomatizirana proizvodnja in prodaja sladoleda?

O popolnoma avtomatizirani proizvodnji sladoleda težko govorimo, ker tudi avtomati za sladoled, potrebujejo nekoga, ki sladoledni stroj napolni, po potrebi očisti in prevzame denar. Vsekakor pa lahko tu govorimo o zelo avtomatizirani prodaji sladoleda, ki se že zelo približa prodaji predpakiranega sladoleda v trgovinah.

Avtomatizirana prodajalna sladoleda.
Avtomatizirana prodajalna sladoleda ne nadomesti “organizacije dela”, ki je potrebna za izdelavo sladoleda. Nadomesti pa prodajni del!

Vendar, tudi predpakiran sladoled, ki se prodaja v trgovini ima za seboj “vojsko” delavcev, ki, sicer s pomočjo strojev, sladoled izdelujejo, pakirajo in transportirajo. Organizacija dela v takšni sladoledarni je velik logistični projekt, ima pa za posledico lahko uspešno podjetje, kot je Ajdovski Leone, ki leto za letom podira nove rekorde.

Povedati hočemo, da za vsako avtomatizirano proizvodnjo ali prodajo stojijo delavci. In tega, kot kaže tudi najbolj napredna tehnologija ne more še nadomestiti, vsaj v bližnji prihodnosti še ne. Konec koncev je organizacija dela tudi tista, ki je vpletena v razvoj novih okusov sladoleda. In to ne glede na to kakšen tip sladoleda se prodaja!

Viri:

1 – Carpigiani

2 – City Magazine