Bownova terapija in kolike (krčki) pri dojenčku

Bownova terapija in kolike (krčki) pri dojenčku

Kaj sploh so kolike?

Kolike so izraz, ki se uporablja za opredelitev simptomov in ne za dejansko stanje. Prizadene dojenčke, stare od dveh tednov in vse do treh, štirih mesecev. S kolikami, sicer zdravi, dojenčki jokajo brez očitnega razloga in so neutrudljivi. Jok se lahko nenadoma ustavi in ​​se pojavlja vedno ob istem času dneva, za isto časovno obdobje. Otrok lahko kaže tudi znake napihnjenega trebuščka in nelagodje zaradi ujetih vetrov. Velikokrat nakazujejo na podoben vzorec, da močno krčijo nogice k sebi in s stisnjenimi pesti ter napetim (napihnjenim) trebuščkom, obokanim hrbtom kričeče jokajo.

Reha Medical

Vzrok za kolike

  • Še vedno ni znan in zanje obstajajo različne teorije. Nekateri menijo, da je to zaradi ujetih vetrov v prebavnem traktu, ki jih otrok oteženo sprosti, drugi pa zaradi nezrelega prebavnega sistema.
  • Obstaja tudi teorija, da izvira iz nezrelega živčnega sistema, zaradi česar se otrok preveč odzove na zunanje dražljaje, kar povzroči prekomerno nadraženost. In še četrta teorija navaja, da so kolike posledica še preslabega razvoja diafragme.

V našem Centru Reha Medical smo usposobljeni Bownovi terapevti za tovrstne težave. Z veseljem vam pomagamo in skupaj rešimo to težko obdobje za dojenčka.

Ob pregledu literature

Je moč razbrati, da se jok otroka zagotovo razlikuje glede na vzrok nastalih kolik. V primeru, da je prisoten kričeči jok, ki se ponavlja v istem delu dneva, približno enak čas trajanja, avtorji pripisujejo vzrok sinaptičnim vrstam kolik, ki so posledica slabše razvitega živčnega sistema po rojstvu otroka, ne glede na to ali je otrok rojen predčasno, ali je rojen na oziroma po predvidenem datumom poroda. Druga vrsta, tako imenovane črevesne kolike, ki prav tako izzovejo močan jok pri dojenčkih, pa se navadno ponavljajo po hranjenju, lahko med hranjenjem, po prebujanju, navadno neodvisno od časa dneva in trajajo običajno vedno drugače. Pogostokrat so epizode slabše v drugi polovici dneva, kot v dopoldanskem času.

Študije na kliniki Colic

Na univerzi Brown na Rhode Islandu v ZDA so pokazale, da ima skoraj polovica dojenčkov s kolikami istočasno prisoten tudi blagi do zmerni  gastroezofagealni refluks (GIT), kar povzroča, da se prebavni sokovi iz želodca izlivajo v požiralnik. Refluks povzroča nemalo neugodja otroku, kar je lahko prvi vzrok za intenziven jok. Dojenčki ni nujno, da opazno polivajo ali pogosto polivajo, saj je lahko refluks notranji oziroma prikrit.

Bownova terapija se je na podlagi številnih izkušenj izkazala za vodilno tehniko pri obvladovanju težav s kolikami, tudi refluksom.

Z le nekaj premiki Bownove tehnike v predelu prepone na hrbtni in sprednji strani otroka lahko sprostimo krč in napetost.

Stranski učinki Bownove terapije

  • lahko se pojavi razdraženost dojenčka
  • lahko se izzove kašelj,
  • lahko dojenčki tudi nekoliko polijejo,
  • predvsem pa je pomembno, da se spremlja njegovo obnašanje po terapiji.

Velikokrat so ob tem prisotni tudi vetrovi, ki še dodatno olajšajo in sprostijo črevesje. Rezultati so po izkušnjah staršev izjemno pozitivni, saj se z Bownovo terapijo kolike dejansko prenehajo.