Električna orodja za obdelovanje lesa, ki jih mora imeti vsak lesar

 

Lesarstvo je dejavnost, ki se je lahko loti praktično vsak, še posebej, če ima prava orodja. Definitivno obstaja kar nekaj nekaj osnovnih orodij za obdelavo lesa, ki jih potrebujejo vsi lesarji. Nekateri bi morali imeti prednost pred drugimi. Prava orodja za obdelavo lesa vam namreč pri obdelavi vsekakor prihranijo kar nekaj časa.

Korenine električnega orodja segajo daleč nazaj, bolj kot ste morda mislili. Primere teh pripomočkov najdemo v starodavnih kulturah, kot so stari Egipčani, kjer so že prvič uporabili stružnico. Skozi leta so se orodja razvijala tako, da so jih poganjala živalska moč, vodna kolesa ali veter.

elektricna-orodja-za-obdelavo-lesa

Zakaj električna orodja za obdelavo lesa

Današnja orodja za obdelavo lesa so se začela razvijati z uporabo električne energije. Takrat so izumitelji začeli uporabljati električne motorje za poganjanje orodij, ki režejo, vrtajo in brusijo les. Ta orodja za obdelavo lesa so sčasoma postala bolj dodelana, po 2. svetovni vojni pa so se v večjem obsegu začela pojavljati na trgu.

Sodobna orodja za obdelavo lesa poganja 110 ali 220 voltov elektrike ali delujejo na baterije. Na izbiro imate številne modele, take, ki zagotavljajo več moči in večjo natančnost ali ročne izvedbe, ki zagotavljajo prenosljivost in ceno, ki si jo lahko privošči vsak ljubitelj.

Osnovna orodja za obdelavo lesa, zlasti tista, ki jih najdemo na seznamu orodij za obdelavo lesa, kot jih zapišemo v prispevku, vam omogočajo oblikovanje lesa, ne da bi za to potrebovali leta praktičnega dela, ki so pogosto potrebna za natančnost z ročnimi orodji. Prav tako zagotavljajo natančne prilagoditve za vaše postavitve, tako da lahko ustrezno združite kose skupaj.

zgodovina-obdelovanja-lesa
Včasih so obdelovali les zgolj z mehanskimi orodji (VIR 1)

Če boste vaš projekt že prvič primerno obdelali, se pravi ustrezno izrezali in pobrusili, boste imeli večjo željo in motivacijo delati naprej. Ko bodo vaše spretnosti rasle, boste želeli raziskati vse možnosti, ki jih ponuja dobro električno orodje za obdelavo lesa.

Ko boste enkrat začeli z kompleksnejšimi projekti, kot je npr. enostavna škatla, boste pridobivali tudi več zaupanja vase. Lahko boste izdelovali številne dodatke, npr. razne šablone, ki bodo pomagale pri izdelavi vaših projektov.

Spodaj zapišemo 5 bistvenih orodij, ki bi jih moral imeti vsak lesar, ne glede na to, ali je ljubitelj ali profesionalec.

Električni vrtalni stroji

Poleg krožne žage so električni vrtalni stroji oz. vrtalniki verjetno najbolj prepoznaven izdelek na seznamu osnovnih orodij za obdelavo lesa. To je zato, ker sta rezanje in vrtanje dve veliki spremembi pri lesenih projektih. Ta orodja uporabljajo gradbeni delavci, ljubitelji in lesarji.

Ko gre za električna orodja za obdelavo lesa, ima le nekaj predmetov tako široko paleto oblikovalskih stilov. Večina lesarskih trgovin ima tradicionalne vrtalnike za izdelavo večjih lukenj v debelem lesu. Prav tako ponavadi zagotavljajo potreben navor za vrtanje skozi trden les.

Ta ročna orodja najdemo tudi v različicah na baterije. Sodobne akumulatorske baterije so danes že precej izpopolnjene in baterijski vrtalnik je super izbira.

Svoj vrtalnik lahko uporabite tudi za pritrditev delce, kot so vijaki. Za izdelavo lukenj lahko uporabite tudi majhne koščke, tako da končni izdelki ne bodo razpadli. Vrtalnik bo tudi pomagal očistiti luknje, ki jih je mogoče nato očistiti z dletom za številne vrste stavbnega pohištva.

vrtalni-stroji

Različni brusilniki

Večina lesarjev meni, da je brušenje manj prijeten vidik njihove obdelave lesa, zato ne preseneča, da so brusilni stroji, sploh orbitalni ali premi brusilnik, na seznamu bistvenih orodij za obdelavo lesa. Zgolj nekaj lesnoobdelovalnih orodij ima tak vpliv naučinkovitost in hitrost obdelave lesa, kot ga ima dober orbitalni brusilnik.

Ročno brušenje običajno pušča utore in sledi na površini lesa. Orbitalni brusilnik bo ustvaril manj teh oznak. Če dodamo še kak naključen gib, bo brusilnik celo odpravil predhodne sledi.

Lesarji lahko cenijo nadzor, ki ga ponuja ta način električnega brušenja. Ta orodja bodo pomagala zgladiti površino projekta, ne da bi pri tem odstranila preveč lesa. Postopek končne obdelave lahko nadaljujete z menjavo brusnih listov s postopno drobnejšimi gramaturami, ki zgladijo površino. Orbitalni brusilni stroji bodo vaš projekt hitro pripravili na zaključni postopek z ustvarjanjem enotnih rezultatov po celotni površini. Zgladite lahko tudi robove in odstranite odvečne materiale.

Ta orodja se razlikujejo od mnogih drugih na tem seznamu električnih orodij za obdelavo lesa, saj za dokončanje dela uporabljajo dodatke za enkratno uporabo. Brusni papir se bo hitro porabil, zato boste želeli imeti pri roki več kosov.

Namizna krožna žaga

Namizno krožno žago mnogi lesarji prav radi izberejo, ker je enostavna za uporabo. Namizno žago običajno postavimo na stabilno delovno površino in jo dobro pritrdimo. Bistvo namizne žage je veliko rezilo, ki hitro in učinkovito reže les.

Kakšno vrsto namizne žage naj kupim?

Ta orodja za obdelavo lesa so odlična za rezanje večjih kosov lesa. Z namizno žago boste lahko rezali tudi precej natančno in naravnost, kar drugi modeli žag mogoče ne zagotavljajo. Ostanke žaganja boste enostavno očistili, saj običajno padejo na en konec in jih zlahka poberete. Določene žage imajo na voljo tudi sisteme, s katerimi lahko sproti odsesujete.

Zavedajte pa se, da bolj so modeli kompaktni, manj so prenosni in večje delovne površine boste potrebovali. Razmislite, ali boste lahko kose dostavili do žage in jih varno obdelovali. Konec koncev take žage tudi niso najbolj poceni.

namizna-zaga

Prenosna krožna žaga

Krožna žaga je verjetno najbolj poznano nujno orodje za obdelavo lesa, saj jo uporabljajo gradbeni delavci, ljubitelj in lesarji. Lesarji se morajo zavedati, da je to električno orodje poleg lesa mogoče uporabiti za rezanje različnih materialov, dokler je ustavljena ustrezna vrsta rezila.

To ročno uporablja ohišje s krožnim rezilom za rezanje lesa. So prenosne in jih je mogoče prinesti do projekta, namesto da bi morali kose lesa prinesti do orodja. To bo prednost za projekte, ki so preveč veliki ali težki za rezanje z namizno žago.

Baterijske žage bodo zagotovile neomejen doseg, saj orodje ni omejeno na dolžino podaljška ali vtičnice. Večina krožnih žag je cenejša od prej omenjene stacionarne žage, zaradi česar so privlačne za lesarje vseh ravni sposobnosti in proračuna. Zaradi tega je krožna žaga eno izmed električnih orodij za obdelavo lesa, s katerim lesarji začenjajo rezanje vezanega lesa ali podobnih materialov.

Rezi krožne žage bodo ponavadi bolj grobi kot rezi, narejeni z namizno žago.

Namizni brusilni stroji

Namizni brusilni stroji oz. brusilniki se morda zdijo neustrezni na seznamu osnovnih električnih orodij za obdelavo lesa, saj lahko domnevate, da so bolj primerni za strojnico. Res je, da so ta električna orodja bistvena za strojnike, vendar imajo tudi v lesni trgovini pomembno vlogo pri vzdrževanju drugih orodij za obdelavo lesa.

Brusilnik za brušenje površin uporablja kolesa z različnimi abrazivnimi sestavinami. Ima mizo, ki jo je mogoče prilagoditi tako, da je material, ki ga obdelujemo, postavljen pod kotom do brusnega kolesa. Ta nastavitev vam bo omogočila popravilo in vzdrževanje robov na orodju.

elektricni-brusilni-stroji

Namizni brusilnik blesti tudi pri vzdrževanju ročnega orodja. Delo na dletih in rezilih lahko hitro opravite na brusilniku. Prav tako lahko hitro očisti izvijač ali dodatek.

Vendar ne pozabite, da brusilnika v večini primerov ne boste uporabljali na površini projekta. Nekatere materiale (običajno ne lesene) lahko polirate s polirnim kolesom, vendar je namizni brusilni omejen kot neposredno orodje za nanašanje pri vašem projektu. Zasnova ni namenjena prenašanju, zato bo zavzela nekaj prostora v delavnici.

VIR (1) Gluedldeas