Plazemsko rezanje in odgovori na najpogostejša vprašanja

Plazma rezalnik je poleg naprav za varjenje eno izmed najbolj zanimivih in zmogljivih orodij, razvitih v 20. stoletju. Z uporabo osnovnih načel fizike plazma rezalnik ponuja odlične rezultate. Uporablja se za rezanje kovin ali izrez oblik po meri. Nekoč del opreme zgolj v industriji, danes pa ga uporabljajo tudi umetniki in amaterji. Plazemsko rezanje lahko uporabite tako pri ladjedelniških opravilih kot za izdelavo nove skulpture.

Kako deluje CNC plazemsko rezanje?

Sistem za CNC plazemsko rezanje je naprava z gorilnikom, ki se premika tako, kot ga usmerja računalnik. Izraz CNC se nanaša na računalniški numerični nadzor, kar pomeni, da se računalnik uporablja za usmerjanje strojev, ki temeljijo na številčnih kodah v programu. CNC plazemski rezalnik je potreben za doseganje natančnih in kakovostnih rezov pri večini projektov z uporabo kovin.

Mehaniziran plazemski gorilnik je običajno raven in nameščen na rezalno mizo. CNC plazemsko rezanje vključuje rezanje preko električno prevodnih materialov z uporabo pospešenega curka vroče plazme, ki je usmerjena na obdelovan material – jeklo, aluminij, medenino in baker.

CNC plazemski rezalniki se zelo razlikujejo glede na velikost, ceno in funkcionalnost. Stroji so zelo natančni in hitro režejo kovino, tudi do 200 cm na minuto. Rezalniki za delovanje potrebujejo plazemski plin in dodatni plin in se razlikujejo glede na material, ki se obdeluje.

Za razliko od mnogih hobi CNC sistemov plazma rezalnik za varno delovanje potrebuje veliko prostora v dobro prezračevanem območju.

plazemsko-rezanje-1
VIR 1

Kaj lahko delamo s plazemskim rezalnikom?

Glavna naloga plazemskega rezalnika je rezanje kovine. V veliki meri se uporabljajo v delavnicah, kot tudi pri avtomobilskih popravilih, v industriji jekla in gradbenih podjetij. Te dejavnosti uporabljajo plazemske rezalnike pri obsežnih projektih za rezanje in izdelavo ogromnih nosilcev ali kovinskih pol. Ključavničarji uporabljajo plazemske rezalnike za odpiranje trezorjev in ključavnic, če so jih stranke zaklenile. Mnogi obrtniki, umetniki in delavci v kovinski industriji uporabljajo ročne rezalnike za ustvarjanje edinstvenih umetniških del, ki jih nikoli ne bi bilo mogoče izdelati s konvencionalnimi kovinskimi delovnimi orodji. To eno orodje omogoča operatorjem rezalnikov da režejo plošče, vrtajo luknje in izrežejo točno tako, kot so si zamislili.

Kako deluje plazemsko rezanje?

Plazemski rezalniki delujejo s pošiljanjem električnega loka skozi plin, ki poteka skozi zoženo odprtino. Plin prehaja skozi omejeno odprtino (šobi) in povzroči, da se se stisnemo pri visoki hitrosti. Plin je torej tisti, ki reže skozi kovino.

Lahko varimo s plazemskim rezalnikom?

Na trgu so na voljo večfunkcijski varilni aparati, s katerimi lahko varite in jih uporabljate kot plazme. So pa bolj primerni za hobi uporabo – za profesionalno uporabo je bolje kupiti ločene sisteme.

plazemsko-rezanje-2
VIR 1

Ali plazemski rezalnik potrebuje stisnjen zrak?

Stisnjen zrak je najpogosteje uporabljen plin za plazemske rezalnike manjšega toka. Primeren je torej za rezanje tanjših materialov do debeline 2,5cm. Stisnjen zrak se pogosto imenuje „trgovinski zrak“ in nekateri plazemski rezalniki imajo vgrajen kompresor.

Koliko zraka potrebuje plazemski rezalnik?

To je odvisno od materiala, kakšno debelino režete in kakšen plazemski rezalnik imate. Vendar pa vsi proizvajalci plazem v priročniku za uporabo navajajo minimalni pretok zraka in potrebe po tlaku. Te zahteve se razlikujejo od naprave do naprave. Plazma rezalniki na splošno potrebujejo veliko zraka, razen če so rezi kratki. Pazite torej, da dokupite kompresor, s katerim bo plazma rezalnik ustrezno deloval.

Ali plazemski rezalnik uporablja plin?

Da, plazemski rezalnik uporablja ali en plin ali mešanico plinov. Plin je lahko „trgovinski zrak“, dušik, argon, kisik ali mešanica. Električni lok se pošlje skozi plin, ki poteka skozi zoženo odprtino.

Kateri plin je potreben za plazma rezalnik?

Mnogi uporabniki izberejo plazemske sisteme z zmogljivostjo dvojnega ali več plinov. To pomeni, da se lahko za različne aplikacije uporabijo različne pline. Večplinski gorilniki so najboljša izbira za tiste, ki obdelujejo različne materiale. Da se doseže najvišja kakovost, življenjska doba, produktivnost in optimalni stroški delovanja, se uporabljajo različni plini – odvisno od vrste materiala in debeline.

plazemsko-rezanje-3
VIR 1

Kaj lahko reže plazemski rezalnik?

Plazemski rezalnik plazme lahko reže skozi električno prevodne materiale.

Trije najpogostejši materiali so blago jeklo, nerjaveče jeklo in aluminij, vendar lahko režemo tudi baker, medenino in ostale prevodne kovine.

Ali s plazemskim rezalnikom lahko režemo litoželezo?

Plasma lahko reže vse prevodne materiale in lahko vsekakor reže tudi litoželezo, jeklom, baker in druge prevodne kovine.

Ali s plazemskim rezalnikom lahko režemo aluminij?

Če želite izrezati aluminij s plazemskim rezalnikom, se prepričajte, da uporabljate dušik ali mešanico s kisikom, saj bo to izboljšalo kakovost reza in podaljšalo življenjsko dobo delov. Z ustrezno izbiro plinov lahko dobite na aluminiju zelo lep rob. Glavna težava je oksidacija, vendar napredek v tehnologiji pomeni, da bo plazemski rezalnik zagotovo obdelal aluminij. Pazite samo na kasnejši fino dodelavo.

plazemsko-rezanje-4
VIR 1

Kako vroč je plazemski rezalnik?

Temperatura plazme je višja od 20 000 °C, hitrost pa se lahko približa hitrosti zvoka. Kadar se uporablja za rezanje, se pretok plazemskega plina poveča, tako da curek prodre globoko skozi material, hkrati pa se prestreže staljen material.

Kako obstojne so rezalne konice plazme?

Težko natančno opredeliti, kdaj boste morali zamenjati šobo in elektrodo, saj bo to odvisno od mnogih dejavnikov, vključno s hitrostjo, s katero režete, debelino in količino materialov. Vendar pa svetujemo, da zamenjate šobo in elektrodo hkrati. Na ta način bo rezanje optimalno. saj vas bo to vrnilo v optimalno rezanje zmogljivosti, namesto da bi uporabljali novo elektrodo z obrabljenim in nedosledno šobo.

VIR (1) Watermans