MIG in TIG varjenje – kateri postopek je pravi zame?

 

Varjenje kovin v inertnem plinu (MIG) in varjenje v inertnem plinu z volframom (TIG) sta dva edinstvena postopka varjenja z različnimi tehnikami, ki dajeta različne rezultate. Pomembno je vedeti, kaj zahteva posamezna vrsta varjenja in katera je boljša za vaše potrebe. Na podlagi tega kasneje izberete ustrezni varilni aparat, saj se tudi le-ti med seboj razlikujejo. Več o tem, kakšne so karakteristike in kako zgledajo posamezni varilni aparatiPrimerjava prednosti in slabosti, ki zadevajo TIG in MIG varjenje vam bo torej pomagala sprejeti pametno odločitev o tem, katero vrsto izbrati.

posamezni varilni aparati

MIG in TIG varjenje – glavne lastnosti

Gorilniki TIG in MIG med varjenjem proizvajajo električni oblok med materialom in elektrodo. To stopi kovino, tako da se polnilni material lahko združi z njo. Oba varilna postopka zahtevata čiste in čiste površine, da dosežemo najboljše rezultate. Prepričajte se, da ste pred začetkom varjenja odstranili vso umazanijo ali ostanke.

Obe tehniki varjenja segrevata kovine, dokler ne dosežeta tekočega stanja. Nato uporabijo polnilni material za spajanje kovin. Torej, kako se ti dve tehniki lotita tega procesa drugače?

TIG varjenje vključuje volframovo elektrodo, ki vodi tok skozi kovine, ki jih želite spojiti. Ko elektroda segreje kovine in se te utekočinijo, varilec ročno potopi polnilni material v bazen in oba kosa se začneta spajati. TIG varjenje zahteva uporabo obeh rok, ker sta gorilnik in dodajni material ločena. Vendar TIG varjenje ne zahteva dodajnega materiala za uspešen var. TIG varilni aparati imajo tudi nožni pedal za nadzor količine električne energije, ki gre v gorilnik. Nekateri obločni zvari med postopkom povzročajo brizganje. TIG varjenje ne škropi in omogoča čistejšo končno obdelavo.

MIG varjenje vključuje dovajanje kovinske žice, povezane z elektrodo, ki združi vaš projekt. Ta žica vodi polnilni material skozi gorilnik do utekočinjene kovine. MIG uporablja varjenje kratkega stika. Ko nastane varilna lužica, iz pištole izteče inertni plin in ščiti lužico pred drugimi elementi v ozračju. Posledično inertni plin deluje kot ščit, tako da lahko varite kovine. Postopek MIG je danes pogostejši od varjenja TIG. MIG varjenja se je lažje naučiti in tudi veliko hitreje.

Ko se odločate med katerim od dveh varilnih postopkov izbrati, lahko vidite, da imata svoje podobnosti in razlike. V naslednjem poglavju si bomo podrobneje ogledali, v čem se razlikujejo. Za svoje prihajajoče varilne projekte boste morda raje enega kot drugega.

MIG in TIG varjenje – kakšne so glavne razlike?

TIG in MIG sta različni obliki varjenja, ki imata vsak svoje prednosti in slabosti. Če želite najti način, ki je najboljši za vas, si oglejte cilje svojega projekta in kaj morate storiti, da ustrezno oblikujete končni izdelek. Upoštevajte svoje izkušnje z varjenjem, s kakšnimi materiali delate, koliko časa imate za projekt in vaš proračun.

Nekatere razlike med varjenjem TIG in MIG torej vključujejo:

  • Tehnika: glavna razlika med tema metodama je uporabljena tehnika. TIG varjenje zahteva, da varilec z eno roko doda ločen dodajni material na zvar, z drugo pa upravlja gorilnik. Pri MIG varjenju se žične elektrode neprekinjeno dovajajo skozi pištolo za navijanje, da ustvarijo zvar.

žične elektrode

  • Težavnost: Pri TIG morate v eni roki držati varilni gorilnik, v drugi pa dodajni material, kar otežuje delo neizkušenim uporabnikom. Metoda neprekinjenega podajanja žice MIG omogoča lažjo uporabo kot tehnika TIG.
  • Debelina predmeta: MIG lahko vari debelejše kovine hitreje kot varjenje TIG. Če je kovina, ki jo uporabljate, tanka, je TIG lahko boljša možnost.
  • Vrste kovin: MIG varjenje deluje z večino vrst kovin. Uporabite lahko aluminij, nerjavno jeklo in mehko jeklo. TIG varjenje je prav tako združljivo s temi kovinami, vendar bolje deluje s tanjšimi materiali.
  • Hitrost: TIG je počasnejša metoda, vendar zagotavlja višjo raven podrobnosti. MIG je hitrejša metoda varjenja, zaradi česar je idealna za projekte, ki zahtevajo višje proizvodne stopnje.
  • Velikost projekta: Velikost vašega projekta lahko določi, katero obliko varjenja izbrati. Vari TIG so boljši za tanjše kovine in manjše projekte, ker ustvarijo natančne in čiste zvare. Zvari MIG dobro delujejo pri večjih projektih z debelimi kovinami, ki potrebujejo daljše neprekinjene postopke.
  • Kontrola: TIG varilci morajo imeti izkušnje z merjenjem časa in uravnoteženjem materialov v obeh rokah. MIG je običajno lažje nadzorovati in je boljši za začetnike.
  • Stroški: varjenje TIG je dražje od varjenja MIG.
mig in tig varjenje
Shematski prikaz razlik med obema postopkoma (VIR 1)
  • Videz: TIG varjenje je mnogim všeč zaradi čiste in lepe končne obdelave. Ta vrsta varjenja se zaradi svojega privlačnega videza pogosto uporablja v umetniške in okrasne namene.
  • Oprema: Tudi oprema je narejena drugače. Zvari TIG in MIG imajo edinstveno zasnovo in komponente, ki se prilegajo njihovim specifičnim opravilom.

VIR (1) Techin Expert