Zmanjšanje stroškov pri prodaji sladoleda? Izvedljivo, a previdno!

Vsi, ki se ukvarjajo s prodajo sladoleda vedo, da so stroški prisotni vsak mesec, tako kot pri vsakem drugem poslu. Če gostinskega lokala nimamo v lasti so tu stroški najemnine, sicer kredita. Tu so še stroški zaposlenih, stroški lizinga, najema ali odplačila kredita za aparat za sladoled, stroški povezani z nakupom opreme … lahko bi naštevali v nedogled. Zmanjšanje stroškov je gotovo cilj vsakega prodajalca sladoledov.

V podjetju Makabo d.o.o. (mimogrede, naš slogan se glasi “Vse za sladko življenje”) se že veliko let ukvarjamo s prodajo strojev in surovin za sladoled, zato vemo in poznamo načine, kako lahko znižate stroške v vašem sladoledarskem podjetju. Spodaj vam bomo predstavili nekaj namigov, seveda pa se morate odločiti sami, ali jih boste upoštevali ali ne. Predpostavljamo, da vaša sladoledarna že obratuje, torej stroški morebitne investicije v nakup strojne opreme za sladoled ne vplivajo na višino stroškov. V tem delu se bomo poskusili osredotočiti le na vhodne surovine za sladoled, kot je npr. vanilijeva pasta za vanilijev sladoled, in trike, ki vam bodo prišli še kako prav.

Zmanjšanje stroškov

Naj tudi poudarimo, da spodnji “prijemi” seveda vplivajo na okus sladoleda, zato dobro premislite, ali jih boste in kdaj jih boste uporabili. Na dolgi rok se menjava surovin za sladoled pozna tudi na okusu sladoleda, tako da to upoštevajte pri morebitni spremembi in o tem obvestite svoje kupce. Vsekakor je boljše, da so o tem obveščeni pred nakupom oziroma, da so o “kakršnikoli” spremembi obveščeni. Seveda “zmanjšanje stroškov” lahko zavijete v kakšno lepšo, marketinško bolj udarno geslo (npr. Nova receptura! ali Sladoledna razprodaja! ali kaj podobnega)

Če pa še ne veste, kaj predstavlja največji strošek ob začetku sladoledarske dejavnosti, si preberite naš uvodni članek o tem, kaj vse obsega investicija v prostor, ki ga predstavlja sladoledna delavnica!

No, pa začnimo!

ZMANJŠANJE STROŠKOV = MENJAVA DOBAVITELJA SUROVIN ZA SLADOLED

Prva misel, ki nam pade na pamet je zagotovo menjava dobavitelja. Zakaj?

Redni dobavitelji s katerimi sodelujemo nam nudijo ugodne plačilne pogoje, prodajalci in potniki so nam med sezono vedno na razpolago, naročila so praktično “avtomatizirana”. Do novih prodajnih potnikov smo navadno nezaupljivi in cenovno se nam izdelki zdijo predragi – tako predragi, da niti pomislili ne bi, da bi jih kupili …

Tako razmišlja velika večina podjetnikov, ki se ukvarja s sladoledom, ko sliši za nas in vidi naše cenike.

Pozor! Naj napišemo to že na začetku – redni cenik ni (nikoli) enak ceniku, ki ga imajo pri nas redne stranke!

Poleg tega pa (škoda, ker so letos Sejmi okusov odpadli) se večina naših strank prepriča, ko okusi sladoled, kateri je izdelan iz surovin dobaviteljev s katerimi sodelujemo. Ti nam namreč vsako leto, že v sklopu mednarodnega sejma SIGEP v Riminiju predstavijo novitete in trende, ki se bodo odvijali v sladoledarskem poslu.

Zmanjšanje stroškov je lahko povezano tudi z menjavo dobavitelja surovin za sladoled
Zmanjšanje stroškov je lahko povezano tudi z menjavo dobavitelja surovin za sladoled

In novitete so tudi to, da poznate načine za zmanjšanje stroškov v vaši sladoledarni.

ZMANJŠANJE STROŠKOV = POVEČANJE PRIHODKOV

Mogoče se sliši neumno, vendar je res. S povečanjem prihodkov, kar pomeni večjo količino prodanega sladoleda, si lahko svoje stroške za nabavo surovin zmanjšate tako, da si pri dobavitelju izpogajate nižjo ceno za surovine za sladoled. Vsaka sladoledarna nakupuje pri vsaj nekaj dobaviteljih, ki za različne stranke (največkrat) ponujajo različne cenovne politike.

Vendar, če boste povečali količino prodanega sladoleda, boste potrebovali tudi več surovin za sladoled – in prav v tem grmu tiči zajec. Če npr. zdaj prodate na dan 300 kepic sladoleda, poskusite povečati prodajo za X procentov. To se bo prav tako poznalo na nabavi surovin.

Pokličite vašega dobavitelja surovin za sladoled in preverite kakšne pogoje bi si lahko izpogajali. Lahko nam tudi pišete na shop@makabo.si!

Vsekakor se pri VSEH dobaviteljih pozanimajte, kako bi se povečanje količine naročenih surovin za sladoled poznalo pri popustih in rabatih. Saj poznate – vprašati ni greh! In Slovenija ni tako velika, da ne bi v enem tednu pridobili ponudbe za surovine za sladoled od vsakega izmed nas!

SKUPNO ZMANJŠANJE STROŠKOV = SODELOVANJE S PODJETJI V BLIŽINI

Poznate gostince v bližini? Povežite se!

“Kako?”, boste rekli. “Saj so vendar moja konkurenca!”

Zmanjšanje stroškov je lahko povezano tudi z popolnitvijo vseh produkcijskih rezerv in sodelovanjem z gostinci v bližini.
Zmanjšanje stroškov je lahko povezano tudi z popolnitvijo vseh produkcijskih rezerv in sodelovanjem z gostinci v bližini.

Ja, nekateri res, ampak ne vsi!

Če štejete pod svojo konkurenco tudi tiste, ki prodajajo pice, biftke, kavo in sokove … ta podjetja so v vam podobnem poslu, nikakor pa vam niso konkurenca.

Ponudite jim svoj sladoled.

Za v njihov meni, kot sladico pri kosilu!

Za njihove slaščice na koncu večhodnega menija!

Za zaokrožitev njihove ponudbe pijač, oziroma za dopolnitev njihove ponudbe z ledeno kavo npr.

Na ta način se bo glas o vašem sladoledu razširil do vam še nepoznanih gostov … In če je sladoled dober, bodo do vas prišle še druge stranke, ki bi si zaželele sodelovanja na tak način. To lahko postane odlična obrobna dejavnost, katero mimogrede vkomponirate v vaš obstoječ posel s sladoledom.

ZMANJŠANJE STROŠKOV Z NAKUPOM POLIZDELKOV oziroma S PRIPRAVO POPOLNOMA KONČANIH ZAMRZNJENIH SLAŠČIC

Sadni pire
Sadni pire v sladoledih je odličen primer polizdelka!

Z nakupom polizdelkov lahko pri izdelavi sladoleda povečate svoj prihranek. Prav tako lahko dolgotrajna izdelava vanilijevega sladoleda postane izredno hitra z uporabo vanilijeve paste!

Kako? Preberite spodaj!

POHITRITEV IZDELAVE/ZMANJŠANJE STROŠKA DELOVNE SILE NA RAČUN NAKUPA POLIZDELKA

Pri outsourcanju v npr. spletni trgovini podjetje najame nekoga zunaj podjetja, da delo opravi namesto njih. V sladolednem poslu lahko zmanjšate stroške dela na način, da kupite polizdelek – npr. sadni pire, ali pa npr. pistacijeva pasta.  Tako prihranite začetno investicijo v npr. mikser za sadje in osebo, ki bi to moral naročiti, olupiti, očistiti in zmiksati sadje oziroma oreščke. V zameno za to dobite (sicer po dražji ceni) optimalno zrelo sadje, ki je vedno enake kvalitete in že pripravljeno za uporabo.

In ne samo to!

Benefit takšnega nakupa polizdelkov je predvsem v skrajšanem času, ki ga potrebujete za pripravo sladoleda. Upoštevati morate namreč tudi čas, ki je potreben da sadje postane kaša. Le-ta začne teči od trenutka, ko greste na tržnico ali v trgovino, izbirate sadje, ga operete in pripravite za uporabo.

Sadni pireji pa niso primerni samo za izdelavo veganskega sladoleda – lahko jih uporabite tudi za npr. ledenke ali sladoledne lučke. Tu pa se odpre že nova ideja:

ZMANJŠANJE STROŠKOV ODTEHTA DOBRA PRIPRAVA ZA “PEAK HOURS

V vsakem gostinskem lokalu obstajajo “peak hours” – trenutki, ko se gostje gnetejo, zaposleni pa “plavajo”. Takrat stroškov “ne vidimo”, ker je takšna gneča, ker se dela posel!

Kakšna napaka! Vsak gost, katerega izgubite na račun gneče, premalo osebja, … ali kakršnega koli drugega razloga – pomeni manjši prihodek, vaš “nevidni” strošek pa izhaja iz vašega marketinga, reklam, objav na socialnih omrežjih ipd.

Poskusite to obrniti sebi v prid.

Pripravite si čimveč izdelkov vnaprej. Goste “izobražujte” in jim “prodajajte” to kar želite vi! To je moč, katera se vam bo večkratno povrnila!

Modelčki za sladoledne lučke
Modelčki za sladoledne lučke

Vzemimo npr. sladoledne lučke. Silikonski modelčki za sladoledne lučke so idealni za preprosto in hitro pripravo lučk različnih oblik in okusov. Odlično okrašene sladoledne lučke pa so prava poslastica. Primerno okrašene bodo premamile vsakogar, da bi jih poskusil – vam pa bodo prihranile čas pri postrežbi! Zakaj in kako?

Sladoledne lučke si lahko pripravite vnaprej. Goste lahko o tem obvestite z napisi, objavami na socialnih omrežjih, prav tako jim vaši zaposleni “ponudijo” nekaj novega. Le kdo ne bi hotel kupiti nekaj novega? Nekaj dobrega? Nekaj posebnega?

Prodajajte, ne pustite, da obtičite v sladolednem poslu brez novitet! Preizkušajte v svoj posel vnesti nekaj novega in obrestovalo se vam bo!

ZMANJŠANJE STROŠKOV = ZNIŽANJE CENE VHODNE SUROVINE [slabša kvaliteta!!!]

Če zaradi različnih dejavnikov, ki jih ne morete spremeniti, nikakor ne morete povečati prodaje sladoleda, morate stroške zmanjšati drugje. Največkrat to pomeni, da zmanjšate ceno vhodnih surovin v vaši sladoledni delavnici. Spodnji primeri spadajo sicer med “drastične ukrepe”, vendar vam lahko prav tako pripomorejo k zmanjševanju stroškov, gre pa to na račun zmanjšane kakovosti sladoleda.

Obenem vas moramo opozoriti, da se ob spodnjih menjavah različnih izdelkov med seboj, tudi razmerje v ŽE URAVNOTEŽENI sladoledni bazi spremeni. To pomeni, da morate narediti nov izračun za pripravo sladoledne osnove. Sama menjava enega izdelka z drugim ima lahko za posledico neuravnoteženo sladoledno bazo, to pa bi pomenilo drastično spremembo, ki bi jo vaši obstoječi kupci gotovo opazili.

MENJAVA ŽIVALSKE Z RASTLINSKO SMETANO

Živalska smetana se velikokrat uporablja za izdelavo sladoleda. Lahko jo zamenjate z našo smetano Decor Up. Sladkana rastlinska smetana je velikokrat uporabljena v sladoledih in lahko popolnoma ali deloma nadomesti živalsko smetano.

Enako velja za uporabo v aparatu za smetano (mimogrede, celoten nabor električnih aparatov za smetano tudi lahko najdete pri nas) – v teh lahko uporabljate živalsko ali rastlinsko smetano, a slednja je cenejša in tudi bolj obstojna.

Nekateri proizvajalci sladoleda so pravi umetniki. Živalsko maščobo nadomeščajo z rastlinsko! To lahko počnete na več različnih načinov. Namesto živalske smetane lahko uporabite (kot že zgoraj opisano) rastlinsko smetano Decor Up, če pa bi stroške radi še bolj znižali, je tu na voljo še margarina in (delno drži) kokosova maščoba. Načeloma velja, da je kokosova maščoba dražja od margarine, tako da tu vseeno ravnajte previdno, da bo vaše zmanjšanje stroškov res učinkovito.

MENJAVA POLNOMASTNEGA MLEKA Z MLEKOM V PRAHU

Veliko proizvajalcev sladoleda uporablja mleko v prahu zaradi prihranka pri prostoru in lažjega skladiščenja. Spet drugi imajo recepture primerne za posneto mleko v prahu. Dobra novica je, da tudi mi prodajamo mleko v prahu. Tako si lahko zmanjšate stroške in potrebo po skladiščenju (bolj pokvarljivega) polnomastnega mleka.

To bi bilo na kratko to.

Zmanjšanje stroškov v sladoledarni je seveda mogoče tudi drugod. Zgornji zapis je namenjen vsem, ki ste radi pri tem kreativni in inovativni, služi naj vam pa predvsem v smislu, da se ne smete izgubiti v “povprečnosti”. Včasih je bolje, če stopite korak nazaj in dobite nad celotnim poslom bolj široko in pregledno slikoin izkoristite čimveč rezerv, ki jih imate na voljo.

Povezovanje med podjetniki v gostinskem sektorju bo namreč v prihodnosti še bolj pomembno kot kadarkoli!

Če ste torej razmišljali, da bi zamenjali dobavitelja za surovine za sladoled oziroma želeli kako drugače izpeljati zmanjšanje stroškov v sladoledarni, nas kontaktirajte. Z veseljem vam lahko pripravimo ponudbo, ki bo ugodna tako za vas, kot za nas. Pišete nam lahko na info@makabo.si.