Indijski ginseng – bolj znan kot Ashwagandha – izkusite zdravilne učinke starodavnega zelišča

Indijski ginseng – bolj znan kot Ashwagandha

Ashwagandha, imenovana tudi indijski ginseng, je starodavno zelišče, ki raste v Indiji, na Bližnjem vzhodu in v nekaterih delih Afrike. Njegove korenine se že več stoletij uporabljajo zaradi številnih koristi za zdravje. Pomaga pri stresu, pa tudi pri težavah s kožo, prebavnih motnjah in drugih težavah. Latinsko ime te rastline je Withania Somnifera, včasih pa jo imenujejo Vitania heady.

Kaj vsebuje indijski ginseng?

Ashwagandha vsebuje številne snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje, največ jih je v njeni korenini. V ašvagandi najdemo flavonoide, alkaloide in tanine, vsebuje pa tudi saponine in steroidne laktone.

Flavonoidi v rastlini so znani po svojih antioksidativnih učinkih in so tudi antiseptični, borijo pa se tudi proti virusnim in bakterijskim boleznim. Zaradi vsebnosti alkaloidov je to zelišče eno najboljših sredstev za krepitev obrambnih sposobnosti telesa. Poleg omenjenih snovi vsebuje korenina ashwagandhe tudi različne minerale, kot je železo, zato je to zelišče primerno za zdravljenje slabokrvnosti.

Učinki Ashwagandhe

Kot smo že omenili, vam lahko ašvaganda (indijski ginseng) pomaga pri številnih zdravstvenih težavah. Zato si podrobneje oglejmo učinke tega starodavnega zelišča, priljubljenega zlasti v ajurvedski medicini.

Znižanje sladkorja v krvi

Več študij je pokazalo, da indijski ginseng lahko zniža raven sladkorja v krvi ne le pri zdravih ljudeh, temveč tudi pri ljudeh, ki trpijo za sladkorno boleznijo.

Zmanjšuje stres in tesnobo, pomaga proti depresiji

Ashwagandhe je verjetno najbolj znana po svojih učinkih pri zmanjševanju stresa in tesnobe. Pomaga tudi pri nespečnosti in drugih psiholoških težavah. Lahko na primer zmanjša pojavnost depresije, vendar to področje njegovega delovanja še ni dovolj raziskano.

Pomoč pri hujšanju

Rezultati ene od raziskav so pokazali, da so ljudje s prekomerno telesno težo in anksiozni ljudje, ki so osem tednov jemali ašvagando, v tem obdobju v povprečju izgubili od enega do dveh kilogramov. Čeprav gre za zanimivo zmanjšanje telesne teže, ni jasno, ali bi se takšno zmanjšanje pojavilo tudi pri ljudeh s prekomerno telesno težo, ki ne trpijo za anksioznostjo.

Znižuje raven kortizola

Kortizol je stresni hormon, ki je pri nekaterih ljudeh kronično povišan, kar povzroča povišanje ravni sladkorja v krvi in posledično kopičenje maščob v predelu trebuha. Več študij je pokazalo, da ashwagandha pomaga zmanjšati raven kortizola v krvi. V eni od raziskav, v kateri so sodelovali kronično obremenjeni odrasli, se je izkazalo, da je jemanje prehranskega dopolnila, ki je vsebovalo ashwagandho, zmanjšalo raven kortizola v krvi za do 30 %.

Vaša koža je tako edinstvena kot vi

Kako dobro poznate svojo kožo? Da bi izbrali prave izdelke za nego kože, morate poznati potrebe svoje kože. Le tako lahko izberete najboljše za svojo kožo. Je vaša koža suha in utrujena? Ste nagnjeni k aknam? Je vaša koža občutljiva na močno sonce ali ekstremne temperature? Izberite nego, ki najbolj ustreza vašemu tipu kože. Intenzivno navlažite in nahranite suho kožo, negujte občutljivo kožo s posebej nežnimi izdelki ali učinkovito odstranite madeže in odvečni sijaj s problematične kože. Ponujamo vam naš izdelek Retinol.

Retinol – posebna nega za individualne potrebe

Z leti se naša koža in njene potrebe spreminjajo. Kožne celice se počasneje obnavljajo, zato proizvajajo manj kolagena in drugih snovi, ki skrbijo za mladosten videz kože. Koža izgubi vlažnost in elastičnost.

Retinol pomaga pri zmanjševanju drobnih linij in gub, neenakomernega tena in teksture kože ter blaži zastoje in madeže. Olje grozdnih pečk se zlahka vpije v kožo, ki postane mehkejša in svilnata, ne da bi bila mastna. Mandljevo olje je bogato z vitamini A, B1 in B2. B6 in E ter ima rahlo, nemastno teksturo.

Kako uporabljati: Uporabite po čiščenju kože. Za najboljše rezultate se nanesite zvečer.
Pozor. Ne uporabljajte, če ni priporočljivo za nosečnice. Če pride do stika, ga temeljito sperite s toplo vodo. Ne uporabljajte na poškodovani ali razdraženi koži. Če pride do draženja, prenehajte z uporabo. Hranite zunaj dosega otrok. Zaščitite pred neposredno sončno svetlobo.

Opozorilo pred sončnimi opeklinami: ta izdelek lahko poveča občutljivost kože na sonce in zlasti možnost sončnih opeklin. Po potrebi uporabljajte zaščito pred soncem.