Kako do udobnega pisarniškega stola?

Kako lahko naredimo pisarniški stol bolj udoben?

Pisarniški stoli, ki imajo fiksen sedež in ne sledijo premikom hrbtenice, povzročajo, da se hrbtenica v ledvenem delu lomi. To povzroča na daljši rok bolečine v ledvenem hrbtenice. Zato priporočamo, da v takih primerih večkrat vstanemo in se razgibamo. Pisarniškega stola, ki je neudoben ne moremo narediti udobnega, lahko pa z pozornostjo na to kako sedimo vplivamo na lastno počutje in udobje.

Kako sedeti na pisarniškem stolu?

Pri tem kako sedeti na pisarniškem stolu bomo usmerili v iskanje najboljšega položaja sedenja. Ker so običajni pisarniški stoli neudobni, moramo najti položaj, ki pomaga sprostiti bolečino v ledvenem delu.

Sproščanje hrbtenice na pisarniškem stolu

Sedimo na stol, zvijemo se v ukrivljen položaj, tako, da teža telesa pade navzdol. Nato se znova vzravnajte. Opazujte, kako ste se zravnali nazaj gor. Najboljši način za zagotavljanje sproščene drže je, da spustite medenico naprej in dvignete prsni del.  Se pravi najprej dvigujemo medenico in nato sledi trup. Ta gib je dobro obvladati za to, da sedite z manj napora in bolečine.

Uporaba ledvene opore

Pri sedenju na računalniškem pisarniškem stolu koristi tudi ledvena opora, ki se lahko namesti na katerikoli pisarniški stol. Debelino opore si prilagodite tako, da bo vašo ledveno krivino podpirala ravno prav. Tako lahko pri dolgotrajnem sedenju ohranjamo nebolečo in sproščujočo držo. Namig: ledveno oporo lahko uporabljate tudi pri sedenju, ko gledate televizijo ali v avtu.

Kako narediti pisalno mizo primerno za udobno in zdravo sedenje?

Višina pisalne mize glede na pisarniški stol je zelo pomembna. Idealna višine pisalne mize je takrat, ko lahko podlahti počivajo na pisalni mizi, ramena pa so sproščena. Zato je potrebno, da lahko višino pisarniškega stola primerno reguliramo glede na pisalno mizo.

Pazimo na položaj hrbtenice. Idealno je, da pri sedenju ohranjamo naravne krivine hrbtenice, saj pri tem ne obremenjujemo vretenc in ustvarjamo pogojev za bolečine v ledvenem delu.

Stopala so v celoti na tleh, kot med spodnjim delom nog in stegnenic pa je v kotu 90 stopinj. V kolikor se nagnemo naprej, mora temu slediti celotna hrbtenica.

Pisarniški stol Apollo zelen alcantara

 

Zakaj so pisarniški stoli neudobni?

Kot smo že omenili so lahko tudi ergonomski pisarniški stoli neudobni, saj imajo fiksni sedež, ki ne sledi premikom hrbtenice.

Pisarniški stoli, ki ne podpirajo ledvenega dela hrbtenice spadajo med neudobne in niso priporočljivi za dolgotrajno sedenje. Taki stoli vam delajo medvedjo uslugo na dolgi rok in vaši hrbtenici ne prinesejo nič dobrega. Posebno pozornost moramo usmeriti v sedenje na pisarniški stolih za otroke. Otroci so namreč v fazi rasti in je nujno, da ima hrbtenica dovolj opore ob dolgotrajnem sedenju.

Prijeten občutek je pogosto varljiv pri stolih z mehkim sediščem. Gre za lažen občutek prijetnosti, saj se s tem dražimo medvretenčne ploščice. Takim pisarniškim stolom se je potrebno izogibati.

Kaj so odlike ergonomskih pisarniških stolov?

Dober ergonomski pisarniški stol mora podpirati naravne krivine hrbtenice, sedalo ne sme biti premehko. Pomembno je tudi, da se ob premiku naprej, nazaj in vstran naša hrbtenica ne lomi.

Drug pomemben vidik je, da morajo biti ergonomski pisarniški stoli narejeni iz dobrih materialov, ki dihajo in ne povročajo potenja. Usnjen direktorski pisarniški stol je primeren za sedenje v vročih poletnih mesecih, saj ne povzroča potenja. Poleg tega pa usnje zelo dolgo ohrani lep videz in se ne obrabi tako hitro kot ostali materiali.

Mnogo ergonomskih pisarniških stolov ima veliko možnosti nastavitev, ki pa jih pogosto ne potrebujemo ali pa niti ne znamo uporabljati sami. Zato je smiselno, da so nastavitve enostavne in da jih lahko uporabnik sam ponastavi.