Konopljino olje – zakaj bi ga morali uživati tudi vi?

Konopljino olje pridobivamo iz oljnih semen rastline konoplje. Poznamo postopek toplega in hladnega stiskanja olja. S hladnim stiskanjem se olje ne segreje in tako ohrani kar največ učinkovin – zato je hladno stiskano konopljino olje veliko bolj cenjeno kot toplo stiskano.

Čeprav konopljo večinoma povezujemo s kanabinoidi, pa jih v konopljinem olju ni moč zaslediti – razen v primeru nečistoč (delcev rastline konoplje).

Konopljino olje in zdravilni učinki

Številne zdravilne učinke konopljinega olja pripisujemo tren polinenasičenim maščobnim kislinam: linolenska kislina (omega-6), alfa-linolenska kislina (omega-3) in gama-linolenska kislina. Poleg tega, se omega-6 in omega-1 maščobne kisline v konopljinem olju nahajajo v za človeka idealnem razmerju 3:1.

Izboljšuje zdravje kože

Dermatološka raziskava je pokazala, da uživanje konopljinega olja pripomore k zmanjšanju atopičnega dermatitisa oziroma ekcema. Te učinke dermatologi pripisujejo omega maščobnim kislinam.

Prav tako pa lahko konopljino olje pripomore k lajšanju simptomov psoriaze oziroma luskavice ter aken. Konopljino olje poleg tega tudi ojača kožo in jo zaščiti pred zunanjimi vplivi ter infekcijami.

Spodbuja zdravje srca

Redno uživanje omega maščobnih kislin nam bistveno zniža skupen holesterol in lipoproteine majhne gostote, tako imenovani “slabi” holesterol. Zniževanje holesterola pripomore k zmanjšanju krvnega tlaka ter tveganja nastanka srčnih bolezni in infarkta.

Lajša vnetja

Gama-linolenska kislina, prisotna tudi v konopljinem olju je glede na raziskave učinkovita pri lajšanju simptomov razdražljivega črevesja, revmatoidnega artritisa ter multiple skleroze.

Pripomore k zdravi nosečnosti

Raziskave nakazujejo, da so omega-3 maščobne kisline ključnega pomena med nosečnostjo. Pripomorejo k zdravemu razvoju možganov ter oči otroka. Omenili so tudi, da konopljino olje lahko prepreči materinsko depresijo – tako nosečniško kot postporodno.

Kdo naj ne uživa konopljinega olja?

Konopljino olje, kot smo že omenili, ima zmožnost zniževanja krvnega pritiska. Zato naj se ljudje ki imajo kronično nizek krvni tlak, poslužujejo le manjših količin konopljinega olja. Tudi v primeru operacij je zaželeno, da za nekaj časa pred in po operaciji prenehate z uživanjem olja, saj je splošno znano, da nizek krvni tlak lahko vodi do zapletov pri operacijah.

Kako uživati konopljino olje?

Olje lahko uživamo samostojno kot prehransko dopolnilo – priporočen odmerek je ena jedilna žlica (15ml) dnevno – ali pa ga dodamo raznim jedem. Odlično se obnese v solatah, omakah ali smootijih. Konopljinega olja pa nikakor ne uporabljamo za cvretje, saj ima zelo nizko dimno točko – ob pripravi toplih jedi, ga vedno dodamo šele na koncu.